Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 23.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 LISÄPYKÄLÄ: Terveyskeskusosaston potilaspaikkamäärän supistaminen heinäkuuksi 2021 (lisäpykälä)

LAIDno-2021-647

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Laitilan terveyskeskusosasto tuottaa kansanterveyslain edellyttämät terveyskeskustasoista osastohoitoa vaativien asiakkaiden sairaanhoitopalvelut alueen asukkaille. Terveyskeskusosaston paikkaluku on 23 potilaspaikkaa sekä yksi kriisipaikka. Osaston täyttöaste vuonna 2020 on ollut keskimääräisesti 63 % ja myös alkuvuoden 2021 täyttöaste on ollut matala ja laskenut entisestään ollen keskimääräisesti 1/2021-5/2021 välisellä ajalla 60 %. Kiireetön leikkaustoiminta vähenee TYKS:ssä heinäkuussa lomakauden vuoksi ja siten osaston täyttöaste odotettavasti laskee heinäkuuksi edelleen. Vuoden 2020 terveyskeskusosaston täyttöaste vastaavana aikana on ollut 34 %. Terveyskeskusosaston hoitajamitoitus on 23 potilaspaikalle ajankohtaisesti 0,72 joka on hyvä paikkamäärään nähden.

Terveyskeskuksen kesälomasijaisten rekrytoinnit eivät ole onnistuneet suunnitellusti hoitajapulan vuoksi. Lääkäreiden vastaanotto on voimakkaasti kuormittunut koronapandemian tuoman lisätöiden vuoksi. Terveyskeskusosaston potilaspaikkojen supistuksella voidaan siirtää terveyskeskusosaston hoitohenkilökuntaa lääkäreidenvastaanoton toimintaan turvaavaan koronan rokotustoiminta, virka-aikainen jäljitys- ja näytteenottotoiminta sekä päivystys- ja infektiovastaanoton toiminta. Siirron myötä terveyskeskusosaston hoitajamitoitus olisi 0.81. Tähän mitoitukseen ei ole laskettu osastolla päivittäin 3-4 h välitöntä potilastyötä tekevä fysioterapeuttinen kuntohoitaja. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää, että Laitilan terveyskeskusosaston paikkaluku lasketaan heinäkuun 2021 ajaksi 18 paikkaan ja terveyskeskusosastolta vapautuva yksi sairaanhoitaja sijoitetaan lääkäreiden vastaanotolle heinäkuuksi 2021. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin

Tiedoksi

Tanja Raisto-Elo, Tuuli Kuisma, Johanna Ahokas, Aila Hopponen,