Kaupunginhallitus, kokous 30.9.2024

§ 205 Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien liikuntakortin rahoitusta

LAIDno-2024-727

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Pekka Kuusisto esitti Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilan kaupungissa on otettu Keskustan valtuustoryhmän aloitteesta käyttöön ”Liiku rajattomasti Laitilassa” liikuntakortti 1.9.2018 alkaen. Alun perin kortti tarkoitettiin edistämään 65-vuotta täyttäneiden, erityisryhmiin kuuluvien ja pitkäaikaissairaiden liikuntaharrastusta. Alussa kortin vuosimaksu oli 70 euroa + 15 euron korttimaksu. Vuonna 2023 korttiin lisättiin kulttuuriominaisuus 20 euron lisämaksusta.

Kortin erilaisten uudistusten, sekä kaupungin ja liikuntapalveluita tuottavien yhteisöjen sopimusten uudistusten myötä kortin hinta on noussut siten, että tällä hetkellä alkuperäistä liikuntakorttia vastaavan kortin vuosimaksu on 300 euroa + korttimaksu. Kortin hinnannousu on ymmärrettävästi herättänyt laajaa keskustelua nyt, kun sisäliikuntakausi on jälleen käynnistymässä. Erityisenä huolena on, että kortin kohonnut hinta passivoi niiden ryhmien liikuntaharrastusta, joiden aktivoimiseksi kortti ideoitiin.

Ymmärrämme ettei kaupunki voi sanella liikuntapalveluiden tuottajien hinnoittelua eikä toisaalta vääristää toimialan kilpailua. Ainoana toimivana ja palveluntuottajia tasapuolisesti kohtelevana vaihtoehtona kortin hinnan alentamiseen näemme kaupungin tukiosuuden kasvattamisen. Tätä toimenpidettä sellaisenaan voidaan pitää näinä tiukkenevan kuntatalouden aikoina kyseenalaisena.

Laitilan kaupunginhallitus on 19.8.2024 hakenut Valtiokonttorilta perillisittä kuolleen laitilalaisen omaisuutta Laitilan kaupungille. Hakemuksessa omaisuuden käyttökohteesta on mainittu seuraavaa: ”Kuolinpesän omaisuutta haetaan käytettäväksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja/tai kulttuuri- ja liikuntapalveluihin". Vaikka omaisuuden luovuttamisesta kaupungille ei ole vielä saatu lopullista päätöstä, luovutuksen toteutumista voitaneen pitää todennäköisenä.

Edellä esitettyyn viitaten esitämme, että Laitilan kaupunki selvittää mahdollisuuden käyttää haettuja kuolinpesän varoja Kulttuuria ja vapaa-aikaa Laitilassa -kortin rahoitukseen siten, että kortin hinnoittelu kaikkien ominaisuuksiensa osalta saadaan lähemmäs alkuperäisen ”Liiku rajattomasti Laitilassa” liikuntakortin hintatasoa."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi em. valtuustoaloitteen lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistysjohtajalla ja talousjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.