Kaupunginvaltuusto, kokous 18.3.2024

§ 10 Laitilan puolesta ja Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite hygieniapassin tarjoamisesta peruskoulun päättäville

LAIDno-2023-877

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Janne Kuusisto esitti Laitilan Puolesta  ja Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Moni nuori saa ensimmäisen kosketuksensa työelämään kesätöissä tai opiskelun ohella työskennellessä.
Iso osa näistä työpaikoista on elintarvikkeisiin liittyvillä aloilla kuten esimerkiksi jäätelökioskissa, kahvilassa, ruokakaupassa, mansikan myynnissä tai muissa vastaavissa.
Nykyään lähes kaikissa elintarvikkeisiin liittyvissä töissä edellytetään työntekijältä hygieniapassia.
Mikäli nuori saisi suorittaa passin peruskoulun viimeisellä luokalla, se varmasti helpottaisi tuon ensimmäisen työpaikan löytymistä, sekä helpottaisi palkkaavan yrittäjän perehdytystä alalla toimimiseen.
Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi naapurikaupungissamme Uudessakaupungissa passi on mahdollista hankkia peruskoulussa.

Aloite:
Laitilan kaupunki tarjoaa halukkaille yhdeksännen luokan oppilaille mahdollisuuden suorittaa/hankkia itselleen hygieniapassi opiskelun lomassa.
Ideana on, että kaupunki myös kustantaisi passin halukkaille, jolloin se olisi tasapuolista kaikille eikä vain niille, joilla on mahdollisuus kustantaa suoritus itse.
Paikallisten yrittäjien kanssa olisi myös mahdollista tehdä asiassa yhteistyötä silmällä pitäen kesätyöntekijöiden palkkaamista."

 

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi em. valtuustoaloitteen lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käytti valtuutettu Janne Kuusisto.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Nestori Mäkelä, sivistystoimen palvelupäällikkö, nestori.makela@laitila.fi
Tuomas Kankaanpää, Varppeen koulun rehtori, tuomas.kankaanpaa@laitila.fi

Perustelut

Laitilan Puolesta ja Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmät ovat jättäneet valtuustoaloitteen seuraavasti:
"Laitilan kaupunki tarjoaa halukkaille yhdeksännen luokan oppilaille mahdollisuuden suorittaa/hankkia itselleen hygieniapassi opiskelun lomassa.
Ideana on, että kaupunki myös kustantaisi passin halukkaille, jolloin se olisi tasapuolista kaikille eikä vain niille, joilla on mahdollisuus kustantaa suoritus itse.
Paikallisten yrittäjien kanssa olisi myös mahdollista tehdä asiassa yhteistyötä silmällä pitäen kesätyöntekijöiden palkkaamista."

 

Valmistelu:

Hygieniaosaaminen on kiinteä osa voimassa olevan opetussuunnitelman mukaisen kotitalouden opetuksen keskeisiä sisältöjä ja tavoitteita perusopetuksessa. Osana ravitsemuksen ja ruokakulttuurin opetusta oppilaita ohjataan niin ruoan laatuun kuin turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tavoitteena on, että oppilaat oppivat kotitaloudessa käyttämään tarkoituksenmukaisia, turvallisia ja kestävän kehityksen mukaisia aineita, välineitä ja työtapoja.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tai Laitilan kaupungin paikallisessa opetussuunnitelmassa ei tunneta valtuustoaloitteen mukaisia, hygieniapassin suorittamiseen tähtääviä opintoja. Tämän pohjalta aloitetta on valmisteltava vapaaehtoisena suorituksena halukkaille, kuten myös aloite kuuluu. Toinen vaihtoehto voisi olla valinnaisainetarjottimeen tehtävä lisäys, mutta tällöin haasteena voisi olla se, ettei valinnaisainetta pystytä tarjoamaan kaikille halukkaille, joka heikentäisi mahdollisuuden tasapuolisuutta.

Mikäli toteutusta harkitaan paikallisen tuntijaon tai lukujärjestyksen ulkopuolisena toimintana, on se koulun toimintana silti mahdollista. Varsinaista kerhotoimintaa tutkinnon suorittaminen ei olisi, mutta luonteeltaan toiminta voisi olla kerhotoimintaan rinnastettavaa. Tasapuolisuuden varmistamiseksi, tulisi osallistujille mahdollistaa koulukuljetukset ja muu tuki sekä valvonta suorittamisen aikana.

