Sivistysvaliokunta, kokous 21.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Laitilan yleisten uimarantojen vähentäminen

LAIDno-2021-465

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Laitilassa on merkittävä määrä yleisiä uimarantoja, yhteensä kahdeksan, joita ovat: Hepojärven-, Kaurajärven-, Langjärven-, Mustajärven-, Pahkajärven-, Särkijärven-, Vallijärven- ja Vähä-Tulejärven uimarannat. Laitilan liikuntatoimi varaa joka vuosi 10.000 € uimarantojen kuluihin. Kuluja tulee rantojen ylläpidosta (huolto- ja hoitotyöt), korjauksista ja veden laadun mittaamisesta. Lisäksi Laitilan kaupunki on investoinut 60.000 € Särkijärven uimaranan kunnostamiseen vuoden 2020 uimakauden jälkeen, sekä 25.000 € Mustajärven uimarannan ja rantasaunan muuttamiseen esteettömäksi vuonna 2021. Mustajärven muutostyöt on määrä aloittaa vuoden 2021 uimakauden jälkeen, ja valmistua ennen vuoden 2022 uimakauden alkua. 

Kaikki uimarannat sijaitsevat eri puolilla Laitilaa, ainoastaan Pahkajärven ja Hepojärven uimarannat ovat lähellä toisiaan. Pahkajärven uimaranta vaatii Laitilan yleisistä uimarannoista eniten perusparannusta, kuten rannan raivausta ja mahdollisesti ruoppausta, hiekan uusimista, sekä paremmat WC-tilat. Samalla suunnalla, Pahkajärven yleisen uimarannan lähellä, on Hepojärven yleinen uimaranta. Näistä kahdesta uimarannasta Hepojärven uimaranta on pinta-alaltaan isompi ja siellä sijaitsee laituri.

Pahkajärven uimarannan poistaminen yleisistä uimarannoista tarkoittaa sitä, että uimarannasta huolehtiminen poistuu liikuntatoimen työtehtävistä. Lisäksi uimaveden laatua ei mitata terveystarkastajan toimesta. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että vuoden 2021 uimakauden jälkeen se poistaa Laitilan yleisistä uimarannoista Pahkajärven uimarannan. 

Päätös

Keskustelun aikana esittelijä teki uuden päätösehdotuksen:

Sivistysvaliokunta palauttaa asian uudelleen valmisteluun siten, että Pahkajärven uimarannan kunnostamisesta tehdään kustannusarvio ja tämän jälkeen asia tuodaan uudelleen päätöksentekoon.

Janne Kuusisto esitti pohjaehdotukseen vastaehdotuksen:

Pahkajärven uimaranta säilytetään yleisten uimarantojen listalla. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Keskustelun jälkeen esittelijän uusi päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Pahkajärven uimarannan kunnostamisen kustannuksia on pyritty selvittämään. Ranta tarvitsee uutta hiekkaa ja suodatinkankaan, joiden hinta-arvio on yhteensä noin 1 000 €. Rannan ruoppauksen tarkemmat kustannusarviot saadaan lumen ja jään sulattua. Esimerkiksi Särkijärven rannan ruoppaus maksoi 6 500 €. Särkijärvi on huomattavasti haastavampi kohde ruopata (etäisyys rannasta ja syvyys) ja samaan kustannukseen purettiin vanha laituri. Rannalla olevien rakennusten kunnostamiseen tarvitsee rakennusmateriaalia noin 1 000 €. 

Laitilan kaupungin liikuntatoimen talousarviossa on varattu 10 000 € uimarantojen perusparannukseen. Pahkajärven uimarannan kunnostamiseen meneen noin 5 000 €. Jatkossa Leinmäen kyläyhdistys voi anoa liikuntatoimelta avustusta uimarannan kunnostamiseen. 

Pahkajärven uimarannan poisto yleisten uimarantojen listalta tarkoittaa sitä, että terveystarkastaja ei käy mittaamassa veden laatua, eikä valvo rannan turvallisuutta. Lisäksi Laitilan kaupunki ei käy kunnostamassa rantaa, eikä huolehdi rannan turvallisuudesta. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Pahkajärven uimaranta poistetaan yleisten uimarantojen listalta ennen 2022 uimakauden alkua. Pahkajärven uimarannan ylläpito siirtyy Leinmäen kyläyhdistykselle. Kiinteistö (400-421-1-42) pysyy Laitilan kaupungin omistuksessa. Vuoden 2022 aikana Laitilan kaupungin liikuntatoimi kunnostaa Pahkajärven rantaa ruoppaamalla, tuomalla lisää hiekkaa ja asettamalla kangas hiekan alle. Lisäksi liikuntatoimi kustantaa rakennusmateriaalia kohtuudella siten, että Leinmäen kyläyhdistys voi talkootyönä kunnostaa rannalla olevan pukuhuoneen. Laitilan kaupungin liikuntatoimi kustantaa rannalle uimakauden ajaksi (15.6.-31.8.) yhden Helistölän helpotuksen. Mikäli Leinmäen kyläyhdistys haluaa Helistölän helpotuksen pidemmäksi aikaa, maksaa kyläyhdistys uimakauden ulkopuolelle jäävän ajan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Sivistysvaliokunnan 17.3.2022 tekemän § 29 päätöksen jälkeen Leinmäen kyläyhdistykseltä on tullut ehdotus vaihtaa Helistölän helpostus (siirettävä wc) Biolanin kompostoivaan käymälään. Leinmäen kyläyhdistyksen ehdotus on, että Biolanin kompostoivan käymälän hinta puolitetaan Laitilan kaupungin ja Leinmäen kyläyhdistyksen kesken. Tällä hetkellä heidän ehdottama Biolanin kompostoiva käymälä maksaa 490 € (sis. alv. 24%), josta kaupungin osuus kustannuksista olisi 245 €.

Pahkajärven uimarannalla ei ole aiemmin ollut käytössä Helistölän helpotusta. Kustannusten vertailussa esim. Särkijärvellä uimakauden 2021 aikana Helistölän helpotus kustansi yhteensä noin 300 € (alv. 0%). Hinta sisälsi kuljetukset 73 €, sekä kolme kertaa tyhjennykset + huollot uimakauden aikana 227,45 €.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy Leinmäen kyläyhdistyksen ehdotuksen kustantaa Biolanin kompostoivan käymälän puoliksi kaupungin ja Leinmäen kyläyhdistyksen kesken Helistölän helpotuksen (siirrettävä wc) sijaan. Kompostoivan käymälän tyhjennyksen ja huollon hoitaa ja kustantaa Leinmäen kyläyhdistys.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana tämän asian käsittelyn ajan oli läsnä vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson.

Tiedoksi

Leinmäen kyläyhdistys

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.