Elinvoimajaosto, kokous 21.10.2024

§ 37 Sopimus kuntalain 54§:n mukaisesta viranomaistehtävän hoidosta

LAIDno-2024-754

Valmistelija

  • Eila Pappila, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö, eila.pappila@laitila.fi

Perustelut

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Laitilan kaupunki on päättänyt liittyä 23 kunnan muodostamaan Turun työllisyysalueeseen, jossa Turku toimii vastuukuntana. Laitilan kaupungin valtuusto hyväksyi Turuntyöllisyysalueen yhteistoimintasopimuksen ja suunnitelman työvoimapalvelujen järjestämisestä 23.10.2023.

Yhteistoimintasopimuksessa on sovittu, että järjestämisvastuussa olevan kunnan työvoimaviranomaiselle kuuluvaa toimivaltaa voidaan delegoida työllisyysalueen jäsenkunnalle siten kuin kuntalain 54 §:ssä säädetään sopimuksesta viranomaistehtävän hoitamiseksi. Työllisyysalueen kunnat ovat neuvotelleet lähipalveluja koskevan toimivallan siirtämisestä tietyille työllisyysalueen jäsenkunnille kuntalain 54 §:n mukaisesti ja lähipalveluja koskevan työvoimaviranomaisen toimivallan siirtämisestä näiden kuntien tietyille viranhaltioille. Sopimuksessa on määritelty Laitilan kaupungille lähipalveluja koskeva toimivalta ja ne työvoimaviranomaisen tehtäviä hoitavien viranhaltioiden virkanimikkeet, joille toimivaltaa luovutetaan.

Vastuukunnalla on oikeus ja velvollisuus seura ja valvoa lähipalveluja tuottaville jäsenkunnille delegoitujen tehtävien toteutumista ja vastuukunta voi antaa ohjeita työvoimapalvelujen tuottamiseen liittyvän lainsäädännön tulkintaan liittyen.

Yhteistoimintasopimuksen mukaisesti Turun työllisyysalueen talous on osa Turun kaupungin talousarviota, taloussuunnittelua ja kirjanpitoa. Lähipalveluja tuottavan jäsenkunnan on laadittava lakisääteisiä lähipalveluita koskeva talousarvio ja tämä talousarvio on osa Turun työllisyysalueen talousarviota.

Kustannusten jaon osalta on sovittu maksuosuuksien laskentatavoista. Maksuosuudet määräytyvät samassa suhteessa, kuin sopijaosapuolet vastaanottavat TE-palveluiden rahoitusta sekä muita kuin pakolaisia koskevan kotoutumiskoulutuksen rahoitusta. Sopimuksessa on lisäksi lueteltu kustannukset, jotka ovat sopimusta solmittaessa kohdennettavissa aiheuttamisperusteisesti sekä harkinnanvaraisia tukia koskeva menettely. Hankintojen osalta jäsenkunnat sitoutuvat käyttämään vastuukunnan kilpailuttamia järjestämisvastuuseen tai työllisyysalueen palveluihin liittyviä yhteisiä hankintoja. Mikäli jäsenkunnan tarvitsemaa palvelua ei ole perustellusta syystä saatavissa yhteisesti kilpailutetuista hankinnoista, jäsenkunnalla on oikeus tehdä lisähankinta omaan lukuunsa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Elinvoimajaosto merkitsee tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi sopimuksen kuntalain 54 §:n mukaisesta viranomaistehtävän hoidosta.

Edelleen elinvoimajaosto toteaa ja esittää edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että koska sopimuksen hyväksymistä koskeva valtuuston päätös ei saavuta lainvoimaa ennen 1.12.2024, päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.