Kaupunginhallitus, kokous 30.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 268 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakeminen:

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n mukaan kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Taloudellisen tuen tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet. Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä. Suunnitelma tulee liittää valtionosuuden korotusta koskevaan hakemukseen.

Vuoden 2021 kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta koskeva kirje ja hakulomake on lähetetty kuntiin elokuun alussa 2021. Hakuaika päättyy 3.9.2021 ja päätös asiasta pyritään tekemään marraskuussa 2021 ja maksatus saajille joulukuussa 2021. Korotukseen on käytettävissä enintään 30 miljoonaa euroa.

Laitilan kaupungin vuoden 2020 ylijäämä oli 2,9 miljoonaa euroa ja vuoden 2021 tilanne 1-6 on noin 1,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Hakemuksessa tulee arvioida erityisesti vuoden 2021 tilannetta. Tämän hetkisten tietojen pohjalta Laitilan kaupungilla ei olisi edellytyksiä avustuksen saamiselle. Näin ollen Laitilan kaupunki ei hae kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuodelle 2021.

2. Oikeusministeriön kirje / Vuoden 2022 aluevaalit:

Em. kirje on oheismateriaalina.

3. Väestömuutosten ennakkotietoja 1.1.-31.7.2021:

Em. tilasto on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.