Sivistysvaliokunta, kokous 25.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Laitilan lukion opetussuunnitelman 1.8.2021 hyväksyminen

LAIDno-2021-285

Valmistelija

  • Tomi Kangas, lukion rehtori, tomi.kangas@laitila.fi
  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Perustelut

Opetushallitus on päättänyt valtakunnallisista Lukion opetussuunnitelman perusteista 7.11.2019 nuorten lukiokoulutusta varten liitteen mukaisesti. Lukiokoulutuksen järjestäjän tulee lukiolain (714/2018) 12 §:n (1217/2020) mukaisesti hyväksyä näiden lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti laadittu paikallinen opetussuunnitelma.

Lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaan laadittu opetussuunnitelma otetaan määräysten mukaisesti käyttöön lukion aloittavilla opiskelijoilla 1.8.2021 lukien, ja käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan. Lähtökohtaisesti kaikki lukion opiskelijat noudattavat uutta opetussuunnitelmaa syksystä 2023 lähtien (poislukien mahdolliset 3,5 tai 4 vuoden opiskelijat). 

Opetussuunnitelman muutostyön eteneminen Laitilan lukiossa:

Opetussuunnitelman (LOPS2021) muutostyö Laitilan lukiossa aloitettiin rehtorin ja sivistystoimen palvelupäällikön toimesta marraskuussa 2019. Vuoden 2020 aikana Opetushallitus sekä ainejärjestöt ovat tuottaneet tukimateriaalia lukioiden muutostyön tueksi. 

Laitilan lukion henkilöstöä on osallistettu opetussuunnitelman yhteisten osuuksien sekä oppiainekohtaisten osuuksien työstöön vuoden 2020 aikana. Lisäksi koulutusta on tarjottu mm. touko- ja elokuun 2020 koulutuspäivissä. Syksyn 2020 aikana on lukiouudistuksen kehittämishankkeesta (OPH, diaari 10/421/2019) kohdennettu lisätehtävä lukion lehtorille, joka on koordinoinut ja tuottanut yhteisten osuuksien sisältöä yhdessä rehtorin kanssa.

Lukion oppilaskuntaa on osallistettu syksyllä 2020 muutamaankin kertaan, ja oppilaskunnan hallitus on antanut muutamista eri teemoista omat kommenttinsa, joita on vielä erikseen käsitelty ja täsmennetty.

Opiskelijoita ja huoltajia on kuultu maaliskuun 2021 alussa, kun valmis paikallinen LOPS2021 oli nähtävissä ja kommentoitavissa kaikille lähteneen Wilma-viestin kautta.

Paikalliselle yrittäjäyhdistykselle ja Varsinais-Suomen Yrittäjien koulutus- ja osaamisasioiden päällikölle ja sekä Laitilan kaupungin elinvoimapäällikölle on toimitettu erikseen nähtäväksi ja kommentoitavaksi LOPS2021 yrittäjyyttä koskevat osiot helmikuussa 2021. 

Keskeisimmät muutokset:

  • Nuorten lukiokoulutuksessa opiskellaan vähintään 150 opintopistettä entisen 75 kurssin sijasta (kurssi-käsitteestä opintojen mittayksikkönä luovutaan ja käytetään jatkossa opintojakso-käsitettä).
  • Valtakunnalliset opinnot on jäsennelty opetussuunitelmassa moduuleiksi, joiden avulla on luotu paikalliset opintojaksot. Opintopisteinä määriteltävät opintojaksot voivat olla eri laajuisia ja eri oppiaineiden yhteisiäkin.
  • Opinnot arvioidaan opintojaksoittain.
  • Oppimisen tukitoimia toteutetaan Laitilan lukiossa opetushenkilöstön yhteistyönä.  Opiskelijoille tarjotaan entistä kattavampaa ja pitkäkestoisempaa opinto-ohjausta sekä erityistä tukea sitä tarvitseville opiskelijoille. Erityinen tuki lukiossa on tiivistetysti oppimaan oppimisen ja opiskelun ohjausta, tukiopetusta ja erityisopetusta sekä tietynasteisiä erityisjärjestelyjä. 
  • Yhteydet ympäröivään maailmaan painottuvat entistä enemmän mm. korkeakoulu-, kansainvälisyys, työelämä- ja yrittäjyysyhteistyön kautta.
  • Laaja-alaisen osaamisen kuusi osa-aluetta muodostavat oppiaineiden kanssa yhteisiä osaamisen tavoitteita, ja ne huomioidaan myös arvioinnissa opintojaksoittain ja / tai oppiaineittain.

