Elinvoimajaosto, kokous 21.10.2024

§ 35 Elinvoiman erillisyksikön talousarvioehdotus vuodelle 2025 ja taloussuunnitelma vuosille 2026-2027

LAIDno-2024-536

Valmistelija

  • Eila Pappila, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö, eila.pappila@laitila.fi
  • Juha-Matti Päivölä, elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi
  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi
  • Tiina Mäkelä, Asunto- ja palvelusihteeri, tiina.makela@laitila.fi
  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 17.6.2024/§ 156 hyväksynyt vuoden 2025 talousarvion ja taloussuunnitelman 2026–2027 kokonaiskehykset ja hallintokuntien vuoden 2025 tehtäväkohtaiset kehykset. Kaupunginhallitus on edellyttänyt, että toimialojen tulee huomioida talouden tasapainottamistoimenpiteet talousarviossaan.

Elinvoiman erillisyksikön talousarvioon vaikuttaa merkittävästi vuoden 2025 alusta voimaan astuva TE-uudistus, jonka myötä kuntien rooli työllisyys- ja kotoutumispalvelujen toteuttajana nousee uudelle tasolle.

Eduskunta hyväksyi keväällä 2023 lakipaketin julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisestä. Päätöksellä julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirretään työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025. Uudistuksella halutaan parantaa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantoa ja nopeuttaa työllistymistä. Tavoitteena on tuoda julkiset työllisyyspalvelut lähemmäksi asiakkaita osaksi kuntien elinvoimatehtäviä. Laitilan kaupunki järjestää työvoima- ja yrityspalvelut osana Turun työllisyysalueen toimintaa, jossa Turku toimii vastuukuntana. Laitilan kaupunki on päättänyt, että henkilöiden ja yritysten lähipalvelut tuotetaan omassa kunnassa ja laajempia hartioita vaativat tehtävät tuotetaan Turun työllisyysalueen yhteistyönä.

Uudistuksessa kuntien vastuu työttömyystuen perusosan kustannuksista laajenee. Vastuu työttömyysturvan rahoituksesta alkaa nykyistä aiemmin ja kasvaa portaittain. Kuntien laajennettu vastuu koskee jatkossa työmarkkinatuen lisäksi myös peruspäivärahaa sekä perusosan suuruista osuutta ansiopäivärahasta. Saman aikaisesti ollaan tekemässä muitakin työttömyysturvaan ja työllisyyspalveluihin liittyviä lakimuutoksia, kuten palkkatukisäännösten muuttaminen.

Haasteena on, että valtionosuus ei riitä kattamaan TE-uudistuksen nettokustannuksia. Arvio vajeesta on vähintään 0,35 miljoonaa euroa. Käytännössä kaupungin valtionosuuksien kokonaistaso pysyy suunnilleen vuoden 2024 tasolla, vaikka peruspalvelujen valtionosuuteen sisältyy 1,1 milj. euroa TE-uudistuksen rahoitukseen liittyvää valtionosuutta. Kehysvaiheen jälkeen TE-palveluiden kustannusennusteet ovat tarkentuneet isäntäkunnan keskitettyjen palvelujen kustannusten sekä valtiolta siirtyvän ”palveluhännän” osalta, joten kokonaisuudessaan elinvoiman erillisyksikön kehyksen ylityksen nettovaikutus on 151 876 euroa.

Laitilaan on jo vuosien ajan muutettu Suomen lähialueelta tekemään töitä. Viimeisten vuosien aikana maahanmuutossa on nähty ennen näkemätön muutos, kun Ukrainan sodan alettua sadat ukrainalaiset tulivat Laitilaan ja samaan aikaan alueen yritykset ovat rekrytoineet työntekijöitä yhä kauempaa. Asuntotoimi on asuttanut runsaasti sotaa pakenevia ihmisiä. Keväästä 2023 lähtien tilapäisen suojelun piirissä olleet henkilöt, jotka ovat oleskelleet vuoden Suomessa, ovat voineet hakea kotikuntaa Laitilasta. Kotikunnan saaneet tilapäistä suojelua saavat henkilöt ovat kotoutumislain mukaisten kustannusten korvausten piirissä. 

Elinkeinotoimen talousarviossa suurin yksittäinen muutos on 8-tien yrityskeskuksen myynti, jolloin kiinteistön menot ja vuokratulot ovat jääneet pois elinkeinotoimen tehtäväalueelta. Lisäksi markkinointikuluja on vähennetty säästötoimenpiteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Elinvoimajaosto hyväksyy osaltaan vuoden 2025 talousarvioehdotuksen sekä vuosien 2026–2027 taloussuunnitelman ja toiminnan tunnusluvut lähetettäväksi edelleen kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle päätöksentekoa varten. 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus