Tekninen valiokunta, kokous 26.6.2024

§ 52 Lausunnon antaminen maanteiden nopeusrajoitusohjeen päivityksestä

LAIDno-2020-466

Valmistelija

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Väylävirastossa on käynnissä maanteiden nopeusrajoitusohjeen päivitys. Tavoitteena on, että nopeusrajoitusjärjestelmä on kokonaisuutena johdonmukainen ja linjassa nykyisten liikenne- ja ympäristöolosuhteiden kanssa. Siten ohjeella pyritään varmistamaan yhteneväinen palvelutaso eli saavutettavuus ja turvallinen liikenne koko maassa. Liikenneturvallisuusstrategian mukaan Suomella on tavoitteena liikenneturvallisuuden nollavisio vuoteen 2050 mennessä eli 0 kuolemaa liikenteessä. Päivitettävän ohjeen muutokset ovat askel kohti tätä visiota. Ohjeessa esitettyjen kriteerien perusteella valtakunnallisesti nopeusrajoitus laskisi 100 km/h:sta 80 km/h:aan noin 1800 kilometrillä. Tämä on 4,5 % siitä tieverkosta, joka ei ole yleisrajoituksen piirissä. Muutos kohdistuu teihin, joilla onnettomuusriski on kohonnut. Näitä teitä ovat vähäliikenteiset maantiet ja vilkasliikenteiset tiejaksot, joilla kohtaamisonnettomuusriski on kohonnut.  

Väylävirasto pyytää lausuntoanne erityisesti seuraavista asioista: 

1. Millaisia vaikutuksia arvioitte suunnitelluilla maanteiden nopeusrajoitusten muutoksilla olevan toimintaanne (aikataulut, matka-ajat, koettu turvallisuus ja saavutettavuus, kävelyn ja pyöräliikenteen turvallisuus jne.)? 

2. Mitä mieltä olette liikenneturvallisuuden parantamisesta nopeusrajoituksia muuttamalla? Millaisia muita keinoja ehdottaisitte ajatellen myös rajallisia rahallisia resursseja väyläverkon kehittämiseen? 

3. Miten maanteiden nopeusrajoitukset tukevat valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman asettamia tavoitteita ja alueenne liikennejärjestelmän kehittämisen suunnitelmia? 

4. Muita huomioitasi, mitä? 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta toteaa lausuntonaan, että se pitää hyvänä liikenneturvallisuutta parantavien toimenpiteiden toteuttamisia. Turvallisuuden parantaminen pelkästään nopeuksia laskemalla ei kuitenkaan ole hyväksyttävää. Teiden kuntoon ja suunniteltujen liikenneinvestointien toteutuksiin tulee panostaa huomattavasti enemmän. Nopeuksien laskujen syynä ei saa olla maantien heikko kunto.

Tiedoksi

Väylävirasto