Kaupunginhallitus, kokous 20.5.2024

§ 135 LISÄPYKÄLÄ: Paikallisesti sovitut sopimuskorotukset 1.6.2024 alkaen (lisäpykälä)

LAIDno-2024-419

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT), Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (JUKO ry) ja Julkisen alan unionin (JAU ry) hyväksymät kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset ja ns. perälautakirjaus astuivat voimaan 1.5.2023.  Sopimus sisältää 1.6.2024 voimaantulevia eriä, joiden jakamisesta neuvotellaan paikallisesti. Jaettavien erien perusteena ovat työ- ja virkaehtosopimusten allekirjoituspöytäkirjat, KT:n yleiskirjeet 4/2024, 6/2024, 7/2024, 8/2024,12/2024 sekä 2/2022.

Työnantajan edustajat ja pääsopijajärjestöjen edustajat neuvottelivat paikallisten järjestelyerien käyttämisestä 11.4.2024  ja 16.5.2024. Lisäksi kuultiin sopijatahoittain kunkin järjestön ehdotukset jakotavoista. Laskentaperiaatteet käytiin läpi ensimmäisessä neuvottelussa. Neuvotteluissa oli tarkoitus pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen paikallisista järjestelyeristä sekä kehittämisohjelman mukaisista eristä kuulemalla tasavertaisesti neuvotteluosapuolia.

Neuvotteluista laadittiin pöytäkirjat, joista käy ilmi osapuolten näkemykset mahdollisine perusteluineen (liitteet 1 ja 2).

Lukuun ottamatta KVTES liitteen 1 hinnoittelutunnusta 01TOI060 ja KVTES liitteen 2 hinnoittelutunnusta 02VAP020 pääsopijat ja työnantajan edustajat päätyivät yksimieliseen ratkaisuun. JYTY:n pääluottamusmiehen ehdotuksen mukaan KVTES:n liitteeseen 1 (hinnoittelutunnus 01TOI060) kuuluvan uuden toimistosihteerin (musiikkiopiston ja lukion yhdistetty sihteerivakanssi) palkka sijoitettaisiin ko. hinnoittelutunnuksen vaativimpaan koriin, jossa palkkavaikutus on + 328,86 €/kk sekä henkilökohtaisen lisän korottamista 10 %:iin tehtäväkohtaisesta palkasta. Edelleen JYTY:n ehdotuksen mukaan sivistystoimen päälliköiden palkkoja tulee tarkastella päällikkötason palkkavertailun perusteella (ei euromääräistä ehdotusta). Ehdotukset eivät olleet eräkohtaisia.

KVTES:n liitteen 1 ja ao.  hinnoittelutunnuksen osalta käytiin TVA-ohjausryhmän neuvottelu 13.5.2024. Ryhmään kuuluvat kaupunginjohtaja, toimialajohtajat, talousjohtaja sekä pääluottamusmiehet (pöytäkirja on liitteenä 3). JYTY:llä ei ollut edustajaa läsnä kokouksessa. Käydyssä kokoksessa linjattiin ko. liitteen hinnoittelutunnuksen 01TOI060 työnvaativuuden arvioinnin kriteerit sekä ns. koritus. Tässä yhteydessä uusi toimistosihteerivakanssi sijoitettiin koriin, jossa palkkaa korottava kustannusvaikutus on 82,30 €. Henkilökohtaisten lisien arviointi käydään erillisenä prosessina.

Työantajan näkemyksen mukaan Laitilassa sivistystoimen päälliköiden palkkataso on ko. virka- ja työehtosopimuksen määrittelemää palkkatasoa korkeampi, mutta vertailussa muihin sopimusaloihin se on joissakin tehtävissä näitä matalampi.  Palkkojen vertailua tehdään kuitenkin pääasiassa kunkin virka- ja työehtosopimuksen sisällä.

Sopimusten mukaan, mikäli neuvotteluissa ei päästä yksimielisyyteen, jakoperusteista päättää työnantaja lukuun ottamatta paikallisen erän (0,33 %) jakamista. Sen osalta tilanteessa, jossa ei päästä yksimielisyyteen, puolet jaetaan paikallisena yleiskorotuksena (0,17 %) ja toisesta puolesta (0,16 %) päättää työnantaja.

KVTES:n liitteessä "hinnoittelemattomat" ovat ne viranhaltijat ja työntekijät, joiden palkka ei määrity sopimusten mukaisesti vaan,  joista on päätetty esim. kaupunginhallituksessa (esim. toimialajohtajat ja työllistetyt). Paikallisesti sovittujen erien jakoperusteina ovat työvoiman saatavuuuteen liittyvät ongelmat sekä palkkaepäkohdat, joten näiden perusteella ei ole tarkoituksenmukaista korottaa työllistettyjen palkkoja. Koska paikallisten erien laskentaan käytetään kuitenkin kaikkia maaliskuussa maksettavia palkkoja, tulee koko laskettu erä jakaa. 

Laitilan kaupungin hallintosäännön § 35 mukaan hallintojohtaja hyväksyy kunta-alan sopimusten täytäntöönpanoon liittyvän neuvottelutuloksen, kun neuvottelutulos on yksimielinen. KVTES liitteen 1 hinnoittelutunnuksen 01TOI060 sekä KVTES liitteen 2 osalta paikallisneuvottelujen ratkaisu tuodaan kaupunginhallitukselle.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy kunta-alan 1.6.2024 voimaan tulevien järjestelyerälisien ja kehittämisohjelman mukaiset erät KVTES liitteen 1 hinnoittelutunnuksen 01TOI060  ja KVTES liitteen 2 02VAP020 osalta jaettaviksi yleiskorotuksena sekä työnantajaehdotuksen mukaisesti (liite).  KVTES:n liitteen "hinnoittelemattomat" osalta osa liitteen jaettavaksi määrätystä summasta jaetaan KVTES:n liitteen 1 palkansaajille tasan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.