Kaupunginhallitus, kokous 19.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Koulukuljetussopimusten optiovuoden käyttäminen

LAIDno-2020-233

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, sivistystoimenjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

D KH 99/2018

KH 23.4.2018 § 117

Liite

Kaupunki on pyytänyt tarjoukset koululaiskuljetuksista ilmoituskanava -Hilmassa 19.3.2018 julkaistulla ilmoituksella. Ennakkoilmoitus lähetettiin julkaistavaksi 7.2.2018, joten tarjousten määräaikojen lyhentämistä voitiin käyttää. Tarjousten jättämisen määräaika päättyi 9.4.2018 klo 16.

Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät Linja-autoliikenne J.Salminen Oy, Kajon Oy,  M. Raittinen Ky, Taksitoiminta Jyrki Heinonen ja Taksi Pasi Vuola.

Tarjouspyynnön mukaan oli mahdollista tehdä osatarjouksia vähintään yhdestä reitistä. Tarjouspyynnössä oli sekä joukkoliikenneluvalla ajettavia reittejä että taksiliikenneluvalla ajettavia reittejä. Mahdolliset liikennekaaren muutokset pyrittiin huomioimaan tarjouskilpailun valmistelussa.

Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.

Tarjouksen valintaperusteena käytetään hintaa. Halvin hinta määräytyy euroa/kilometri per reitti. Joukkoliikenne reittien 19 ja 20 osalta valitaan euroa/tunti hinnaltaan halvin tarjous.

Liitteenä ovat yhteenveto tarjouksista sekä asiaan liittyvää muuta aineistona.

KJ  Ehdotus:  Kaupunginhallitus päättää hyväksyä kuljetuksista tehdyt tarjoukset seuraavasti:                                              

reitti 1 1,29 €/km Taksi Pasi Vuola

reitti 2 4,50 €/km Taksitoim. J. Heinonen

reitti 3 3,45 €/km Taksitoim. J. Heinonen

reitti 4 2,39 €/km Taksitoim. J. Heinonen

reitti 5 6,30 €/km Taksitoim. J. Heinonen

reitti 6 1,90 €/km M. Raittinen Ky

reitti 7 2,90 €/km  Taksitoim. J. Heinonen

 reitti 8 1,35 €/km Taksi Pasi Vuola

 reitti 9 2,39 €/km Taksitoim. J. Heinonen

 reitti 10 1,35 €/km Taksi Pasi Vuola

 reitti 11 2,25 €/kmTaksitoim. J. Heinonen

 reitti 12  6,03 €/km M. Raittinen Ky

 reitti 13 4,24 €/km M.Raittinen Ky

 reitti 14 1,40 €/km J.Salminen Oy

 reitti 15 1,69 €/km M. Raittinen Ky

 reitti 16 2,75 €/km M.Raittinen Ky

 reitti 17 12,00 €/km J.Salminen Oy

 reitti 18 1,72 €/km M. Raittinen Ky

 reitti 19 60,00 €/h M. Raittinen Ky

 reitti 20 50,00 €/h J.Salminen Oy

Option käytöstä kaupunginhallitus tekee erikseen päätöksen myöhemmin.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että sivistystoimenjohtaja Kiertokari-Laitinen oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.   

-------------------

Laitilan kaupunginhallitus on tehnyt  23.4.2018 § 117 hankintapäätöksen koulukuljetuksista lukuvuosille 2018-2019, 2019-2020 ja 2020-2021. Samalla se päätti, että sopimuksiin sisältyvien 1+1 -optiovuosien käyttämisestä päätetään erikseen. 

Option käyttämisen edellytykset

Suorahankinta on mahdollista, kun kyse on alkuperäisen toimittajan kanssa tehtävästä uudesta rakennusurakkasopimuksesta tai palveluhankinnasta, joka vastaa aikaisemmin tehtyä rakennusurakkaa tai palveluhankintaa. Tällaisesta uudesta entisen palveluhankinnan tai rakennusurakan toisinnosta eli suorahankintana tehtävästä mahdollisesta lisätilauksesta käytetään usein myös nimitystä optio.

