Perustelut
1. Oikeusministeriön alue- ja kuntavaaleja koskeva kirje kunnanhallitukselle:
Em. kirje on oheismateriaalina.
2. Väestömuutosten ennakkotietoja 31.8.2024:
Yhteenvetotilasto on oheismateriaalina.
3. Työnvälitystilasto, tilannekatsaus 31.8.2024:
Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 23 200 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä laskee normaalivuosina heinäkuuhun verrattuna reippaanlaisesti, kuten kävi nytkin. Työttömien määrä supistui 2 400 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 2 900 henkilöllä eli 14 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 12 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 200 henkilöllä (18 %) verrattuna vuodentakaiseen.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,9 % eli 1,1 %-yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin selkeästi pienempi kuin koko maassa (10,4 %) keskimäärin.
Elokuussa työttömiä oli kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa Vakka-Suomea ja Turunmaan saaristoa lukuun ottamatta viime vuotta enemmän.
Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (10,5 %) sekä Turussa (13,2 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,7 %) sekä kunnista Ruskolla (4,3 %). Salon seudun työttömyysaste on painunut loppukeväästä lähtien taas selkeästi pienemmäksi kuin Turun seutukunnan.
Elokuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 2 200 kappaletta, joten pudotus oli roimaa (-55 %) viime vuoteen verrattuna. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 6 700 kpl eli peräti 61 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna elokuun aikana 4 300 kappaletta, joista 2 300 oli uusia, elokuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli elokuussa tarjolle 60 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Koronavuosina työvoiman kysyntä oli poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia haettiin enemmän kuin edellisinä vuosina. Viime vuoden alkupuolella alkanut työvoiman kysynnän hiipuminen näkyy tilastoissa karusti ja esimerkiksi viime elokuun lukemista on pudottu roimasti. Alkuvuonna määrällisesti eniten työpaikkoja on ollut auki hoitoalalla (-50 %), vaikka paikkamäärät ovatkin puolittuneet viime vuodesta. Työpaikkoja on ollut määrällisesti seuraavaksi eniten auki MARA-alalla, palveluissa sekä metalliteollisuudessa. Pahimmin paikkojen määrä on alkuvuonna notkahtanut viime vuoteen verrattuna kaupanalalla (pl. puhtaat myyntitehtävät) (-76 %), teollisuudessa (pl. metalli) (-61 %), alkutuotannossa (-52 %). Aallon pohjalla kyntävässä rakennusteollisuudessa paikkamäärät ovat supistuneet puoleen (-49 %) viime vuodesta. Opetusalalla paikkamäärän pudotus on ollut toimialoista pienintä (-6 %).
Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 6,5 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 254, joista miehiä 130 ja naisia 124. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 18 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 62.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 52 kpl.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi
Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.