Lupalautakunta, kokous 12.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Markku Pilppulan perikunta; YSL 115 A §:n mukainen ilmoitus

LAIDno-2021-288

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

ASIA 
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a § mukainen ilmoitus koskien eläinsuojan perustamista kiinteistöllä 400-419-9-93 osoitteessa Poukantie 40. 

HAKIJA
Markku Pilppulan Perikunta
Poukantie 40
23800 Laitilan kaupunki

ILMOITUKSEN KÄSITTELYN PERUSTE
Toiminta on ilmoituksenvaraista ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a § ja lain liitteen 4 kohdan 5 c mukaan tarkoitettu usealle a tai b kohdassa tarkoitetulle tuotantoeläimelle ja joka ei ole suoraan ilmoituksenvarainen a kohdassa mainitun tuotantoeläimen eläinmäärän perusteella, ilmoituksenvaraisuus määräytyy liitteen 3 eläinyksikkökertoimilla laskettavien eläinyksikkömäärien perusteella (1420 eläinyksikköä).

ILMOITUKSEN KÄSITTELEVÄ TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a § toisen ja neljännen mom. perusteella kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee ympäristönsuojelulain liitteen 4 kohdan 5c mukaisen ilmoituksen.

Laitilan kaupungissa toimivaltainen lupaviranomainen ympäristönsuojelulain 115 a § mukaisessa ilmoitusmenettelyssä on Laitilan kaupungin lupalautakunta.

ASIAN VIREILLETULO JA ILMOITUKSEN KÄSITTELY
Ilmoitus on tullut vireille 2.3.2021. Ilmoituksesta on tiedotettu kuuluttamalla kunnan yleisessä tietoverkossa 30.3.-6.5.2021. Ilmoituksesta on lisäksi erikseen annettu tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Asiakirjat ovat olleet kuulutuksen ajan nähtävillä Laitilan kaupungin kunnan yleisessä tietoverkossa ja teknisen toimen toimipisteessä.

YLEISKUVAUS TOIMINNASTA
Ilmoitus koskee kanan poikasten kasvattamotoiminnan aloittamista kiinteistöllä 400-419-9-93 osoitteessa Poukantie 40.  Eläinsuoja (lattiakanala) koostuu kahdesta olemassa olevasta tuotantorakennuksesta, joissa tullaan kasvattamaan 35 500 kananuorikkoa. Kananuorikot kasvavat tilalla 15 viikkoa kerrallaan, jonka jälkeen ne viedään varsinaiseen munintakanalaan. Vuodessa kasvatetaan noin 2,5 erää. Erien välissä tuotantotilat tyhjennetään ja pestään. Kuivikelantaa syntyy noin 400 m3 vuodessa. Lanta on kutterinpuru/turvepitoista. Tilalla on noin 250 m3 katettu lantala. Lanta luovutetaan jatkokäsiteltäväksi tilan ulkopuolelle.

Toiminnasta syntyvät jätteet lajitellaan ja toimitetaan hyväksyttyihin vastaanottopaikkoihin. Sosiaalitilojen wc-vedet ja muut pesuvedet johdetaan umpisäiliöön, jonka tyhjennyksen hoitaa Jätehuolto Helistölä Oy. Polttoainetta säilytetään maapohjalla 2,5 ja 3 m3 säiliössä, jotka on varustettu ylitäyttösuojalla. Tilalla säilytetään muita öljytuotteita enintään 200 litran verran. Öljytuotteet ja vaarallinen jäte säilytetään lukitussa paikassa. Toiminta suunnitellaan aloitettavan viikolla 30.

Kiinteistön lähialue on pääasiassa peltoaluetta. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat 80-180 metrin etäisyydellä. Lähin vesistö, Sirppujoki, sijaitsee 70 metrin etäisyydellä. Lähin luokiteltu pohjavesialue (Palttila 0240005) sijaitsee kilometrin etäisyydellä.

Tilalla on aikaisemmin ollut kalkkunankasvatusta (ympäristölupa KAYLA 286/2001 § 65).  Kalkkunankasvatus on lopetettu tilalla noin kymmenen vuotta sitten.

LAUSUNNOT, MUISTUTUKSET JA MIELIPITEET
Ilmoituksesta on pyydetty Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä ympäristöterveydenhuollon lausunto.

Ilmoituksen johdosta ei jätetty yhtään lausuntoa, mielipidettä taikka muistutusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Lupalautakunta hyväksyy hakijan ympäristönsuojelulain 115 a § mukaisen ilmoituksen eläinsuojan perustamiseen kiinteistöllä 400-419-9-93 osoitteessa Poukantie 40 ilmoituksen mukaisesti.

