Lupalautakunta, kokous 10.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Panimo sillan rakentaminen ja valmistelulupa, Laitila

LAIDno-2021-127

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Aluehallintovirasto on pyytänyt Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hakemuksesta koskien Panimon sillan rakentamista ja valmistelupaa (dnro ESAVI/16624/2020). Lausunto pyydetään toimittamaan 12.3.2021 mennessä.

Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat sähköisesti nähtävillä osoitteessa https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/1815653.

Varsinais-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus hakee vesilain mukaista vesilupaa Laitilan kaupungissa sijaitsevalle kolmelle Sirppujoen ylittävälle sillalle. S1 ”Sirppujoen silta” korvaa nykyisen valtatie 8 sillan ja sen yläpuolelle rakennetaan uudet sillat S11 ”Panimon silta” ja alapuolelle S12 ”Kappelin silta”. Kaikille näille kolmelle sillalle on vireillä erilliset lupahakemukset.

Valtatie 8 on tärkeä väylä Turun, Rauman ja Porin seutujen liikennejärjestelmässä ja päätieverkon keskeisimpiä kehitettäviä osia. Tieosuus on Lounais-Suomen merkittävä tavaraliikenneväylä, jonka merkitystä korostavat ratayhteyden puuttuminen ja tien varrella sijaitsevat viisi vientisatamaa. Se palvelee sekä teollisuuden, että henkilöliikenteen pitkämatkaista, seudullista ja paikallista liikennettä. Valtatie 8 Turku–Pori -yhteysvälin parantamisessa on tavoitteena turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden parantaminen sekä kevyen liikenteen turvallisuuden parantaminen ja Laitilan kaupunginosien yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi. Valtatien 8 parantamiseen liittyen Laitilassa tehdään liikennejärjestelyjä, joihin sisältyy Sirppujoen ylittävien siltojen rakentaminen.

Hankkeiden ilmoitetaan olevan suhteellisen pienialaisia ja vaikutuksiltaan vähäisiä ja että ne eivät ole ristiriidassa vesienhoitosuunnitelmien, vesienhoidon lainsäädännön, luonnonsuojelulain tai maankäyttö- ja rakennuslain suhteen.

Hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin haetaan vesilain mukaista lupaa eli valmistelulupaa sillan rakentamisen ennakkotoimiin, kuten puuston raivaukseen ranta-alueelta ja rakentamisen aikaisten väliaikaisten teiden rakentamiseen työkohteelle. Hakija on esittänyt, että valmistelevat toimet voidaan suorittaa tuottamatta muulle vesien käytölle tai luonnolle ja sen toiminnalle huomattavaa haittaa. Toimenpiteiden ei arvioida kohdistuvan suoraan joen uomaan, mikäli valmisteleviin toimenpiteisiin liittyy joen uomaan kohdistuvia vähäisiä toimenpiteitä, työn aikana toteutetaan veden samentumista ehkäiseviä toimia. Mikäli vesilupapäätös kumotaan myöhemmin, palautetaan uoman ympäristö oleellisilta osin ennalleen.

Panimon silta on osa rakennettavaa katua K17. Sillasta tulee suora ylittävään väylään nähden ja joki alittaa sillan vinosti. Panimon silta tulee yli kaksi metriä korkeammalle kuin eteläpuolinen S1 Sirppujoen uusi silta. Sillan rakentamisessa vesiuomaan ei sijoiteta tukirakenteita vaan silta viedään kerralla uoman yli. Siltatyyppi on jännitetty betoninen ulokepalkkisilta, mikä vaatii kannen osalta telineet, jotka perustetaan paaluille. Osa paaluista sijoitetaan uomaan, mutta ne poistetaan työn päätyttyä.