Edellytyksenä on, että alkuperäistä hankintaa koskevassa hankintailmoituksessa on mainittu mahdollisesta myöhemmästä suorahankinnasta ja että lisäpalvelun tai uuden rakennusurakan ennakoitu arvo on otettu huomioon laskettaessa alkuperäisen sopimuksen kokonaisarvoa.

Eli toisin sanoen lisätilausta koskeva suorahankinta on mahdollinen silloin, kun alkuperäisessä palveluhankinta- tai rakennusurakkasopimuksessa on jo kilpailutettu pituudeltaan määrätty optioehto, joka on huomioitu alkuperäisessä tarjouspyynnössä tai hankintailmoituksessa sekä sopimuksen arvon laskemisessa.

Option käyttöön liittyy kolmen vuoden aikarajoitus. Päätös option käyttämisestä pitää tehdä kolmen vuoden kuluessa alkuperäisen sopimuksen tekemisestä, vaikka optio tosiasiallisesti käytettäisiinkin vasta myöhemmin esimerkiksi neljän vuoden kuluessa alkuperäisen sopimuksen tekemisestä. Tarjoajien tasapuolisen aseman turvaamiseksi, optioiden tulee olla ennalta ajallisesti ja sisällöllisesti määriteltyjä, yleisten sisällöltään täsmentymättömien lisätilausten tekeminen suorahankintana ei ole mahdollista. (ks. esim. MAO 519-520/11).

Hankintailmoitus on tehty siten, että ilmoituksessa on ilmoitettu optiovuosien mahdollisuus ja hankinnan arvoa arvioitaessa on laskettu mukaan em. optiovuodet.

Sopimus/reittitarkastelu

Reitin 1 Vuohenmaalta Raumalle voitti Taksi Pasi Vuola. YTJ:n mukaan ko. yritystä ei enää ole. Reittiä ajaa Vuolan Invataksit Oy. Yritys on perustettu 20.2.2020 eli sopimuksen solmimisen jälkeen. Pasi Vuolan ilmoituksen mukaan kyseessä on  liikentoiminnan siirtyminen perheenjäsenelle, ja reitit on ajettu Taksi Pasi Vuolan sopimusehdoilla. Yritysmuutoksesta on ilmoitettu Tilaajalle sopimuksen edellyttämällä tavalla ja Tilaaja on hyväksynyt sopimuksen siirron. 

Reittien 2-18 osalta optiovuosien käyttäminen on tarkoituksenmukaista.  Kaikissa sopimuksissa on maininta, että Tilaaja ei sitoudu tiettyihin hankintamääriin, vaan kuljetuksia hankitaan tarpeen mukaan. Palveluiden piirissä olevien asiakkaiden määrä voi myös vaihdella sopimuskaudenaikana.

Reittien 19 ja 20 kilpailutus ei ole osoittautunut tarkoituksenmukaiseksi. Reitit koskevat koulupäivän aikaisia kuljetuksia kahdella eri kokoisiksi määritellyilä linja-autoilla. Kyytitarpeiden yhteensovittaminen on taloudellisempaa ja tarkoituksenmukaisempaa, kun päivähintaisten autojen kokoa ei ole määritelty eri reiteiksi.

Keskustelut sosiaali- ja terveystoimen kanssa aloitettu liittyen tuleviin kuljetuskilpailutuksiin. Tavoitteena on kestävän liikenteen ja liikkumisen tavoitteiden huomioiminen ja toimenpiteiden suunnittelu  yhdessä kaikkien toimialojen kesken (mahdollinen kuntalaisilta keväällä 2021).

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää käyttää koulukuljetushankinnan reittien 1-18 osalta optiovuodet 1+1 (lukuvuodet 2021-2022 ja 2022-2023) ja kilpailuttaa uudelleen reitit 19 ja 20 yhtenä reittinä lukuvuosiksi 2021-2022 ja 2022-2023 (sekä optiovuodet 1+1).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että sivistystoimenjohtaja Kiertokari-Laitinen oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

sivistystoimenjohtaja, sivistystoimen palvelusihteeri, sopimusliikennöitsijät

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.