Päätöksen saajan on noudatettava toiminnassaan Valtioneuvoston asetusta ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (VnA 138/2019) ja ilmoituksessa ja sen liitteissä esittämiään tietoja. Toiminnassa on noudatettava Valtioneuvoston asetuksen eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (Vna 1250/2014).

Edellä mainitun lisäksi toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1. Käytettävissä tulee olla lannan säilytystilaa 12 kuukauden aikana kertyvälle lannalle. Poikkeaminen 12 kuukauden varastointiajan tilavuudesta on mahdollista, mikäli lantaa luovutetaan sellaiselle hyödyntäjälle, joka voi vastaanottaa sitä ympäristönsuojelulain 27 §:n nojalla myönnetyn luvan perusteella tai jos lantaa luovutetaan toiselle tilalle edellä säädetyllä tavalla varastoitavaksi lantalassa.

Lantalarakenteiden tulee olla tiiviitä siten, että lantaloihin ei pääse rakenteiden ulkopuolelta pinta- tai pohjavesiä eikä lantaloista valumia pinta- ja pohjavesiin.

Lannan kuormaaminen ajoneuvoon tulee tehdä tiivispohjaisella alustalla. Rakenteiden ja laitteiden on oltava sellaiset, ettei tyhjennysten ja kuljetusten aikana pääse tapahtumaan vuotoja. Lannan kuljetukseen käytettävät tiet on pidettävä kunnossa ja siisteinä. Ympäristöön vahingon tai onnettomuuden johdosta joutunut lanta on korjattava välittömästi talteen.

2. Lannan jatkokäsittelystä on tehtävä sopimus ympäristöluvan omaavaan laitoksen kanssa. Lannan vieminen jatkokäsittelyyn ympäristöluvan omaavaan laitokseen vähentää vastaavasti lannan levitysalan tarvetta. Mikäli lannan toimittaminen jatkokäsittelyyn estyy, tulee siitä ilmoittaa Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Lantaa voidaan myös hyödyntää lannoitteena pellolla noudattaen nitraattiasetusta (1250/2014). Luvan mukaiselle enimmäiseläinmäärälle (35 500 kananuorikkoa) on oltava käytettävissä lannan levitykseen soveltuvaa peltoa vähintään 81 hehtaaria. Levityspeltoa valittaessa tulee ottaa huomioon, että lantaa ei saa levittää fosforiluokaltaan korkeille eikä arveluttavan korkeille pelloille, vedenottamoiden suoja-alueille eikä luokitelluille pohjavesialueille. Lannan levitykseen käytettävän peltolohkon viljavuustutkimus ei saa olla 5 vuotta vanhempi.

Lannan käsittely- ja levitysajankohtaa sekä levityspellon sijaintia valittaessa tulee ottaa huomioon ympäristön viihtyisyystekijät ja naapureille aiheutuva hajuhaittaa.

3. Toimintaa tulee harjoittaa siten, että pintavesien pilaantumisen vaara on mahdollisimman vähäinen eikä pohjavesien ja talousvesikaivojen pilaantumisvaaraa synny.

4. Umpi- ja saostuskaivojen liete on toimitettava niille tarkoitettuun yleiseen vastaanottopaikkaan kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Lietteen saa luovuttaa kuljetettavaksi vain jätelain mukaan rekisteröityneelle jätteenkuljettajalle ja siirroista tulee laatia jätelain (646/2011) mukainen siirtoasiakirja.

5. Toiminta on järjestettävä siten, että siitä muodostuu mahdollisimman vähän jätettä. Toiminnassa syntyvän jätteen käsittelyssä on noudatettava kaupungin jätehuoltomääräyksiä. Eri jätelajit on pidettävä erillään toisistaan ja toimitettava niille tarkoitetuille vastaanotto- tai käsittelypaikoille.

6. Polttonesteet ja kemikaalit on varastoitava ja käsiteltävä tilalla niin, ettei niistä aiheudu haittaa terveydelle tai pilaantumisvaaraa ympäristöön. Kemikaalien, kuten torjunta- ja pesuaineiden varastoinnissa ja käytössä tulee noudattaa valmisteen käyttöturvallisuusohjeita.

7. Polttoainevarastojen tulee soveltua käyttötarkoitukseensa ja niiden kunto tulee tarkastaa riittävän usein. Polttoainetta on säilytettävä kaksivaippaisissa säiliöissä tai kiinteällä suoja-altaalla varustetuissa yksivaippaisissa säiliöissä.  Säiliöt on varustettava ylitäyttösuojalla ja lapon estolaitteella tai lukittavilla tankkauspistooleilla. Tankkauspaikan tulee olla tiivispohjainen ja säiliöiden täyttö- ja tankkauspaikan läheisyyteen on varattava riittävä määrä imeytysainetta mahdollisen vuodon imeyttämistä varten.

