Lupalautakunta, kokous 7.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Anton Venno; YSL 115 A § mukainen ilmoitus

LAIDno-2020-202

Perustelut

ASIA 
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a § mukainen ilmoitus koskien eläinsuojan perustamista kiinteistöllä Venno 400-450-1-62 osoitteessa Honkamäentie 229. 

HAKIJA
Anton Venno
Kaivolantie 470
23800 Laitilan kaupunki

ILMOITUKSEN KÄSITTELYN PERUSTE
Eläinsuojan toiminta on ilmoituksenvaraista, kun eläinsuoja on ympäristönsuojelulain (257/2014) liitteen 4 kohdan 5a mukaan tarkoitettu vähintään 4 000 ja enintään 40 000 munituskanalalle.

ILMOITUKSEN KÄSITTELEVÄ TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a § toisen ja neljännen mom. perusteella kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee ympäristönsuojelulain liitteen 4 kohdan 5a mukaisen vähintään 4 000 ja enintään 40 000 munituskanalalle tarkoitetun eläinsuojan toimintaa koskevan ilmoituksen.

Laitilan kaupungissa toimivaltainen lupaviranomainen ympäristönsuojelulain 115 a § mukaisessa ilmoitusmenettelyssä on Laitilan kaupungin lupalautakunta.

ASIAN VIREILLETULO JA ILMOITUKSEN KÄSITTELY
Ilmoitus on tullut vireille 9.7.2020. Ilmoituksesta on tiedotettu kuuluttamalla kunnan yleisessä tietoverkossa 17.8.-23.9.2020. Ilmoituksesta on lisäksi erikseen annettu tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Asiakirjat ovat olleet kuulutuksen ajan nähtävillä Laitilan kaupungin kunnan yleisessä tietoverkossa ja teknisen toimen toimipisteessä.

TIIVISTELMÄ TOIMINNASTA JA SEN LAAJUUDESTA
Tilalle rakennetaan kanala 24 000 luomukanalle, jotka ulkoilevat 5-6 kk vuodessa. Jaloittelualue on metsämaata ja maksimissaan 96 000 m2. Jaloittelualueen ympärille rakennetaan aitaus. Kanoja ei ruokita tai juoteta ulkona.

Kanalan päähän asennetaan lannankuivuri, jonka avulla lanta kuivatetaan 10-15% kosteuteen. Kuivatettu lanta säilytetään katetuissa siirtolavoissa ja se kuljetetaan viikoittain Fertilex Oy:lle jatkokäsittelyyn. Lantaa syntyy noin 3 m3/vrk ja vuoden aikana 440 tonnia. Lanta on kutterinpuru/turvepitoista.

Eläinsuojan pesuvedet johdetaan 20 m3 umpisäiliöön. Sosiaalitilojen wc-jätevedet johdetaan 5 m3 umpisäiliöön, lieteauto tyhjentää molempien säiliöiden lietteet.

Kuolleet eläimet toimitetaan raatokeräily Honkajoki Oy:lle.

Ilmoituksen mukaisella eläinmäärällä ja lannan säilytysratkaisulla valtioneuvoston asetuksen 138/2019 mukainen vähimmäisetäisyys 150 m lähimpien naapuriasuinrakennusten ja perustettavan kanalan välillä täyttyy.

LAUSUNNOT, MUISTUTUKSET JA MIELIPITEET

Ilmoituksesta on pyydetty Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä ympäristöterveydenhuollon lausunto.

Ilmoituksen johdosta ei jätetty yhtään lausuntoa, mielipidettä taikka muistutusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tapio Linden, Rakennustarkastaja, tapio.linden@laitila.fi
  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Lupalautakunta hyväksyy hakijan ympäristönsuojelulain 115 a § mukaisen ilmoituksen eläinsuojan perustamiseen kiinteistöllä Venno 400-450-1-62 ilmoituksen mukaisesti.

Päätöksen saajan on noudatettava toiminnassaan Valtioneuvoston asetusta ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (VnA 138/2019) ja ilmoituksessa ja sen liitteissä esittämiään tietoja. Toiminnassa on noudatettava Valtioneuvoston asetuksen eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (Vna 1250/2014).

Edellä mainitun lisäksi toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1. Käytettävissä tulee olla lannan säilytystilaa 12 kuukauden aikana kertyvälle lannalle. Poikkeaminen 12 kuukauden varastointiajan tilavuudesta on mahdollista, mikäli lantaa luovutetaan sellaiselle hyödyntäjälle, joka voi vastaanottaa sitä ympäristönsuojelulain 27 §:n nojalla myönnetyn luvan perusteella tai jos lantaa luovutetaan toiselle tilalle edellä säädetyllä tavalla varastoitavaksi lantalassa.

