Tekninen valiokunta, kokous 27.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Oikaisuvaatimus koskien teknisen valiokunnan 16.12.2021 tekemää päätöstä Eurantien koulupysäkin liikennejärjestelyistä

LAIDno-2020-466

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Eurantien varrella, pesäpallokentän kohdalla, on rakennettu pysäköintialue. Alunperin pysäkki on ollut pelkästään tarkoitettu linja-autojen ja taksien pysähtymistä varten. Myöhemmin pysäköinti sallittiin kaikille ajoneuvoille. Olemme saaneet palautetta siitä, että nykyisen järjestelyn aikana on syntynyt useita vaaratilanteita. Isokokoisten linja-autojen kuljettajien tarkkaavaisuuden ansiosta onnettomuuksia ei ole tapahtunut. Vaaratilanteita syntyy, kun vanhemmat tuovat lapsensa kouluun ja jättävät heidät pysäkille. Koska koulu alkaa ja päättyy pääasiassa kaikilla samaan aikaan, on autojen määrä pysäkillä aamuisin ja iltapäivisin koulujen päätyttyä melkoinen.

Pysäkin liikennejärjestelyt on syytä palauttaa alkupräiseen muotoon eli sallia pysäköinti ainoastaan julkiselle liikenteelle. Ne vanhemmat, jotka kuljettavat lapsensa kouluun, voivat jättää heidät esim. monitoimihallin pihalle, josta on hyvä ja turvallinen kävely-yhteys kouluille.  

Ehdotus

Esittelijä

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta päättää sallia ainoastaan julkisen liikenteen (linja-autot, taksit) pysäköinnin Eurantien pysäköintipaikalle. Muutoksen perusteena on liikenneturvallisuuden parantaminen.

Päätös

Tekninen valiokunta hyväksyi päätösehdotuksen tehden siihen yksimielisesti lisäyksen, että pysäköinti kielletään arkipäivisin klo 7.00-16.00. Tämä osoitetaan liikennemerkin lisäkilvellä.

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

On jätetty oikaisuvaatimus teknisen valiokunnan 16.12.2020 tekemään päätökseen koskien Eurantien koulupysäkin liikennejärjestelyjä. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan esityslistan liitteenä. 

Oikaisuvaatimusta perustellaan mm. sillä, ettei päätöksentekoon ole otettu mukaan eri sidosryhmiä, kuten koulun henkilökuntaa, oppilaita ja vanhempia.

Hän esittää mahdollisen korontilanteen saattaneen vaikuttaa siihen, että lapsia kuljetetaan kouluun enemmän kuin ennen. Lisäksi hän esittää, että vanhempia informoitaisiin paremmin pysäköinneistä.

Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille myös, että valiokunnan esittämä monitoimihallin piha olisi huonompi vaihtoehto. Tätä perustellaan turvallisuuden heikkenemisellä, riittämättömällä valaistuksella ja matkalla. Myös Hankkijan pihaa pidettiin huonona jättöpaikkana.

Ammattiautoilijoilta, jotka työkseen kuljettavat lapsia, on tullut pyyntöjä puuttua nykyiseen tilanteeseen. Koulujen alkamis- ja päättymisajat ovat usein kaoottisia. Vaaratilanteita syntyy erityisesti linja-autojen lähtiessä liikkeelle koululaisten kulkiessa niiden seassa.

Monitoimihallin pihalta on valaistu kevyenliikenteenväylä molemmille kouluille asti. Molempien koulujen kohdalla on alikulkutunnelit Eurantien ali. Tuunantien ylitys suojatietä pitkin on ainoa katu, joka joudutaan tätä kautta ylittämään. Kouluteitä, joissa ei ylitettäisi yhtään katua, on ylipäänsä vaikeaa järjestää minnekään. Hankkijan pihaa valiokunta ei ole päätöksessään esittänyt jättöpaikaksi.

Paras tapa parantaa liikenneturvallisuutta olisi, se ettei lapsia kuljetettaisi kouluun, vaan heidät opetettaisiin kulkemaan jalan tai vanhempana pyöräillen. Kaikkein pienimmät toki tulee saattaa kouluun ja sieltä kotiin. Kaupunki järjestää kolmannelta luokalta eteenpäin oleville oppilaille koulukuljetuksen, kun matka koulun ja kodin välillä on yli 5 km. Sitä nuoremmille raja on kolme kilometriä. Terveydellisistä syistä tästä voidaan poiketa. 

Oikaisuvaatimuksessa otetaan kantaa myös Kappelimäen koulun pysäköintialueeseen ja siihen mahdollisesti tehtäviin rajoituksiin. Valiokunta ei ole tehnyt päätöksiä tältä osin, eikä ota tältä osin kantaa oikaisuvaatimukseen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta toteaa, ettei se muuta 16.12.2020 tekemäänsä päätöstä Eurantien koululaispysäkin liikennejärjestelyistä. Se toteaa, että ratkaisu on tehty nimenomaan liikenneturvallisuutta parantaen. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen lähettäjä

Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.