Laitilan lukion arvoperusta:

Laitilan lukiossa korostetaan korkeatasoista ja laadukasta kasvatusta, opetusta ja oppimista. Tavoitteena on, että lukiosta valmistuu tasapainoisia, kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun pystyviä henkilöitä, joilla on hyvät valmiudet sekä jatko-opintoihin että työelämään.

Keskeisinä opetus- ja kasvatustyön tavoitteina korostetaan opiskelijan kasvua yhteistyökykyiseksi, vuorovaikutustaitoiseksi ja toisiin ihmisiin ja kulttuureihin suvaitsevasti suhtautuvaksi ihmiseksi. Opiskelijan myönteistä ja realistista suhtautumistapaa elämäänsä ja tulevaisuuteensa tuetaan, samoin tuetaan ymmärrystä työnteon ja ahkeruuden merkityksestä tavoitteiden saavuttamiseksi. Opiskelija saa ja vahvistaa tiedonkäsittelytaitojaan ja ylläpitää motivaatiota kehittää omaa tietotaitopääomaansa. Opiskelija kykenee pitämään huolta itsestään ja ympäristöstään.

Laitilan lukiossa jokaisen opiskelijan henkilökohtaisessa, joustavasti muutettavissa olevassa opintosuunnitelmassa huomioidaan opintojaksovalinnat ja niiden sujuminen suunnitellun aikataulun mukaisesti, ylioppilastutkintosuunnitelma (mm. ylioppilaskirjoitusten hajauttaminen järkevällä tavalla) ja jatko-opintojen ohjaus. Opiskelijan yksilölliset lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet huomioidaan.

Kodikkaan kokoinen Laitilan lukio on turvallinen oppimisympäristö, jossa on mm. aktiivinen opiskelijakunta, virkistävän vaihtelevat ryhmäkoot eri vuosiluokittain, opiskelijoiden keskinäinen vuorovaikutus sekä opiskelijoistaan aidosti välittävät, ammattitaitoiset opettajat.

Vaikutukset opetuksen järjestämiseen ja resursseihin:

Hyväksytty Laitilan lukion opetussuunnitelma 2021 julkaistaan ePerusteet-palvelussa. Hyväksytty opetussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2021 alkavan lukio-opiskelun osalta eli aloittava ikäluokka kerrallaan.

Laki oppivelvollisuuden laajentamisesta 18 ikävuoteen saakka vahvistettiin 30.12.2020. Samalla tuli voimaan toisen asteen maksuttomuus syksyllä 2021 alkavan koulutuksen osalta. Opetus ja päivittäinen ruokailu ovat tähänkin asti olleet maksuttomia. Syksyllä 2021 alkavan koulutuksen osalta myös oppikirjat ja muut opiskeluvälineet, ylioppilastutkinnon suorittamisen edellyttämät viisi pakollista koetta sekä vähintään 7 kilometrin koulumatkat tulevat opiskelijalle maksuttomiksi. Lähtökohtaisesti valtio on luvannut korvata kunnille tästä toisen asteen maksuttomuudesta aiheutuvat kustannukset, mutta ainakin ensi vaiheessa myös koulutuksen järjestäjän tulee osoittaa rahoitusta mm. oppikirjojen ja opiskelussa välttämättömien kannettavien tietokoneiden hankintaan.

Sekä uuden lukiolain että myös opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti erityisopetusta järjestetään sitä tarvitseville opiskelijoille. Laitilan lukion osalta tämä tarkoittaa erityisopetukseen uutta n. 1/3-1/2 henkilötyövuoden työpanosta eli vastaavaa henkilöstöresurssia palkkakuluineen. Lukiossa selvitellään parhaillaan erityisopetuksen toteuttamisen käytännön järjestelyjä.

Uudet, syksyllä 2021 aloittavat Laitilan lukion opiskelijat tekevät opintojaksovalintansa ohjatusti yhdessä lukion opinto-ohjaajan kanssa kuluvan kevään aikana uuden opetussuunnitelman 2021 mukaisesti. Lukiossa jatkavat toisen, kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijat tekevät kurssivalintansa ja opiskelevat heidän osaltaan käytössä olevan opetussuunnitelman 2016 kurssitarjonnasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Ehdotan, että sivistysvaliokunta:

1. Päättää hyväksyä Laitilan lukion paikallisen opetussuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2021 alkaen. 

2. Merkitsee tiedoksi muutokset resurssitarpeisiin sekä toisen asteen maksuttomuuteen liittyen.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Laitilan lukio

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.