Kaupunginhallitus, kokous 14.10.2024

§ 216 Pohjoiskulman vesiosuuskunnan verkoston ottaminen kaupungin haltuun

LAIDno-2023-122

Valmistelija

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Pohjoiskulman vesiosuuskunta on esittänyt, että Laitilan kaupunki ottaisi vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostot kokonaisuudessaan haltuunsa ja vastattavakseen.

Verkosto käsittää runkolinjoja n.24 km ja talohaaroja n. 11 km, joiden rakennusvuodet ovat 2012-2013. Vesiosuuskunnan esityksen mukaan kiinteistökohtaiset pumppaamot jäävät vesiosuuskunnan hallintaan ja vastuulle. Viemärilinjassa on yhteensä 4 kpl linjapumppaamoita.

Vesiosuuskunnassa on viemäriliittymiä 47 kpl:tta ja vesiliittymiä 34 kpl:tta.

Vesihuoltolaitokselle käyttökustannukset ovat 2,46 € / m³ juomavedelle ja 2,54 € /m³ jätevedelle, jolloin vesiosuuskunnan ottaminen Laitilan kaupungin verkostoon toisi vuosittain kuluja 21 992,58 €. Tämän vuosittaisen kulun lisäksi vesiosuuskunnan verkoston lisääminen vesilaitoksen vesihuoltoverkostoon toisi lisäkuluja arviolta 82 650,00 € kaukokäyttökeskuksien ja muiden töiden osalta, jotta uusi verkon osa saataisiin kaukovalvonnan piiriin.

Vesiosuuskunnalta saatavat tulot vuosittain ovat 16 664,43 €. Tulot muodostuvat käyttömaksuista ja perusmaksuista.

Vesilaitoksen taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna Pohjoiskulman vesiosuuskunnan liittäminen osaksi Laitilan kaupungin vesihuoltoverkostoa on kannattamatonta. Vesiosuuskunta on kuitenkin rakentanut varsin kattavan verkoston alueelle, mitä kaupunki ei olisi milloinkaan toteuttanut. Verkosto takaa laadukkaan veden sekä jätevedenkäsittelyn liittyjilleen. Kaupungin edun mukaista on, että tällaisia hankkeita toteutetaan osuuskuntien kautta ja näiden tukeminen on näin ollen tarpeen.  Kaupunki on jo aikoinaan tukenut vesiosuuskuntaa rakentamisvaiheessa 139 839,49  €:lla.

Lähtökohtana on, etteivät kaupungin haltuunottoon kuuluisi kiinteistöpumppaamot eivätkä talovesijohdot (n. 11 km). Tästä huolimatta haltuunotto edellyttäisi henkilöstötarkastelua jo sijaitinsakin puolesta. Resursseja tarvittaisiin myös verkoston ja pumppaamoiden kuntotarkastuksiin, joilla kyettäisiin minimoimaan mahdolliset tulevat vesivuodot. Liittymis- ja sijoitussopimukset tulisi myös päivittää.

Kaupungin oman vesilaitoksen taloudellista tilannetta on pyritty korjaamaan viime vuosina sekä hintoja tarkistamalla useaan otteeseen että verkostoja parantamalla. Edelleenkään talous ei ole läheskään täysin tasapainossa. Korjausvelan pienentäminen tulee olemaan merkittävässä roolissa. Vesiosuuskunnan verkoston haltuunoton myötä sen velat, tasearvo sekä poistot siirtyisivät kaupungille. Verkoston haltuunotto lisäisi kustannuksia entisestään alijäämäiselle vesilaitokselle, mikä kasvattaisi entisestään paineita hintojen korotuksille.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, ettei se ota haltuunsa Pohjoiskulman vesiosuuskunnan verkostoa.