Kaupunginhallitus, kokous 12.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 LISÄPYKÄLÄ: Lähihoitajan vakanssin perustaminen ja täyttölupapyyntö kahdelle lähihoitajalle (lisäpykälä)

LAIDno-2021-290

Valmistelija

  • Tanja Raisto-Elo, Osastonhoitaja, tanja.raisto-elo@laitila.fi

Perustelut

Hallintosäännön 52 §:n mukaan avoimien toistaiseksi voimassa olevien vakanssien täyttölupa tulee pyytää kaupunginhallitukselta.

Kesällä 2016 terveyskeskusosaston henkilökunnan hyvinvointiin ja suurien poissaolomäärien vuoksi osastolla käytettiin työhyvinvointia parantamaan konsulttia ja työterveyshuoltoa apuna. Tuolloin todettiin, että hoito-osastolla on työntekijöitä potilaiden hoidon vaativuuteen ja työmäärään nähden liian vähän. Hoitajamitoitus oli laskettu 18 potilaan mukaisesti ja tämän vuoksi jouduttiin päivittäin palkkaamaan sijaisia ja tekemään ylitöitä. Terveyskeskusosaston potilaiden ja työntekijöiden määrää arvioitiin tarpeen mukaiseksi ja päädyttiin nostamaan arkiaamujen hoitajamääräksi 6 ja iltavuoron hoitajien määräksi 3. Lisäksi konsultti esitti panostusta sijaisrekrytointiin ja tämän johdosta kaksi sijaista vakinaistettiin alkuvuodesta 2017 resurssibooliin, joka myöhemmin purettiin ja he jäivät pysyväisesti osastolle.Terveyskeskusosaston potilaspaikkamäärää nostettiin virallisesti syksyllä 2016 valtuuston päätöksellä 18:sta 23:een. Ennen tätä osastolla oli jatkuvasti potilaita enemmän kuin mitä hoitajamitoitus antoi myöden. 

Kahden hoitajan vakinaistaminen vuonna 2017 ei riittänyt, ja alkuvuonna 2018 oli ajauduttu samaan tilanteeseen eli sijaisten tarve oli jatkuvaa potilaspaikkamäärän ollessa 23. Toisella lähihoitajalla on ketjutusta tapahtunut 2/2018 alkaen. Määräaikaisille työsuhteille oli alkuun perusteet, mutta viimeisinä vuosina perustetta ei ole löytynyt. Ja toisella lähihoitajalla on ketjutusta tapahtunut 10/2018 alkaen. Määräaikaisille työsuhteille oli alkuun perusteet, mutta viimeisinä vuosina perustetta ei ole löytynyt.

Hoitajamitoitus, ilman osastonhoitajan 60 % kenttätyötä, on 23-paikkaisella terveyskeskusosastolla, kaksi nyt täyttölupapyynnössä mainitut hoitajat mukaan laskien 0,69. Tällä hoitajamitoituksella työt sujuvat eli arkiaamuisin 6 ja viikonloppuaamuisin 5, iltaisin 3 ja yövuorossa 2. Terveyskeskusosasto on Laitilassa ainut sairaanhoitoa antava osasto. Osastolla hoidetaan sisätauti-kirurgiset, geriatriset ja psykiatriset potilaat, päihdekuntoutujia sekä syöpä- ja saattohoitopotilaita. Eristyspotilaat hoidetaan osastolla. Arki-iltaisin annetaan osaston ulkopuolisille potilaille mm. suonensisäisiä antibioottitiputuksia. On perusteltua vakinaistaa kaksi lähihoitajaa, jotka ovat hoitajamitoitukseen olleet vaikuttamassa jo noin kahden vuoden ajan. Esityksenä on, että kahden määräaikaisen lähihoitajan työsuhteet muutetaan toistaiseksi voimassa oleviksi 13.4.2021 alkaen ilman julkista hakumenettelyä. Perustelut työsuhteiden muutoksille on, että heidän työsuhteissa on tapahtunut ketjuttamista jo pidemmällä aikavälillä ja määräaikaisuuden perusteet ovat puuttuneet toistuvasti.

Muutos edellyttää yhden uuden lähihoitajan vakanssin perustamista. Vuoden 2021 talousarviossa on varauduttu toisen uuden lähihoitajan vakanssin perustamiseen. 

Tällä hetkellä ko. hoitajien palkkakustannukset menevät sijaismäärärahoista. Vuoden 2021 talousarviossa on varauduttu yhden uuden lähihoitajan työsuhteen palkkamenoihin. Toisen lähihoitajan osalta muutokset määrärahoihin tehdään talousarvion käyttösuunnitelman mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää yhden uuden vakanssin sosiaali- ja terveystoimelle sekä myöntää täyttöluvan kahdelle lähihoitajan työsuhteelle toistaiseksi voimassa olevana 13.4.2021 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Esteellisyys

  • Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tanja Raisto-Elo oli sosiaali- ja terveystoimen henkilöstöön kuuluvana esteellinen käsittelemään ko. asiaa ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

ylilääkäri, osastonhoitaja

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.