8. Haittaeläimiä, kuten rottia, hiiriä ja kärpäsiä tulee tarvittaessa torjua rehuhygieniaan, yleiseen viihtyisyyteen ja eläinsuojan rakenteisiin aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

9. Toiminnanharjoittajan on ylläpidettävä vuosittain seurantatietoja eläinsuojan toiminnasta valtioneuvoston asetuksen ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (138/2019) mukaisesti. Lisäksi toiminnanharjoittajan tulee vuosittain helmikuun loppuun mennessä ilmoittaa valvontaviranomaiselle:

- tiedot eläin- ja lantamääristä
- tiedot kuivatun lannan määrästä ja toimituspaikoista
- tiedot käytettyjen levityspeltojen pinta-alasta (jäljennökset uusista tai muutetuista lannan vastaanottosopimuksista)
- tiedot umpisäiliöiden tyhjennyksistä ja toimituspaikoista
- tiedot kuolleiden eläinten määristä ja toimituspaikoista
- tiedot jätelajeista ja -määristä sekä niiden toimituspaikoista
- tiedot laitoksen toiminnassa tapahtuneista häiriötilanteista tai muista poikkeuksellisista tilanteista.

Raportointi tulee tehdä sähköisesti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään (YLVA) toimivaltaisen valvontaviranomaisen ohjeistamalla tavalla.

10. Häiriö- ja poikkeustilanteista, jotka saattavat aiheuttaa ympäristön pilaantumisen vaaraa tai merkittävää haittaa naapureille, on ilmoitettava välittömästi Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Öljy- ja kemikaalivahingoista tulee aina ilmoittaa Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle varsinaisten torjuntatoimien suorittamiseksi.

Toiminnanharjoittajalla on aina oltava riittävästi ympäristövahinkojen torjuntalaitteita ja –tarvikkeita saatavilla, kuten palotilanteisiin alkusammutusvälineistöä ja imeytysturvetta öljyvuotojen varalle.

11. Toiminnan olennaisesta lisäämisestä tai muuttamisesta, lopettamisesta ja toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on ilmoitettava Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Toiminnanharjoittajan on viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista esitettävä valvontaviranomaiselle yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista.

Mikäli muutos olennaisesti kasvattaa ympäristöriskejä, on toiminnalle haettava ympäristölupa.

PERUSTELU
Kun toimintaa harjoitetaan ilmoituksessa ja sen liitteissä sekä tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan päätöksen määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset.

Toiminnasta ei aiheudu toiminnan laatu, määräykset ja sijoituspaikka huomioon ottaen terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.

Kananuorikkojen kasvattaminen ei merkittävästi lisää ympäristöön tai naapurustoon aiheutuvaa haittaa, kun otetaan huomioon sen sijainti ja toiminnan luonne. Edellytykset ilmoituksen hyväksymiselle ovat olemassa.

Kyseisen toiminnan sijoittuessa olemassa oleviin tuotantotiloihin ei lupaharkinnassa sovelleta valtioneuvoston asetuksen ilmoituksenvaraisista eläinsuojista pykälää 2 koskien vähimmäisetäisyyksiä, sillä siirtymäsäännöksen 11 § mukaisesti vähimmäisetäisyys koskee vain tämän asetuksen voimaantulon jälkeen rakennettavia uusia eläinsuojia, uusia eläinsuojien laajennusosia ja uusia lannan varastointiin tarkoitettuja rakennuksia tai rakennelmia.

LUPAMÄÄRÄYSTEN PERUSTELUT
Lupamääräykset 1-2 on annettu lannan varastoinnista ja käsittelystä aiheutuvien päästöjen rajoittamiseksi (VNA 1250/2014) ja mahdollisesti aiheutuvan terveyshaitan tai ympäristön pilaantumisen estämiseksi. Lannan levitykseen tarvittava peltoala on määritelty valtioneuvoston asetuksen 137/2019 liitteessä 2.

Lupamääräyksellä 3 ehkäistään ja vähennetään toiminnasta aiheutuvaa vesistökuormitusta.

Lupamääräys 4 on annettu jätevesien käsittelystä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Umpi- sekä sakokaivolietteiden tyhjennyksestä eikä hyödyntämisestä saa aiheutua ympäristön pilaantumisen vaaraa tai terveyshaittaa.

Lupamääräys 5 on annettu jätteiden määrän vähentämiseksi, asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi ja jätteistä aiheutuvan roskaantumisen ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Hyödyntämiskelpoiset jätteet on kerättävä erilleen ja toimitettava asianmukaiseen käsittelyyn.

