Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 12.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 LISÄPYKÄLÄ: Laitilan terveyspalveluiden suoritteiden hinnat vuonna 2021 (lisäpykälä)

LAIDno-2021-487

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Vuoden 2014 alussa tuli voimaan terveydenhuoltolain 48 §, joka laajentaa kuntalaisten mahdollisuuksia valita hoitopaikkansa. Valinnanvapaus laajeni koskemaan myös kuntarajan ulkopuolisia perusterveydenhuollon palveluja. Valinta käsittää terveyspalvelut kokonaisuutena poislukien kouluterveydenhuollon, opiskelijaterveydenhuollon ja pitkäaikaisen laitoshoidon. Pitkäaikaisesta laitoshoidosta on säädetty erikseen. Valintaoikeus ei koske myöskään työterveyshuoltoa. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman kuntansa ulkopuolella.  

Edellä kuvattu valintaoikeus aiheuttaa sen, että kaupungin on tarkistettava omat suoritteensa ja suoritteiden hinnat. Suoritemäärät perustuvat ylilääkärin arvioon. Annetusta terveydenhuollosta voidaan nimittäin laskuttaa kuntaa tai kuntayhtymää, jonka vastuulla asiakkaan terveydenhuolto olisi ilman valintaoikeuden käyttöä. Korvauksen on perustuttava tuotehintaan, jolla terveyskeskuksen toimintayksikkö seuraa omaa toimintaansa. Korvauksesta vähennetään potilaan suorittama asiakasmaksu ja muut palvelun tuottajan hoitoon liittyen saamat toimintatuotot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää hyväksyä liitteenä olevat Laitilan terveyspalveluiden suoritehinnat vuodelle 2021 kuntalaskutuksen hinnoittelun perustaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Terveyspalveluiden esihenkilöt, palvelu- ja tietohallintosihteeri Tyyne Okkonen, ylilääkäri Tuuli Kuisma