Perustelut
ASIA
Vesihuoltolain (119/2001) 11 §:n mukainen hakemus vesihuoltolaitoksen viemäriin liittämisestä vapauttaminen.
HAKIJA
Teemu Nyholm
Sammontie 8, 23800 Laitila
KIINTEISTÖ
400-441-9-36, Sammontie 8
Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen vahvistetulla toiminta-alueella.
VAPAUTUSHAKEMUS LIITTYMISVELVOLLISUUDESTA JÄTEVESIVIEMÄRIIN
Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolain mukaisella toiminta-alueella, taajama-alueella ja pohjavesialueella. Tontilla sijaitseva rakennus on asuinkäytössä. Vesikäymäläjätevedet johdetaan 4 osaisen saostuskaivon kautta maaperään. Jätevesien käsittelyjärjestelmä on yli 20 vuotta vanha. Kiinteistönomistaja katsoo kiinteistön liittämisen viemäriverkostoon muodostuvan kustannuksiltaan kohtuuttomaksi. Kiinteistön maaperä on kalliota ja liittyminen viemäriin edellyttäisi kallion räjäyttämistä ja poraamista.
TOIMIVALTA JA PERUSTEET LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA VAPAUTTAMISEEN
Vesihuoltolain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta vapautuksen vesihuoltolain 10 §:ssä tarkoitetusta liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein. Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on lupalautakunta.
Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi terveydensuojeluviranomaiselta on pyydettävä lausunto.
Vesihuoltolain 119/2001 mukaan liittymisvelvollisuudesta on myönnettävä vapautus, jos vesihuoltolain § 11 alla olevat perusteet täyttyvät:
Vapautus liittämisvelvollisuudesta on myönnettävä, jos:
1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja
2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.
Edellä 2 momentissa säädetyn lisäksi edellytyksenä vesijohtoon liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä. Edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on 2 momentissa säädetyn lisäksi, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.
ASIAN KÄSITTELY
Laitilan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Untamalan toiminta-alueeksi 27.9.2010 (§ 69) ja tehnyt laajennuspäätöksen 12.12.2011 72 §.
Pyydetyt lausunnot
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Laitilan kaupungin vesihuoltolaitokselta ja Uudenkaupungin terveydensuojeluviranomaiselta.
Vesihuoltolaitos toteaa lausunnossaan (15.9.2020), että se puoltaa kiinteistön vapauttamista liittymisvelvollisuudesta viemäriin, koska matkaa liittymispisteeseen on 70 metriä ja rakentamisosuus on lähinnä kalliota. Liittämisestä aiheutuvat rakentamiskustannukset muodostuisivat molemmille osapuolille kohtuuttomiksi.
Hakijan vastine
Vesihuoltolaitoksen puoltaessa vapautuksen myöntämistä hakijan vastineen antamista ei katsottu tarpeelliseksi pyytää.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi
Laitilan kaupungissa sijaitsevalle kiinteistölle osoitteessa Sammontie 8, myönnetään vapautus vesihuoltolain 11 §:n perusteella vesihuoltolain 10 §:n mukaisesta viemäriin liittämisvelvollisuudesta vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin.
Vapautuspäätös on toistaiseksi voimassa oleva. Vapautuksen perusteet raukeavat ja vapautuksen perusteita tulee harkita uudelleen kiinteistön käyttöolosuhteiden muuttuessa.
Kiinteistön jäteveden käsittely ei nykyisellään täytä Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksien vaatimuksia pohjavesialueella.
Kiinteistönomistajan tulee luotettavasti selvittää nykyisen jäteveden käsittelyjärjestelmän kunto sekä puhdistusteho ja toimittaa tästä analyysitulos ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kiinteistön jäteveden käsittelyn osoittautuessa puhdistustehokkuudeltaan riittämättömäksi, tulee jäteveden käsittely järjestää siten, ettei siitä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.
Kiinteistönomistaja voi hakea poikkeamista ympäristönsuojelumääräyksistä kirjallisella hakemuksella, hakemuksen käsittelee lupalautakunta.
Perustelut
Vesihuoltolain 10 §:n mukaan toiminta-alueella sijaitsevat kiinteistöt on liitettävä vesihuoltolaitoksen vesi- ja viemäriverkostoon. Kysymyksessä on asuinkiinteistö, jonka jätevedet käsitellään 50 vuotta vanhoissa saostuskaivoissa.
Kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon katsotaan muodostuvan kiinteistön omistajalle sekä vesihuoltolaitokselle taloudellisesti kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon liittämisestä aiheutuvat rakentamiskustannukset alueen muiden kiinteistöjen liittymiskustannuksiin nähden, maaperän ollessa kalliota.
Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistöllään syntyvien jätevesien asianmukaisesta johtamisesta ja käsittelystä. Ottamalla jätevesinäyte selvitetään, jätevesien käsittelyjärjestelmän puhdistustehokkuus ja ympäristönpilaantumisen vaara.
Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksien (6 §) mukaan luokitellulla pohjavesialueella jätevesien johtaminen ojaan tai imeyttäminen maahan on kielletty. Näillä alueilla kaikki kiinteistöllä muodostuvat jätevedet on johdettava tiiviissä jätevesiputkessa pohjavesialueen ulkopuolelle käsiteltäväksi tai kerättävä tiiviiseen umpisäiliöön.
Ympäristönsuojeluviranomainen voi erityisestä syystä myöntää kirjallisella hakemuksella yksittäistapauksessa luvan poiketa näistä määräyksistä. Poikkeamisesta ei saa aiheutua ympäristönsuojelumääräysten tavoitteiden syrjäytymistä (ympäristönsuojelumääräykset 22 §).
Sovelletut oikeusohjeet
Vesihuoltolaki (119/2001)
Ympäristönsuojelulaki (527/2014)
Terveydensuojelulaki (763/1994)
Haja-asutuksen jätevesiasetus (157/2017)
Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (4.6.2018)
Päätöksestä tiedottaminen
Lupapäätös
Kiinteistönomistaja
Jäljennös päätöksestä
Laitilan vesihuoltolaitos
Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja
Laitilan kaupungin tekninen valiokunta
Muutoksenhaku
Muutosta päätökseen saa hakea valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.