Lupamääräyksellä 6-7 varmistetaan, että kemikaalien, jätteiden ja polttonesteiden varastointi ja käsittely hoidetaan asianmukaisesti, eikä näistä aiheudu maaperän tai pinta- tai pohjavesien pilaantumisen vaaraa. Polttoaineiden varastointia koskevat määräykset on annettu ympäristönsuojelulain mukaan.

Lupamääräyksellä 8 estetään haittaeläimistä aiheutuvaa terveys- ja viihtyvyyshaittaa.

Toiminnan kirjanpitoa ja raportointia koskeva lupamääräys 9 on annettu valvontaviranomaisen tiedonsaannin turvaamiseksi ja toiminnan valvontaa varten.

Lupamääräyksellä 10 varmistetaan tiedonkulku valvontaviranomaiselle tilanteissa, joissa ympäristölle on aiheutunut tai on vaarassa aiheutua poikkeuksellisen suurta haittaa. Vahinkotilanteessa haittoja voidaan vähentää varautumalla näihin tilanteisiin riittävällä ja asianmukaisella torjuntakalustolla.

Lupamääräys 11 toiminnan olennainen muuttaminen tai laajentaminen voi edellyttää ympäristölupaa. Toiminnanharjoittajan vaihtuessa on tästä ilmoitettava valvontaviranomaiselle. Toiminnan lopettamisesta tai muista olennaisista muutoksista on ilmoitettava valvontaviranomaiselle.

ILMOITUKSEN VOIMASSAOLO
Päätös on voimassa toistaiseksi. Toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia ja ympäristöön kohdistuvia riskejä lisäävä tai muu olennainen muutos toiminnassa aiheuttaa velvollisuuden uuden ilmoituksen tekemiseen. Toiminnan laajentaminen tai muuttaminen voi edellyttää, että toimintaan on haettava ympäristölupa.

Ympäristönsuojeluviranomainen voi täsmentää lupamääräyksiä tai täydentää päätöstä, mikäli se osoittautuu valvonnassa tarpeelliseksi.

Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän ilmoituspäätöksen määräyksiä ankarampia säännöksiä tai ilmoituspäätöksestä poikkeavia säännöksiä ilmoituspäätöksen voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta päätöksen estämättä noudatettava.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014)
Valtioneuvoston asetus (138/2019) ilmoituksen varaisista eläinsuojista
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920)
Valtioneuvoston asetus (1250/2014) eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta
Hallintolaki (434/2003)  
Jätelaki (646/2011)
Laitilan kaupungin jätehuoltomääräykset
Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

PÄÄTÖKSEN MAKSULLISUUS
Ilmoituksen käsittelystä peritään Laitilan kaupungin 1.1.2021 voimaan tulleen ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu 1100 euroa.

PÄÄTÖKSEN ANTAMINEN
Päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Päätös lähetetään hakijalle, Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ja Laitilan kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle. Päätöksen antamisesta ilmoitetaan niille, jotka ovat tehneet muistutuksen tai ilmaisseet mielipiteen tai ovat erikseen ilmoitusta pyytäneet sekä niille, joille on annettu lupahakemuksesta erikseen tieto.

Päätöksestä kuulutetaan Laitilan kaupungin ilmoitustaululla sekä internetsivuilla.

MUUTOKSENHAKU
Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 


Muutoksenhaku

Laitilan kaupungin lupalautakunnan päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

                                   

Valitusaika                         

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tämän päätöksen tiedoksisaannista. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan.  Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöksen ja sitä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta kunnan verkkosivuilla.

 

Valitusoikeus                   

Päätöksestä voivat valittaa asianosaiset, rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät, toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, valtion valvontaviranomainen sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja asiassa yleistä etua valvova viranomainen.

Valituksen sisältö             

Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava

  •  päätös, johon haetaan muutosta
  •  valittajan nimi ja kotikunta
  •  postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset  valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan  hallintooikeudelle, PL 204, 65101 Vaasa, sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi)
  •  miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta
  •  mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  •  perusteet, joilla muutosta vaaditaan
  •  valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (faksilla tai sähköpostilla)

Valituksen liitteet              

Valituskirjelmään on liitettävä

  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle
  • mahdollisen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta

Valituksen toimittaminen

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmä liitteineen voidaan lähettää myös faksina tai sähköpostilla, jolloin valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

                                  käyntiosoite:                         Korsholmanpuistikko 43, 4. krs

postiosoite:                           PL 204, 65101 Vaasa

puhelin:                                029 56 42780

faksi:                                     029 56 42760

sähköposti:                           vaasa.hao@oikeus.fi

aukioloaika:                          klo 8–16.15

Oikeudenkäyntimaksu     

Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.