Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 26.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Muutos Laitilan kaupungin kotihoidon tukipalveluihin

LAIDno-2022-417

Valmistelija

  • Mari Pilpola, Kotihoidon johtaja, mari.pilpola@laitila.fi

Perustelut

NYKYISET TUKIPALVELUT

Tukipalveluilla täydennetään kotihoidon antamaa henkilökohtaista hoitoa ja hoivaa. Tukipalveluita voivat saada myös henkilöt, jotka eivät tarvitse muuta kotihoidon palvelua. Laitilan kaupungin kotihoidon tukipalvelut ovat tällä hetkellä: ateriapalvelu, turvapuhelinpalvelu, kylvetyspalvelu, vaatehuoltopalvelu, imurointipalvelu (vain kuukausimaksuasiakkaille), lääkeautomaattipalvelu ja päivätoiminta. Tukipalveluilla on kuntakohtainen hinnasto, eivätkä niiden maksut sisälly ruokakunnan tulojen ja henkilömäärän mukaan määräytyvään kotihoidon maksuun.

PERUSTELUT MUUTOKSELLE

Laadukas kotihoito perustuu asiakkaan toimintakyvyn arviointiin ja sen perusteella laadittavaan hoito-, palvelu- ja kuntoutusuunnitelmaan. Ikääntyneiden määrän kasvaessa ja palvelutarpeen lisääntyessä kotihoidon palvelut on turvattava erityisesti enemmän tukea ja palvelua tarvitseville asiakkaille sekä kotikuntoutukseen

Asiakkaiden palvelutarpeen lisääntyessä kylvetyspalvelu tukipalveluna ei ole tarkoituksenmukainen, vaan asiakkaan avustaminen suihkussa kuuluu säännölliseen kotihoitoon ja siitä peritään ruokakunnan tulojen ja henkilömäärän sekä kuukauden palvelutuntien mukainen maksu. Imurointipalvelu vain kuukausimaksuasiakkaille ei ole tarkoituksenmukainen tukipalvelu, koska kaupunki ei tuota siivouspalveluja asiakkaille. Vaatehuoltopalvelua pelkkänä tukipalveluna ei ole tarkoituksenmukaista tarjota kotihoidosta.

TUKIPALVELUT JATKOSSA

Jatkossa Laitilan kaupungin kotihoidon tukipalveluista ateriapalvelu, turvapuhelinpalvelu, lääkeautomaattipalvelu ja päivätoimintapalvelu jatkuvat ennallaan. Imurointipalvelu lopetetaan kokonaan.

Kylvetyspalvelu tukipalveluna on jatkossa saunapalvelu. Saunapalvelua on mahdollista tarjota henkilölle, jolla ei ole kotona asianmukaisia pesutiloja tai henkilö ei toimintakykynsä vuoksi pääse omiin pesutiloihinsa (esim. ulkosauna). Saunapalvelu toteutetaan kotihoidon toimesta erikseen sovittuna saunapäivänä kaupungin osoittamassa paikassa. Jos palvelutarpeen arvionnissa asiakkaalle sovitaan avustaminen suihkussa kerran viikossa asiakkaan kotona, niin se kuuluu asiakkaan hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelmaan ja siitä määräytyy maksu ruokakunnan tulojen ja henkilömäärän sekä palvelutuntien mukaan.

Vaatehuoltopalvelu on tarkoitettu tukipalveluna  säännöllisen kotihoidon asiakkaille, silloin kun asiakkaalla ei ole omaa pyykinpesukonetta mutta asiakkaan taloyhtiössä on pyykinpesukone ja pyykit pestään taloyhtiön pesukoneessa. Tukipalvelu sisältää käytössä olevien arki- ja liinavaatteiden pesun. Jos asiakkaan taloyhtiössä ei ole pyykinpesukonetta niin asiakas sopii vaatehuollosta ensisijaisesti läheistensä tai yksityisen palveluntuottajan kanssa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää kotihoidon tukipalveluiden muutoksista yllä esitetyn mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli ikäihmisten palvelujohtaja Sari Koski.

Tiedoksi

ikäihmisten palvelujohtaja Sari Koski, kotihoidon johtaja Mari Pilpola