Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemaan lakimuutokseen

LAIDno-2022-174

Valmistelija

  • Jussi Kauranen, Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori, jussi.kauranen@laitila.fi

Perustelut

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta (koulutuksen järjestäjänä Laitilan kaupunki) toteaa lausuntonaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle liittyen lakiesitykseen taiteen perusopetuksessa suoritettujen opintojen tallentamisen mahdollisuudesta Koski-koulutustietovarantoon seuraavaa:

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta (koulutuksen järjestäjä Laitilan kaupunki) puoltaa esitystä koskien mahdollisuutta taiteen perusopetuksen koulutustietojen tallentamista Koski-koulutustietovarantoon. Johtokunta kuitenkin katsoo, että mahdollisuuden sijaan koulutustietojen tallentamisesta Koski-tietovarantoon tulisi koulutuksen järjestäjille velvoittava. Uudistus sekä mahdollistaa opiskelijan edun toteutumisen osaamisen näkyväksi tekemisen kautta että edistää jatkuvaa oppimista ja näin ollen yhteiskunnan etua. Lisäksi koulutustietojen tallentaminen Koski-tietovarantoon lisää taiteen perusopetuksen merkittävyyttä yhtenä koulutusmuotona.

On tärkeää, että lain säätäjä on ottanut esitystä laatiessaan huomioon, että Koski-koulutustietovarantoon tallennettuja tietoja ei käytettäisi taiteen perusopetuksen oppilaitosmuotojen valtionosuuksien laskemiseen eikä uudistuksessa näin ollen muutettaisi taiteen perusopetuksen valtionosuusjärjestelmää.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tulee esityksen tullessa voimaan tavoitteellisesti ohjata taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten siirtymistä opintopisteisiin, jotta opiskelijoiden yhdenvertaisuus valtakunnallisesti toteutuu.

Koski-koulutustietovarannon ylläpitäjän tulee huolehtia, että tiedonsiirrot toimivat alusta lähtien eri hallinto-ohjelmista sujuvasti ja moitteettomasti. Lisäksi tulee varmistaa, että esityksen tullessa voimaan koulutuksen järjestäjän kustannukset eivät lisäänny, ja, että muutosvaiheessa varmistetaan riittävä taloudellinen ja tekninen tuki koulutuksen järjestäjille.

 

 

Päätöksenteon peruste:

Laitilan kaupungin hallintosääntö 30 §

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi Kauranen, Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori, jussi.kauranen@laitila.fi

Johtokunta antaa lausuntonaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja valtuuttaa musiikkiopiston rehtorin toimittamaan johtokunnan lausunnon Lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.