Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 12.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Laitilan kaupungin sosiaalipalveluiden valvonta

LAIDno-2020-115

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaalla on oikeus laadukkaaseen palveluun ja hoitoon. Jokainen palveluntuottaja valvoo itse toiminnassaan palvelunsa laatua. Lisäksi kaupunki toteuttaa palveluiden lakisääteistä valvontaa. Valvonnan tehtävänä on varmistaa, että asiakkaan oikeus tasalaatuisiin palveluihin toteutuu sekä yksityisissä että kaupungin omissa palveluissa. Valvonnalla huolehditaan myös lakien ja sopimusten noudattamisesta. 

Valvonnan toteutustapoja ovat ennakoiva valvonta, omavalvonta, suunnitelmallinen valvonta ja ennalta ilmoittamaton valvonta.

Valvontaviranomaisen on toteutettava yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaa ensisijaisesti antamalla palvelujen tuottamisessa tarpeellista ohjausta ja neuvontaa palvelujen tuottajalle sekä seuraamalla toiminnan kehitystä yhteistyössä palvelujen tuottajan kanssa.

Valvontaviranomainen voi tarkastaa palvelujen tuottajan toiminnan sekä toiminnan järjestämisessä käytettävät toimintayksiköt ja toimitilat silloin, kun tarkastuksen tekemiseen on perusteltu syy. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi perustellusta syystä määrätä aluehallintoviraston tekemään tarkastuksen. Lupaviranomainen voi lisäksi pyytää kunnan toimielintä perustellusta syystä tarkastamaan toimintayksikön.

Laitilan kaupungin sosiaalipalveluiden valvontapäällikkönä toimii erityisasiantuntija Ritva Miesmaa. Miesmaa esittelee vuoden 2020 toteutunutta sosiaalipalveluiden valvontaa sekä vuoden 2021 valvontasuunnitelmia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta merkitsee tiedokseen erityisasiantuntija Ritva Miesmaan esityksen Laitilan kaupungin sosiaalipalveluiden valvonnasta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.