Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 19.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Päätös liittymisestä vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkostoon kiinteistö 400-424-1-3, Matikankuja 4

LAIDno-2021-1157

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

ASIA
Vesihuoltolain (119/2001) 11 §:n mukainen hakemus vesihuoltolaitoksen vesijohtoon liittämisestä vapauttaminen.

HAKIJA
Mika Hongisto
Alakyläntie 60
21270 Nousiainen

KIINTEISTÖ

400-424-1-3, Matikankuja 4
Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen vahvistetulla toiminta-alueella.

VAPAUTUSHAKEMUS LIITTYMISVELVOLLISUUDESTA JÄTEVESIVIEMÄRIIN

Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolain mukaisella toiminta-alueella, taajama-alueella. Tontilla sijaitseva rakennus ei ole asuinkäytössä. Kiinteistönomistaja katsoo kiinteistön liittämisen vesijohtoon tarpeelliseksi vasta sitten, kun rakennuksissa tehdään mittavat remontit tai tontille rakennetaan uusi rakennus.

TOIMIVALTA JA PERUSTEET LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA VAPAUTTAMISEEN

Vesihuoltolain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta vapautuksen vesihuoltolain 10 §:ssä tarkoitetusta liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein. Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on lupalautakunta.

Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi terveydensuojeluviranomaiselta on pyydettävä lausunto.

Vesihuoltolain 119/2001 mukaan liittymisvelvollisuudesta on myönnettävä vapautus, jos vesihuoltolain § 11 alla olevat perusteet täyttyvät:

Vapautus liittämisvelvollisuudesta on myönnettävä, jos:

1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja

2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Edellä 2 momentissa säädetyn lisäksi edellytyksenä vesijohtoon liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä. Edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on 2 momentissa säädetyn lisäksi, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

ASIAN KÄSITTELY

Laitilan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt alueen toiminta-alueeksi 27.9.2010 (§ 69).

Pyydetyt lausunnot

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Laitilan kaupungin vesihuoltolaitokselta ja Uudenkaupungin terveydensuojeluviranomaiselta.

Hakemuksen johdosta ei annettu lausuntoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Laitilan kaupungissa sijaitsevalle kiinteistölle osoitteessa Matikankuja 4, myönnetään vapautus vesihuoltolain 11 §:n perusteella vesihuoltolain 10 §:n mukaisesta vesihuoltolaitoksen vesijohtoon liittämisvelvollisuudesta.
Vapautuspäätös on toistaiseksi voimassa oleva. Vapautuksen perusteet raukeavat ja vapautuksen perusteita tulee harkita uudelleen kiinteistön käyttöolosuhteiden muuttuessa.

Perustelut

Vesihuoltolain 10 §:n mukaan toiminta-alueella sijaitsevat kiinteistöt on liitettävä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja viemäriverkostoon.

Kysymyksessä on asumaton kiinteistö. Kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon katsotaan muodostuvan kiinteistön omistajalle taloudellisesti kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon liittämisestä aiheutuvat kustannukset, rakennuksen kunto ja vesihuoltopalveluiden vähäinen tarve.

Sovelletut oikeusohjeet
Vesihuoltolaki (119/2001)
Ympäristönsuojelulaki (527/2014)
Terveydensuojelulaki (763/1994)
Haja-asutuksen jätevesiasetus (157/2017)
Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (4.6.2018)

Päätöksestä tiedottaminen
Lupapäätös 
                                     Kiinteistönomistaja
Jäljennös päätöksestä
                                     Laitilan vesihuoltolaitos
                                     Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja
                                     Laitilan kaupungin tekninen valiokunta
Muutoksenhaku
Muutosta päätökseen saa hakea valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöksen tiedoksiannosta.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.