Valmistelija
Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi
Perustelut
Viranhaltijoiden on kuukausittain seurattava määrärahojensa toteutumista ja raportoitava siitä valiokuntaan tai lautakuntaan vähintään neljännesvuosittain. Raportointiaikataulun mukaiset raportit toimitetaan tiedoksi valiokunnille, lautakunnille ja kaupunginhallitukselle. Valtuustolle toimitetaan osavuosikatsaus neljännesvuosittain (31.3, 30.6, 30.9. ja 31.12. tilanteista).
Vuoden 2023 toteutumaraportointi tapahtuu Intime-kirjanpitojärjestelmän avulla.
Talousarvio vuodelle 2023 on ylijäämäinen 1,1 milj. euroa. Myönteisten kuntatalouden talousnäkymien taustalla on pääasiassa veroennusteen vahvistuminen. Kuntahallinnon verojen odotetaan kasvavan 2024–2027 keskimäärin 4,6 prosenttia vuodessa, mikä on poikkeuksellisen kova kasvu. Kuntaliiton huhtikuussa julkaisemassa veroennustekehikossa Laitilan kaupungin vuoden 2023 verotulojen arvioidaan olevan kokonaisuudessaan 490 000 euroa talousarviossa arvioitua suuremmat. Talousarvioon nähden merkittävin ero selittyy kunnallisverotuloilla, joiden arvioidaan kasvavan 330 000 euroa. Kiinteistöverojen arvioitu kasvu on 95 000 euroa. Yhteisöverojen arvioidaan puolestaan toteutuvan 65 000 euroa suurempina. Lisäksi kunnat saavat korvauksia laajentuneista tehtävistä sekä esimerkiksi kotikunnan saaneiden tilapäistä suojelua saavien henkilöiden palveluiden järjestämisestä. Kaikkiin kuntahallinnon keskipitkän aikavälin tuloeriin liittyy tässä vaiheessa kuitenkin huomattavaa epävarmuutta.
Kuntaliitto arvioi, että noin kaksi kolmasosaa kuntahallinnon kuluista on kulutusmenoa, joihin kohdistuvat lähivuosina huomattavat hintapaineet. Välituotteiden hinnankorotusten ja korkojen ohella hintapaineita nostavat kunta-alan palkkaratkaisun sopimuskorotukset sekä kertaerät. Inflaation on todettu olevan aiemmin ennustettua sitkeämpää. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli maaliskuussa 7,9 %. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan kuntahallinnon kulutusmenot nousevat vuosittain ennustekaudella keskimäärin 4,1 prosenttia. Investointien kasvun oletetaan jäävän tätä maltillisemmaksi.
Kuntien taloudellinen tilanne on haastava. Toimintaan vaikuttavat jatkossa väestön ikääntymisen ja muuttoliikkeen mukanaan tuomat haasteet ja mahdollisuudet. Koronatukien ja sote-muutoksen jälkeinen aika yhdessä muuttuvan valtionosuusjärjestelmän kanssa, tuovat kuntien talouteen epävarmuutta. Samalla uusien investointien tarve on merkittävä. Haastavuutta lisää se, että tulevaisuudessa tasapainoinen kuntatalous ei voi nojautua valtionrahoituksen lisäämiseen. On hyvin todennäköistä, että seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia julkiseen talouteen, joka edellyttäisi myös kunnilta mittavia sopeutustoimia.
Työllisyyden ennustetaan laskevan vuonna 2023. Avoimia työpaikkoja on edelleen runsaasti, mutta niiden määrä on jo laskenut selvästi. Lomautettujen määrä on tällä hetkellä koholla verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan, johtuen suurelta osin yritysten tuotantokustannusten kallistumisesta, epävarmoista tulevaisuuden näkymistä sekä Uudenkaupungin autotehtaan tilanteesta. Maaliskuun 2023 työllisyyskatsauksen mukaan avoimia työpaikkoja oli Laitilassa vain 134 kappaletta, joka on 32 vähemmän kuin helmikuussa (166 kappaletta) ja 250 vähemmän, kuin vuotta aiemmin (384). Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli Laitilassa yhteensä 299, joista miehiä 173 ja naisia 126. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 26 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 71. Näin ollen Laitilassa on helmi-maaliskuun välillä työttömyysprosentti kasvanut ja avoimien työpaikkojen määrä vähentynyt.
Sairauspoissaolojen vertailu edelliseen vuoteen on haastavaa, koska henkilöstön määrä on sote-uudistuksen seurauksena oleellisesti vähentynyt. Tästä huolimatta työtapaturmien määrä on kasvanut.
Toimintatuotot ovat kokonaisuutena toteutuneet talousarvion mukaisesti. Toteuma maaliskuun 2023 lopussa oli 24,7 %. Sote-uudistuksella ei ole merkittävää vaikutusta toimintatuottoihin. Korona-avustuksia ei ole luvassa enää vuodelle 2023.
Toimintakulut ovat toteutuneet hieman arvioitua matalampina. Toteuma maaliskuun lopussa oli 23,1 %. Palkkojen ja palkkioiden toteuma vastaavana aikana oli 22,1 % ja palvelujen ostojen 22 %. Sote-uudistuksella on merkittävä vaikutus toimintakuluihin, joten toimintakulut eivät koko kaupungin tasolla ole vertailukelpoisia edelliseen vuoteen nähden.
Työterveyshuollon kulut näkyvät normaaleina käyttötalouden erinä. Vuonna 2022 työterveyden kulut vyörytettiin kustannuslaskennallisina erinä palkkakulujen suhteessa.
Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut käytiin haastavissa olosuhteissa, juuri kun inflaatio oli korkeimmillaan. Palkankorotusten yhteisvaikutus vuodelle 2023 on arviolta noin 600 000 euroa sivukuluineen, josta kertaerän suuruus on noin 270 000 euroa. Kaupungin talousarviossa ei olla varauduttu näin suuriin palkankorotuksiin.
Maaliskuun lopun tilanteessa lainakanta oli yhteensä 20,25 milj. euroa ja suojausaste 82 %. Lyhytaikaisia kuntatodistuksia oli 3,5 milj. euroa ja loput lainoista olivat pitkäaikaisia. Investointihankkeet ovat vasta käynnistymässä, joten lainatarve kasvanee loppuvuotta kohden. Investointien toteuma-aste oli maaliskuussa 4,9 %.
Osavuosikatsaus 1-3/2023 on käsitelty teknisessä valiokunnassa 26.4.2023 ja elinvoimajaostossa 24.4.2023. Rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee osavuosikatsauksen 15.5.2023 ja sivistysvaliokunta 25.5.2023.
Laitilan kaupungin osavuosikatsaus 1-3/2023 on liitteenä.
Ehdotus
Esittelijä
Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi
Kaupunginhallitus merkitsee osavuosikatsauksen tiedokseen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat talousjohtaja Marika Silvennoinen, tekninen johtaja Mika Raula ja sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.