Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 30.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Talousarvio 2021 ja vuosien 2022-2023 taloussuunnitelma

LAIDno-2020-165

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Sari Koski, Ikäihmisten palvelujohtaja, sari.koski@laitila.fi
  • Anitta Keskitalo, sosiaalipalveluohjaaja-johtaja, anitta.keskitalo@laitila.fi
  • Sanna Erholm, johtava sosiaalityöntekijä, sanna.erholm@laitila.fi
  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi
  • Ritva Miesmaa, Erityisasiantuntija, ritva.miesmaa@laitila.fi

Perustelut

Kuntalain 410/2015 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kaupungille seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginvaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kaupungin toiminnan ja talouden tavoitteet.

Kaupunginhallitus vastaa mm. taloudenhoidosta ja valtuuston päätösten valmistelusta (Kuntalaki 410/2015 39§). Kaupunginhallitus on hyväksynyt tehtäväkohtaiset kehykset vuoden 2021 talousarviolle ja vuosien 2022-2023 taloussuunnitelmalle. Kehyksen lähtökohtana on käytetty vuoden 2020 talousarviota. 

Vuoden 2021 talousarvio on laadittu kaupungin talousarvion laadintaohjeiden pohjalta ja esitetyt määrärahat perustuvat tiedossa oleviin palvelutarpeisiin.

Sosiaali- ja terveystoimialalle ehdotetaan seuraavia henkilöstölisäyksiä:

Ikäihmisten palvelujen sekä terveyskeskuksen akuuttiin sijaistarpeeseen ehdotetaan perustettavaksi resurssipooli, johon kuuluvat kolme (3) uutta hoitajan toimea ja yksi (1) uusi sairaanhoitajan toimi. Resurssipooli vähentää ulkopuolisen työvoiman tarvetta ja parantaa työssäjaksamista sekä lisää asiakas- ja potilasturvallisuutta. 

Lääkärin vastaanotolle ehdotetaan perustettavaksi yksi (1) uusi sairaanhoitajan toimi. 

Terveyskeskusosastolle ehdotetaan perustettavaksi yksi (1) osa-aikainen (62,75%) hoitajan toimi ja yksi (1) uusi sairaanhoitajan toimi. Varastohoitajan (62,75%) osuus on korvattu terveyskeskusosastolla lähihoitajan sijaisella vuosien ajan. On tarpeen vakiinnuttaa tehtävä ja kohdentaa palkkakustannukset jatkossa oikein. Terveyskeskusosastolla on ollut sairaanhoitajan vaje tehtävämuutosten vuoksi. Vajetta on paikattu sijaistyövoimalla. Työn luonne terveyskeskusosastolla on muuttunut vaativammaksi. Nyt kehitetyillä uusilla toimintamalleilla ja sijaisresurssilla on kyetty kohentamaan potilasturvallisuutta. Uuden toimen myötä kyetään luopumaan sijaisen käytöstä.

Perhepalveluihin (70%) ja vammaispalveluun (30%) ehdotetaan perustettavaksi yksi (1) uusi perhetyöntekijän toimi. Perhetyöntekijän toimen perustamisella pyritään minimoimaan ostopalvelujen tarve ja kohdennettua tuki varhaiseen vaiheeseen minimoiden kalliiden, korjaavien palvelujen tarve.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toiminnan kuvaukset, toimintaympäristö ja sen muutokset, strategiset päämäärät ja tehtävän tavoitteet, toiminnan tunnusluvut, tuloslaskelmat, henkilöstösuunnitelmat sekä investointien hankesuunnitelmat perusteluineen ovat esityksen liitteenä. 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy ja esittää edelleen kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2021 talousarvioehdotuksen sekä vuosien 2022-2023 taloussuunnitelman. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.