Tulee huomata, että tilalla saa varastoida lantalan sijaan kerrallaan kuivalantaa enintään 25 m3 tiiviillä siirtolavalla tai muulla vastaavalla alustalla, joka on katoksessa tai joka katetaan peitteellä.

Lantalarakenteiden tulee olla tiiviitä siten, että lantaloihin ei pääse rakenteiden ulkopuolelta pinta- tai pohjavesiä eikä lantaloista valumia pinta- ja pohjavesiin.

Lannan kuormaaminen ajoneuvoon tulee tehdä tiivispohjaisella alustalla. Rakenteiden ja laitteiden on oltava sellaiset, ettei tyhjennysten ja kuljetusten aikana pääse tapahtumaan vuotoja. Lannan kuljetukseen käytettävät tiet on pidettävä kunnossa ja siisteinä.

2. Lanta on hakemuksen mukaisesti toimitettava käsiteltäväksi ympäristöluvan omaavaan laitokseen. Lannan vieminen jatkokäsittelyyn ympäristöluvan omaavaan laitokseen vähentää vastaavasti lannan levitysalan tarvetta. Mikäli lannan toimittaminen jatkojalostukseen estyy, tulee siitä ilmoittaa Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Lantaa voidaan myös hyödyntää lannoitteena pellolla noudattaen nitraattiasetusta (1250/2014). Luvan mukaiselle enimmäiseläinmäärälle (24 000 munivaa kanaa) on oltava käytettävissä lannan levitykseen soveltuvaa peltoa vähintään 160 hehtaaria. Levityspeltoa valittaessa tulee ottaa huomioon, että lantaa ei saa levittää fosforiluokaltaan korkeille eikä arveluttavan korkeille pelloille, vedenottamoiden suoja-alueille eikä luokitelluille pohjavesialueille. Lannan levitykseen käytettävän peltolohkon viljavuustutkimus ei saa olla 5 vuotta vanhempi.

Lannan käsittely- ja levitysajankohtaa sekä levityspellon sijaintia valittaessa tulee ottaa huomioon ympäristön viihtyisyystekijät ja naapureille aiheutuva hajuhaittaa.

3. Jaloittelualue on toteutettava siten, että pintavesien pilaantumisen vaara on mahdollisimman vähäinen eikä pohjavesien ja talousvesikaivojen pilaantumisvaaraa synny.
Jaloittelualue on sijoitettava vähintään 100 metrin etäisyydelle lähimmästä hajusta häiriintyvästä kohteesta.

4. Kanojen jaloittelualueen salaojitus on järjestettävä siten, että vesinäytteiden ottaminen kuivatusvesistä on mahdollista. Kuivatusvesien tarkkailu suoritetaan siten, että näyte otetaan välittömästi jaloittelualueen jälkeen. Näytteestä tutkitaan pH, kokonaistyppi ja kokonaisfosfori. Näyte otetaan vuosittain syyskuussa. Ensimmäinen näyte otetaan toimintakauden alkaessa. Jos seurantatulokset osoittavat, että toiminnan vaikutus ympäristöön on vähäinen, voidaan näytteenottoa harventaa tai seuranta lopettaa.

5. Umpi- ja saostuskaivojen liete on toimitettava niille tarkoitettuun yleiseen vastaanottopaikkaan kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Lietteen saa luovuttaa kuljetettavaksi vain jätelain mukaan rekisteröityneelle jätteenkuljettajalle ja siirroista tulee laatia jätelain (646/2011) mukainen siirtoasiakirja

6. Toiminta on järjestettävä siten, että siitä muodostuu mahdollisimman vähän jätettä. Toiminnassa syntyvän jätteen käsittelyssä on noudatettava kaupungin jätehuoltomääräyksiä. Eri jätelajit on pidettävä erillään toisistaan ja toimitettava niille tarkoitetuille vastaanotto- tai käsittelypaikoille

7. Polttonesteet ja kemikaalit on varastoitava ja käsiteltävä tilalla niin, ettei niistä aiheudu haittaa terveydelle tai pilaantumisvaaraa ympäristöön. Kemikaalien, kuten torjunta- ja pesuaineiden varastoinnissa ja käytössä tulee noudattaa valmisteen käyttöturvallisuusohjeita.

8. Polttoainevarastojen tulee soveltua käyttötarkoitukseensa ja niiden kunto tulee tarkastaa riittävän usein. Tankkauspaikan tulee olla tiivispohjainen ja säiliöiden täyttö- ja tankkauspaikan läheisyyteen on varattava riittävä määrä imeytysainetta mahdollisen vuodon imeyttämistä varten. 