Hankkeella ei arvioida olevan suoria vaikutuksia Sirppujoen veden laatuun toiminnan aikana, koska uomaan ei sijoiteta pysyviä rakenteita. Rantakasvillisuutta poistetaan suurpaalujen ympäristöstä tarvittavilta osin, mutta kasvillisuuden ja puuston raivaamista pyritään oteuttamaan mahdollisimman vähän ja ranta-alue säilyttämään mahdollisimman nykyisen kaltaisena. Hakemuksessa on esitetty, että rakentamisen yhteydessä estetään, ettei Sirppujokeen kulkeudu suuria määriä sedimenttejä tai rakentamisaikana roskia. Mikäli kohteella havaitaan sulfidipitoisia massoja ne kuljetetaan asianmukaiseen käsittelyyn. Rakentamisen aikaiset ympäristöriskit liittyvät lähinnä mahdolliseen työkoneiden öljyvuotoon tai kemikaaleja kuljettavan raskaan ajoneuvon mahdolliseen onnettomuuteen sillalla. Rakennettavan tien yhteyteen on suunniteltu rakennettavan viivytysallas, jonka suljettavan kaivon ansiosta katsotaan, että mahdollisessa onnettomuustilanteessa ojiin valuvat nesteet saadaan kerättyä talteen ennen kuin ne pääsevät Sirppujokeen. Rakentamisen aikaisia ympäristöriskejä ehkäistään toteuttamalla vesiensuojelulliset toimenpiteet, käyttämällä rakentamisessa vain nykyaikaista ja lain vaatimukset täyttävää kalustoa.

Rakentamisesta voi koitua tilapäistä veden samentumista ranta-alueella tehtävien perustamistöiden johdosta. Rakentamisen aikaisia vaikutuksia tarkkaillaan seuraavasti: tarkkailun taustanäytteeksi haetaan hankealueen ylä- ja alapuolelta yhdet vedenlaatunäytteet ennen töiden aloittamista. Uuden sillan rakentamisen aikaisia vaikutuksia seurataan toimenpiteiden aikana kerran. Uuden sillan rakentamisen päättymisen jälkeen kahden viikon kuluttua suoritetaan jälkitarkkailu. Jos jälkitarkkailussa näkyy vielä toimenpiteistä johtuvia vaikutuksia, jatketaan tarkkailua kahden viikon välein kunnes vaikutukset häviävät. Näytteistä määritetään sulfaatti, alkaliniteetti, happipitoisuus, kemiallinen hapenkulutus (COD Mn ), sameus, kiintoainepitoisuus, sähkönjohtavuus, pH, kokonaisfosfori-, kokonaistyppi- ja rautapitoisuus. Kullakin näytteenottokerralla näytteet otetaan pisteillä näytteenottosyvyyden puolesta välistä. Virtavesissä vesi ei ole kerrostunutta, joten näytteitä ei ole syytä ottaa eri syvyyksiltä. Tarkkailutuloksista laaditaan yhteenveto
kaikkien tulosten valmistuttua. Tarkkailun tulokset toimitetaan Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Lupalautakunta toteaa lausuntonaan, että silta työmaa-alueet sijaitsevat Sirppujoen vesialueella, joka on veden hankinnan kannalta merkittävä vesistö ja siksi alueella toimittaessa tulee erityisesti kiinnittää yleisesti huomiota joen vesiensuojelullisiin toimiin.

Sirppujoen vesistöalueelle on tyypillistä happamien sulfaattimaiden runsaus. Sillan rakentamisen aikana tulee estää maa-aineksien valuminen vesistöön vesistöhaittojen vähentämiseksi. Happamat sulfaattimaat tulee tunnistaa ja kuljettaa asianmukaisesti käsiteltäväksi tai hyödynnettäväksi kohteessa, jossa niistä ei aiheudu haittaa vesistöön.

Alueella toimittaessa tulee erityisesti kiinnittää yleisesti huomiota joen vesiensuojelullisiin toimiin, sillä hankkeella on todennäköisesti merkittäviä yhteisvaikutuksia kahden muun rakennettavan siltakohteen kanssa Sirppujoen vesistöalueeseen. Uomaan kohdistuvat rakentamisen aikaiset vaikutukset tulee ensisijaisesti ehkäistä. Mahdollisesti aiheutuneet haitat ja niiden johdosta toteutettavat toimenpiteet tulee kirjata ja ilmoittaa välittömästi Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavasta päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.