Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 10.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Lausuntopyyntö; Läntisen Suomen vesihuoltostrategia 2050 ja toimenpideohjelma vuoteen 2030 saakka

LAIDno-2021-999

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa koskien uutta Läntisen Suomen vesihuoltostrategiaa sekä vuoteen 2030 saakka laadittua toimenpideohjelmaa. Lausunto tulee toimittaa ELY-keskukseen 19.11.2021 mennessä. Lausunnossa on pyydetty pohtimaan ja arvioimaan toimenpiteitä erityisesti oman toiminnan kannalta sekä kiinnittämään huomiota toimenpideohjelmassa esitettyihin toimenpiteiden päävastuutahoihin sekä tavoiteajankohtiin.

Läntisen Suomen ELY-keskukset ovat yhdessä alueen vesihuoltotoimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa laatineet laajan koko vesihuoltokenttää koskevan vesihuoltostrategian. Strategian tavoitevuotena on vuosi 2050. Strategiassa laadittiin visio ja tavoitetilat, joihin vesihuollon kehittämisessä pyritään viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Lausuttava aineisto sekä lisätietoa strategian taustamateriaaleista ja valmistelutyöstä löytyy strategian nettisivuilta osoitteesta: www.ymparisto.fi/lantisensuomenvesihuoltostrategia2050 ja sivuilla julkaistusta tarinakartasta.

Läntisen Suomen Vesihuoltostrategia 2050 on laaja kokonaisuus, jossa on pyritty huomioimaan kaikki eri näkökulmat siten, että strategia sisältää Vision 2050, Strategian 2050 sekä toimenpideohjelman keinoista, joita ovat arvostuksen lisääminen ja vastuiden ymmärtäminen, yhteistyön lisääminen, vesihuolto-osaamisen lisääminen, laadukkaiden vesihuoltopalveluiden tuottaminen ja kestävien ja muuntautumiskykyisten vesihuoltopalveluiden tuottaminen, laitosten talouden vahvistaminen, lainsäädännön ja valvonnan kehittäminen sekä digitalisaation ja ostopalveluiden laajempi hyödyntäminen.

Laitilassa sijaitsee yhteensä 8 pohjavesialuetta, joista 7 on vedenhankinnan kannalta tärkeitä I luokan pohjavesialueita ja Nummenharju on vedenhankintaan soveltuva II luokkaan kuuluva pohjavesialue. Kaupungin alueella I luokkaan kuuluvia alueita ovat Krouvinnummi, Tulejärvi, Puntari, Kovero, Palttila, Untamala ja Kaivola. Lisäksi Pyhärannan Ropan pohjavesialueen kaakkoisosa on Laitilan kaupungin alueella.

Laitilan kaupungin vedenhankinnasta ja jakelusta vastaa kaupungin vesihuoltolaitos. Kaupungilla on käytössään kuusi vedenottamoa Krouvinnummi, Tulejärvi, Puntari, Kovero, Palttila ja Untamala. Päävedenottamona toimii Palttilan vedenottamo.

Laitilassa pohjavesialueet ovat pääosin maa- ja metsätalouskäytössä. Alueille sijoittuu jonkin verran maa-ainesten ottoalueita sekä teollisuus- ja yritystoimintaa. Eniten asutusta on osittain Laitilan keskusta-alueella sijaitsevalla Palttilan pohjavesialueella sekä Untamalan taajamassa olevalla pohjavesialueella. Kaavoitus ja rakentaminen vaikuttavat pohjaveden muodostumisalueen pinta-alaan ja vedenottamoiden lähialueilla tulee välttää rakentamista. Tulevaan maankäyttöön voidaan tehokkaimmin vaikuttaa kaavoituksella ja sen avulla voidaan suojella tärkeitä pohjavesialueita tulevaisuuden riskeiltä.

Laitilan kaupunki johtaa kaikki jätevedet siirtoviemärillä Uuteenkaupunkiin, jossa Vakka-Suomen Vesi käsittelee jätevedet Häpönniemen jätevedenpuhdistamolla. Puhdistamo on biologinen aktiivilietelaitos, jossa fosforin saostus tapahtuu kemiallisesti. Viemäriverkoston ja useiden jätevesipumppaamoiden kunnossapito ja uudisrakentaminen kuuluvat kaupungin vesihuoltolaitokselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että uudessa Läntisen Suomen vesihuoltostrategiassa sekä vuoteen 2030 saakka laaditussa toimenpideohjelmassa on kattavasti huomioitu eri käyttäjien ja toimijoiden tarpeet. Strategia on ajassa mukana ja erityisesti kunnan vähäisten resurssien näkökulmasta mm. yhteistyön lisääminen, etenkin sen ylläpitäminen sekä kestävien ja muuntautumiskykyisten vesihuoltopalveluiden tarpeet ja digitalisaation hyödyntäminen nousevat toimenpideohjelman keinoista Laitilassa tarpeellisiksi.

Alueen pohjavesivarantoja hyödynnetään vedenottamiseen, samalla tehokkaasti niitä suojellen, jotta pohjavesien käyttömahdollisuus myös tulevaisuudessa on turvattu. Vesihuoltopalveluiden tarve, puhtaan veden ja viemäröinnin osalta, vaihtelee Laitilassa yksittäisistä kuntalaisista aina suuryrityksiin. Strategia, visio ja toimenpideohjelma tukevat laaja-alaisesti sitä tarvetta, mitä vesihuoltopalveluiden turvaaminen yleisesti Laitilassa vaatii. Toimenpideohjelmassa on tunnistettu päävastuutahot. Tavoiteaikataulu on realistinen, kun otetaan huomioon, että suurin osa toimenpiteistä on jatkuvaa työtä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavasta päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.