Kaupunginhallitus, kokous 30.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 270 KTO:n lausuntopyyntö koskien Mylly-Antin koulua

LAIDno-2021-659

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

KTO - Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä on pyytänyt 11.6.2021 kunnilta lausuntoa koskien Mylly-Antin koulussa järjestettävää perusopetusta. Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä on järjestänyt vaikeavammaisten perusopetusta Mylly-Antin koulussa vuonna 2009 hyväksytyn perussopimuksen mukaisesti. Lausuntoa pyydetään 15.9.2021 mennessä.

Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri ylläpitää Mylly-Antin koulua tilapäisissä tiloissa Turussa. Lisäksi koulussa järjestetään aamu- ja iltapäivähoitoa. Koulussa annetaan peruskoulun erityisopetusta oppilaille, joilla on kehitysvamma tai autisminkirjon häiriö. Koulun uusien tilojen saaminen on viivästynyt sote -ratkaisujen vuoksi.

Mikäli sote -valmistelu etenee aikataulussaan, erityishuoltopiirin toiminta siirtyy sote -palveluiden osalta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Tämän hetkisen tiedon mukaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Tällöin KTO ei voi enää järjestää perusopetusta, vaan opetuksen järjestämisvastuu siirtyy jäsenkunnille.

KTO pyytää lausuntoa seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun toiminta tulee järjestää 1.1.2023 lähtien?
  2. Voisitteko isäntäkuntana ottaa vastuun Mylly-Antin koulun toiminnan järjestämisestä?
  3. Jos ette voi toimia isäntäkuntana koululle, oletteko valmiit tekemään yhteistyösopimukset oppilaskohtaisesti isäntäkuntana toimivan kunnan kanssa vaikeavammaisten perusopetuksen järjestämistä koskien?
  4. Mitä mieltä olette uuden koulun rakennushankkeen käynnistämisestä?

Laitilassa perusopetuksen erityinen tuki järjestetään joko oppilaan omassa lähikoulussa tai Kappelimäen koulussa, jonne erityisen tuen osaamista on keskitetty. Kehitysvamma- ja autisminkirjon häiriön oppilaiden opetus tapahtuu pääasiassa Kappelimäen koulun ns. Toimela-yksikössä. Laitilan kaupunki ei tällä hetkellä käytä Mylly-Antin palveluita. Laitilan kaupungilla on sopimus erityisen tuen opetuksen järjestämisestä myös Pyhärannan kunnan oppilaille.

Laitilan kaupunginhallitus on 7.10.2019 § 256 lausunut seuraavaa:

" Kaupunginhallitus toistaa maaliskuussa 2019 antaman lausunnon. Laitilan kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan koskien Mylly-Antin koulua, että Laitilan kaupunki pyrkii ensisijaisesti vastaamaan kaupungin alueella asuvien oppilaiden opetuksen järjestämisestä. Kaupunki ei ota kantaa koulun tilojen hankintaan eikä resurssilisäykseen vaan toteaa, että perussopimuksen mukaisesti Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin toiminnan tulee jatkaa Mylly-Antin koulun ylläpitoa siihen asti, kunnes järjestysvastuusta päätetään muulla tavoin."

Lausuntopyynnössä olleisiin yksittäisiin kysymyksiin ei Laitilan kaupunki lausu tarkemmin, eikä ota kantaa koulun rakennushankkeen käynnistämiseen. Kaupunki pyrkii edelleen ensisijaisesti vastaamaan itse kaupungin alueella asuvien oppilaiden opetuksen järjestämisestä. 

KTO:n lausuntopyyntö on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan koskien Mylly-Antin koulua, että Laitilan kaupunki pyrkii edelleen ensisijaisesti vastaamaan itse kaupungin alueella asuvien oppilaiden opetuksen järjestämisestä.

Laitilan kaupunginhallitus kuitenkin katsoo, että Mylly-Antin koulun toiminta perustuu Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän perussopimukseen, jossa erityisopetuksen järjestäminen on yksi kolmesta kuntayhtymälle sovitusta ydintehtävästä. Mylly-Antin toiminnan jatkaminen hyvinvointialueiden vastuulla edelleen 1.1.2023 jälkeen on perusteltua, jotta maakunnalliset ratkaisut erityisesti kehitysvammaisten lasten palveluiden järjestämisestä ja toimipaikkojen sijainnista ovat tiedossa ennen kuin tehdään pysyviä ratkaisuja perusopetuksen järjestämisestä. Erityishuoltopiirin kuntayhtymän tulisikin selvittää opetus- ja kulttuuriministeriöstä, onko tulevalla hyvinvointialueella vielä siirtymäajan (1.1.2023 jälkeen) lupa vaikeavammaisten perusopetuksen järjestämiseen.

 

Päätös

Merkiittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

KTO - Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.