Aiempaa valtakunnallista selvitystä aiheesta:

Sitra aloitti vuonna 2004 Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn. Ohjelman yhtenä osana toteutettiin vuoden 2008 aikana Hygieniapassi-hanke, joka edistää elintarvikehygienian osaamista erityisesti perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Se parantaa myös oppilaiden ja opiskelijoiden tietoisuutta elintarvikealan toiminnasta ja alan yrityksistä. Hankkeen lopputuloksena julkaistiin sähköinen Lupa kokata.fi -oppimateriaali. Aineiston pohjalta perusopetuksen oppilaan ja lukion opiskelijan on mahdollista suorittaa nykyisen Ruokaviraston virallinen hygieniaosaamistodistus eli "hygieniapassi". Hygieniaosaamistestejä voivat järjestää ja todistuksia myöntää Ruokaviraston hyväksymät hygieniaosaamistestaajat. 

Silloisen valmistelun päätyttyä vastauksena esitettyyn kirjalliseen kysymykseen peruskouluissa tapahtuvasta hygieniaosaamisen edistämisestä opetusministeri Virkkusen toteamus siitä, että "Elintarvikehygienian opetus ja elintarvikehygieenisen osaamisen osoittaminen hygieniaosaamistestillä ovat lopulta kaksi eri asiaa. Elintarvikehygienian perusasioiden opettaminen peruskouluissa mm. kotitalouden yhteydessä on perusteltua yleissivistyksen lisäämistä, ja elintarvikehygieenisen osaamisen ja tiedon tason lisäämisellä on toivottavasti positiivisia vaikutuksia myös elintarviketurvallisuuteen, kun mahdollisissa tulevissa työpaikoissa sekä myös kotona elintarvikkeiden parissa osataan ehkä turvallisemmin toimia. Hygieniaosaamisvaatimus ja osaamisen osoittamisen vaatimus hygieniaosaamistodistuksella ei kuitenkaan koske kuin osaa elintarvikealalla työskenteleviä henkilöitä. Näin ollen hygieniaosaamistestin ottaminen osaksi perusopetusta ei tässä vaiheessa tunnu perustellulta" tarkoittikin juuri sitä, ettei passin ottamista osaksi pakollista oppimäärää nähty silloisen valmistelun jälkeen tarpeellisena, mutta samalla suositeltiin koulukohtaisesti harkittavaksi esimerkiksi vaihtoehtoja integroida mahdollisuus osaamisen näyttämiseen ja passin vastaanottamiseen osaksi valinnaisaineiden opintoja. Valmistellun materiaalin koettiin sopivan esimerkiksi 1 vvt:n valinnaisainejaksolle. 

Kustannusvaikutukset:

Valmistelun yhteydessä on kartoitettu erilaisten järjestelyvaihtoehtojen kustannusvaikutuksia. Hygieniapassin mahdollistamisen arvioidut vuosikustannukset ovat yhden ikäluokan osalta n. 10000€/v, joka koostuu kurssista sekä vapaaehtoisesta tutkinnosta. Alustavan selvityksen mukaan on varauduttava n. 100e/hlö -kustannustasoon. Oletettavaa on, ettei koko ikäluokka suorita vapaaehtoista koulutusta tai tutkintoa, jolloin kustannukset pienenevät huomattavasti arvioidusta. Lisäksi Laitilan lukiossa on tarjottu alkaen kuluvasta lukuvuodesta vapaastivalittavaa OP4-opintojaksoa, "Kortit työelämään", jonka aikana on ollut mahdollisuus suorittaa työturvallisuuskortin ja hygieniapassin tutkinnot. Mikäli perusopetuksen päättäville tarjotaan mahdollisuutta hygieniapassin suorittamiseen, alentaa se hieman kokonaiskustannusta muutoksen osalta.

 

Ehdotus

Esittelijä

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että 1.8.2024 alkaen halukkaille yhdeksännen vuosiluokan oppilaille tarjotaan mahdollisuutta suorittaa hygieniapassiin valmistava koulutus sekä tutkinto vapaaehtoisena lisäyksenä, opetuksen ulkopuolisena toimintana.

Sivistysvaliokunta antaa ylläolevan vastauksen kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuustolle Laitilan Puolesta ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteeseen koskien hygieniapassin tarjoamista peruskoulun päättäville.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin sivistystoimen palvelupäällikkö Nestori Mäkelää.

Valmistelija

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa edellä olevan sivistysvaliokunnan vastauksen edelleen kaupunginvaltuustolle Laitilan Puolesta ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteeseen koskien hygieniapassin tarjoamista peruskoulun päättäville.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen. 

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginhallitus antaa edellä olevan sivistysvaliokunnan vastauksen edelleen kaupunginvaltuustolle Laitilan Puolesta ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteeseen koskien hygieniapassin tarjoamista peruskoulun päättäville.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.