9. Haittaeläimiä, kuten rottia, hiiriä ja kärpäsiä tulee tarvittaessa torjua rehuhygieniaan, yleiseen viihtyisyyteen ja eläinsuojan rakenteisiin aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

10. Toiminnanharjoittajan on ylläpidettävä vuosittain seurantatietoja eläinsuojan toiminnasta valtioneuvoston asetuksen ilmoituksenvaraisista eläinsuojista (138/2019) mukaisesti. Lisäksi toiminnanharjoittajan tulee vuosittain helmikuun loppuun mennessä ilmoittaa valvontaviranomaiselle:

- tiedot eläin- ja lantamääristä
- tiedot kuivatun lannan määrästä ja toimituspaikoista
- tiedot käytettyjen levityspeltojen pinta-alasta (jäljennökset uusista tai muutetuista lannan vastaanottosopimuksista)
- tiedot umpisäiliöiden tyhjennyksistä ja toimituspaikois
- tiedot kuolleiden eläinten määristä ja toimituspaikoista
- tiedot jätelajeista ja -määristä sekä niiden toimituspaikoista 
- tiedot laitoksen toiminnassa tapahtuneista häiriötilanteista tai muista poikkeuksellisista tilanteista.

Raportointi tulee tehdä sähköisesti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään (YLVA) toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarkemmin ohjeistamalla tavalla.

11. Häiriö- ja poikkeustilanteista, jotka saattavat aiheuttaa ympäristön pilaantumisen vaaraa tai merkittävää haittaa naapureille, on ilmoitettava välittömästi Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Öljy- ja kemikaalivahingoista tulee aina ilmoittaa Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle varsinaisten torjuntatoimien suorittamiseksi.

Toiminnanharjoittajalla on aina oltava riittävästi ympäristövahinkojen torjuntalaitteita ja –tarvikkeita saatavilla, kuten palotilanteisiin alkusammutusvälineistöä ja imeytysturvetta öljyvuotojen varalle.

12. Toiminnan olennaisesta lisäämisestä tai muuttamisesta, lopettamisesta ja toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on ilmoitettava Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Toiminnanharjoittajan on viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista esitettävä valvontaviranomaiselle yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista.

Mikäli muutos olennaisesti kasvattaa ympäristöriskejä, on toiminnalle haettava ympäristölupa

PERUSTELU
Kun toimintaa harjoitetaan ilmoituksessa ja sen liitteissä sekä tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan päätöksen määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset.

Toiminnasta ei aiheudu toiminnan laatu, määräykset ja sijoituspaikka huomioon ottaen terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.

Luomukanalatoiminnan aloittaminen ei merkittävästi lisää ympäristöön tai naapurustoon aiheutuvaa haittaa, kun otetaan huomioon sen sijainti ja toiminnan luonne. Edellytykset ilmoituksen hyväksymiselle ovat olemassa

Lupamääräysten perustelut

Lupamääräys 1-2 on annettu lannan varastoinnista ja käsittelystä aiheutuvien päästöjen rajoittamiseksi (VNA 1250/2014) ja mahdollisesti aiheutuvan terveyshaitan tai ympäristön pilaantumisen estämiseksi. Rakentamisessa tulee noudattaa maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräyksiä ja ohjeita MMM-RMO C4. Rajoitus koskien lannan enimmäisvarastointimäärää lantalan sijaan perustuu nitraattiasetukseen. Lannan levitykseen tarvittava peltoala on määritelty valtioneuvoston asetuksen 137/2019 liitteessä 2.

Lupamääräyksillä 3 ja 4 ehkäistään ja vähennetään toiminnasta aiheutuvaa vesistökuormitusta ja naapurustolle mahdollisesti aiheutuvaa kohtuutonta rasitusta. Kanojen jaloittelualueen valumavesien keräysjärjestelmä tulee varustaa näytteenottomahdollisuudella, jotta kuivatusveden laatu voidaan selvittää ja toiminnan vesistökuormitusta tarkkailla määräyksen mukaisesti.

Lupamääräys 5 on annettu jätevesien käsittelystä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Umpi- sekä sakokaivolietteiden tyhjennyksestä eikä hyödyntämisestä saa aiheutua ympäristön pilaantumisen vaaraa tai terveyshaittaa.

Lupamääräys 6 on annettu jätteiden määrän vähentämiseksi, asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi ja jätteistä aiheutuvan roskaantumisen ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Hyödyntämiskelpoiset jätteet on kerättävä erilleen ja toimitettava asianmukaiseen käsittelyyn.

