Sivistysvaliokunta, kokous 27.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Perhepäivähoidon kustannuskorvaukset 2022

LAIDno-2022-6

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatusjohtaja, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Omassa kodissaan työskentelevälle kunnalliselle perhepäivähoitajalle korvataan lapsen hoidosta aiheutuneet välittömät kustannukset Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES perhepäivähoitajia koskevien liitteen 12 13 §:n (Perhepäivähoidon kustannuskorvaus) mukaan Suomen kuntaliiton kulloinkin voimassa olevan perhepäivähoidon kustannuskorvauksia koskevan suosituksen mukaisesti.

Kustannuskorvaus on voimassa olevan lainsäädännön mukaan perhepäivähoitajan veronalaista tuloa, koska sitä ei ole tuloverolaissa säädetty verovapaaksi tuloksi. Maksetut kulukorvaukset on verotuskäytännössä vähennetty muun selvityksen puuttuessa tulon hankkimisesta aiheutuneina kuluina ilman tositteita, mikäli ne perustuvat työehtosopimuksessa mainittuun kuntien keskusjärjestöjen suositukseen.

 Suomen kuntaliitto suosittelee kunnallisessa perhepäivähoidossa maksettavaksi ajalla 1.1.–31.12.2022 omassa kodissaan työskenteleville perhepäivähoitajille seuraavien yksikköhintojen pohjalta laskettuja kustannuskorvauksia. Korvausten on tarkoitus kattaa hoidosta hoitajalle aiheutuvat todelliset kustannukset.

 

alle kouluikäinen/ koululainen 2022

aamiainen tai välipala tai iltapala, €

0,76/0,99

lounas tai päivällinen, €

 1,80/ 2,33

muu kustannus, €/ päivä

 1,88/1,88

 

 

 

 

 

 

Muun kustannuksen osuus muussa kuin kokopäivähoidossa lasketaan suhteutettuna päivittäisen hoitoajan ajoittumiseen ja pituuteen.

Kustannuskorvaus ei koske muuta perhepäivähoitoa kuin perhepäivähoitajan omassa kodissaan antamaa hoitoa. Järjestettäessä perhepäivähoitoa saman perheen lapsille heidän omassa kodissaan ei kustannuskorvausta varhaiskasvatuslain 11§ 2 momentin (540/2018) mukaisesti suoriteta. Sen sijaan elintarvikekorvaus maksetaan ruokailusta vastaavalle perheelle / perheille kaikista hoidossa olevista lapsista silloin, kun kaikki lapset eivät ole saman perheen lapsia.

Ryhmäperhepäivähoidossa ei kustannuskorvauksia suoriteta silloin, kun kunta hankkii toimintaa varten ravinto- ja muut tarvikkeet.

Varhaiskasvatuslain 11§:n mukaan varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä ravitsemustarpeen täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Ruokailu järjestetään ohjatusti kaikille läsnä oleville lapsille. Kunnan tulee hoitosuhteen alkaessa määritellä lapselle varhaiskasvatuksessa tarjottavat ateriat. Lapselle tarjottavien aterioiden määrä riippuu hoitoajoista.

Koululaisen ravinnontarpeen on arvioitu olevan keskimäärin 30 % suurempi verrattuna 4- vuotiaan lapsen ravinnon tarpeeseen. Tämä on otettu huomioon ravinnon osalta koululaisten varhaiskasvatuksen kustannuskorvaussuosituksessa.

Erityisruokavalio järjestetään lapselle terveydellisistä ja varhaiskasvatuslain 11 §:stä johtuvista syistä. Hoitosopimuksessa määritellään erikoisruokavalioiden tarve ja toteuttaminen. Samalla arvioidaan aiheuttaako erikoisruokavalio lisäkustannuksia hoidon järjestämisessä. Tavallisimpien erityisruokavalioiden ollessa kysymyksessä lisätään siitä aiheutuvina kustannuksina enintään 30 % tavallisen ruokavalion aiheuttamiin kustannuksiin. Erityisruokavaliot edellyttävät lääkärin todistuksen.

Kustannuskorvaus ei koske kliinisiä ravintovalmisteita tai niihin verrattavia tuotteita, jotka korvataan sairasvakuutuslain (1224/2004) (äidinmaidonvalmiste tai lehmänmaitoa korvaavat valmisteet).

Erityisruokavalioita korvattaessa kustannuskorvauksissa otetaan huomioon vain raaka-aineiden lisäkustannukset. 

Tehtyjen kustannuslaskelmien mukaan tavallisimpien erityisruokavalioiden osalta kustannuskorvauksia voisi korottaa seuraavasti:

                                    vähälaktoosinen ruokavalio 5 %

                                    laktoositon 0-10 %

                                    gluteeniton 30 %

                                    maidoton 0-15 %

                                    vilja-allergia 5-30 %

Korotusprosentti vaihtelee sen mukaan, kuinka tiukasta dieetistä on kyse ja mitä tuotteita käytetään korvaavina tuotteina.

Kustannuskorvaussuosituksen muita kustannuksia koskeva osuus sisältää korvauksen muista kuin ravintoaineista aiheutuvista tavanomaisista menoista, kuten huoneiston käytöstä, sähköstä, vedestä, lämmöstä, askartelutarvikkeista ja leikkivälineistä yms. menoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää noudattaa kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvauksia Kuntaliiton suositusten mukaisesti 1.1.2022 alkaen. Samalla valiokunta hyväksyy liitteenä olevan erityisruokavalioiden korvausperusteet.         

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Merkittiin, että pykälän käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalosta.

Tiedoksi

varhaiskasvatusjohtajat, palkanlaskenta

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.