Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 23.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Laitilan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.7.2021 alkaen

LAIDno-2020-248

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi
  • Sari Koski, Ikäihmisten palvelujohtaja, sari.koski@laitila.fi
  • Anitta Keskitalo, sosiaalipalveluohjaaja-johtaja, anitta.keskitalo@laitila.fi
  • Sanna Erholm, johtava sosiaalityöntekijä, sanna.erholm@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin hallintosäännön 5 luvun 38 §:n mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää asiakasmaksuista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävistä asiakasmaksuista määrätään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa (734/1992) ja -asetuksessa (912/1992) (jäljempänä asiakasmaksulaki ja -asetus). Asiakasmaksulakia on uudistettu siten, että suurin osa muutoksista astuu voimaan 1.7.2021 ja maksukattoon tehdyt muutokset 1.1.2022 alkaen.

Asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa on määritelty tietyille palveluille enimmäismaksu, tai maksu on säädetty perittäväksi asiakkaan maksukyvyn mukaan. Lakimuutos mm. laajentaa maksuttomien palveluiden piiriä ja yhdenmukaistaa sekä kohtuullistaa maksuja. Osa muutoksista tulee voimaan suoraan lain nojalla. Muut maksut tuodaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan vahvistettaviksi.

"Lailla on vaikutusta arviolta noin miljoonan suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Heistä 980 000 henkilöllä eli 98 prosentilla maksujen on arvioitu pienenevän nykyisestä. 33 000 henkilön osalta arvioitiin, että maksut voisivat nousta jatkuvan ja säännöllisen kotona annettavan palvelun maksutaulukon vuoksi. Niiden henkilöiden keskuudessa, joilla maksujen arvioitiin pienenevän, keskimääräinen muutos olisi 44 euroa vähemmän maksuja vuoden aikana." (STM)

Keskeisiä muutoksia:

  • Asiakasmaksulakiin on lisätty säännökset pitkäaikaisten asumispalvelujen asiakasmaksuista. Maksut määräytyvät yhdenmukaisin perustein kotiin annettavissa palveluissa ja pitkäaikaisessa tavallisessa palveluasumisessa.
  • Pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen maksuista säädetään puolestaan pitkälti vastaavasti kuin pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista. Tällä tavoin intensiivisen hoidon ja huolenpidon tarpeessa olevien asiakkaiden maksut peritään mahdollisimman yhdenmukaisin perustein. 
  • Perusterveydenhuollon avosairaanhoidon (ml. suun terveydenhuolto) palveluista ei saa jatkossakaan periä maksua alle 18-vuotiaalta.
  • Maksuja ei saa periä perusterveydenhuollossa sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön vastaanottokäynneistä 18 vuotta täyttäneeltä. 
  • Perusterveydenhuollossa avohoitona järjestetty mielenterveystyö on maksutonta kaiken ikäisille asiakkaille.
  • Säännöksiä on selkeytetty myös terapiapalvelujen osalta. Terveydenhuollon ammattihenkilön antamasta fysioterapiasta, neuropsykologisesta kuntoutuksesta, ravitsemusterapiasta, jalkojenhoidosta, puheterapiasta, toimintaterapiasta ja muusta niihin rinnastettavasta toimintakykyä parantavasta ja ylläpitävästä hoidosta saa periä maksun 18 vuotta täyttäneeltä henkilöltä, myös etäyhteyksin toteutettuna.
  • Asiakasmaksuja ei saa jatkossa periä edes 18 vuotta täyttäneiltä terveydenhuoltolain 16 §:n nojalla järjestetyistä kouluterveydenhuollon palveluista. 
  • Perusterveydenhuollon lääkärintodistusten ja lausuntojen maksuttomuutta koskevaa sääntelyä on selkeytetty.
  • Tartuntatautilain mukaisten palvelujen maksuttomuuteen liittyvää sääntelyä on selkeytetty sekä osin laajennettu.
  • Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittävän maksun voi jatkossa periä kaikista terveydenhuollon vastaanottopalveluissa (ml. esimerkiksi varatut laboratorio- ja kuvantamiskäynnit) sekä sosiaali- tai terveydenhuollon lyhytaikaisista hoito- tai asumispalvelupaikoista, jos asiakas on ilman hyväksyttävää syytä ja aikaa tai paikkaa perumatta jäänyt saapumatta palvelun piiriin. Jatkossa maksun saa periä ainoastaan 18 vuotta täyttäneiltä, kun nykyinen raja maksun perimiselle on ollut 15 vuotta. 
  • Muulta kuin Suomessa asuvalta perittävää maksua koskevaa sääntelyä on täsmennetty ja selkeytetty.

Uudistuksessa korostetaan asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen ensisijaisuutta suhteessa toimeentuloturvaan. Laissa säädetään myös kunnan velvollisuudesta antaa asiakkaalle tieto maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.

Maksukatto laajenee 1.1.2022  koskemaan suun terveydenhuoltoa, terapioita, tilapäistä kotisairaanhoitoa ja kotisairaalahoitoa. Myös toimeentulotuesta maksetut maksut ja etäyhteyksin tuotetut palvelut kerryttävät maksukattoa. Maksukattoon tehdyt muutokset tulevat vaikuttamaan kunnan tuloja pienentävästi.

Asiakasmaksulain muutokset aiheuttavat suuria muutostarpeita sekä tietojärjestelmiin että sosiaali- ja terveysdenhuollon prosesseihin. Laissa ei ole siirtymäaikaa, joten laskutuksen tulee tapahtua uusien kriteerien mukaisesti 1.7.2021 alkaen.

Liitteenä on Laitilan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.7.2021 alkaen. Asiakirjaan on merkitty punaisella huomiovärillä muutokset. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää 

  1. hyväksyä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut oheisen liitteen mukaisesti 1.7.2021 alkaen.
  2. hyväksyä maksukattoa koskevat muutokset 1.2.2022 alkaen. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveystoimialan esihenkilöt ja sihteerit, talousjohtaja