Lupamääräyksellä 7-8 varmistetaan, että kemikaalien, jätteiden ja polttonesteiden varastointi ja käsittely hoidetaan asianmukaisesti, eikä näistä aiheudu maaperän tai pinta- tai pohjavesien pilaantumisen vaaraa. Polttoaineiden varastointia koskevat määräykset on annettu ympäristönsuojelulain mukaan.

Lupamääräyksellä 9 estetään haittaeläimistä aiheutuvaa terveys- ja viihtyvyyshaittaa.

Toiminnan kirjanpitoa ja raportointia koskeva lupamääräys 10 on annettu valvontaviranomaisen tiedonsaannin turvaamiseksi ja toiminnan valvontaa varten.

Lupamääräyksellä 11 varmistetaan tiedonkulku valvontaviranomaiselle tilanteissa, joissa ympäristölle on aiheutunut tai on vaarassa aiheutua poikkeuksellisen suurta haittaa. Vahinkotilanteessa haittoja voidaan vähentää varautumalla näihin tilanteisiin riittävällä ja asianmukaisella torjuntakalustolla.

Lupamääräys 12 toiminnan olennainen muuttaminen tai laajentaminen voi edellyttää ympäristölupaa. Toiminnanharjoittajan vaihtuessa on tästä ilmoitettava valvontaviranomaiselle. Toiminnan lopettamisesta tai muista olennaisista muutoksista on ilmoitettava valvontaviranomaiselle.

ILMOITUKSEN VOIMASSAOLO
Päätös on voimassa toistaiseksi. Toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia ja ympäristöön kohdistuvia riskejä lisäävä tai muu olennainen muutos toiminnassa aiheuttaa velvollisuuden uuden ilmoituksen tekemiseen. Toiminnan laajentaminen tai muuttaminen voi edellyttää, että toimintaan on haettava ympäristölupa.

Ympäristönsuojeluviranomainen voi täsmentää lupamääräyksiä tai täydentää päätöstä, mikäli se osoittautuu valvonnassa tarpeelliseksi.

Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän ilmoituspäätöksen määräyksiä ankarampia säännöksiä tai ilmoituspäätöksestä poikkeavia säännöksiä ilmoituspäätöksen voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta päätöksen estämättä noudatettava.

PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO
Päätöksen antopäivä on 13.10.2020.

Tämä päätös on lainvoimainen 20.11.2020, jos päätökseen ei haeta muutosta.

Ilmoituspäätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 115 d §)

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014)
Valtioneuvoston asetus (138/2019) ilmoituksen varaisista eläinsuojista
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920)
Valtioneuvoston asetus (1250/2014) eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta
Hallintolaki (434/2003)  
Jätelaki (646/2011)
Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräykset ja ohjeet MMM-RMO
Laitilan kaupungin jätehuoltomääräykset
Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Tämä päätös lähetetään hakijalle. Päätöksen antamisesta ilmoitetaan niille, joille on annettu hakemuksesta erikseen tieto.
Päätöksestä kuulutetaan Laitilan kaupungin ilmoitustaululla sekä internetsivuilla.

PÄÄTÖKSEN MAKSULLISUUS
Ilmoituksen käsittelystä peritään Laitilan kaupungin 21.11.2019 voimaan tulleen ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu 1100 euroa (22 x 50 €, à 50 €/h)

MUUTOKSEN HAKU
Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen.
Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Laitilan kaupungin lupalautakunnan päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

                                   

Valitusaika                         

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tämän päätöksen tiedoksisaannista. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan.  Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöksen ja sitä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta kunnan verkkosivuilla.

 

Valitusoikeus                   

Päätöksestä voivat valittaa asianosaiset, rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät, toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, valtion valvontaviranomainen sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja asiassa yleistä etua valvova viranomainen.

Valituksen sisältö             

Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava

  •  päätös, johon haetaan muutosta
  •  valittajan nimi ja kotikunta
  •  postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset  valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan  hallintooikeudelle, PL 204, 65101 Vaasa, sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi)
  •  miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta
  •  mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  •  perusteet, joilla muutosta vaaditaan
  •  valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (faksilla tai sähköpostilla)

Valituksen liitteet              

Valituskirjelmään on liitettävä

  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle
  • mahdollisen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta

Valituksen toimittaminen

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmä liitteineen voidaan lähettää myös faksina tai sähköpostilla, jolloin valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

                                  käyntiosoite:                         Korsholmanpuistikko 43, 4. krs

postiosoite:                           PL 204, 65101 Vaasa

puhelin:                                029 56 42780

faksi:                                     029 56 42760

sähköposti:                           vaasa.hao@oikeus.fi

aukioloaika:                          klo 8–16.15

Oikeudenkäyntimaksu     

Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.