Kaupunginvaltuusto, kokous 14.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Kaupunginvaltuutettu Pertti Pokin valtuustoaloite yksityishenkilöiden ylivelkaantumisen ja siitä aiheutuvien ongelmien ehkäisemiseksi (lisäpykälä)

LAIDno-2020-151

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Pertti Pokki (SDP) esitti kirjallisen valtuustoaloitteensa, joka kuuluu seuraavasti:

"Yksityishenkilöiden ylivelkaantuminen on yhteiskunnallinen ongelma, jonka hoitamiseen kuntien tulee osallistua. Ylivelkaantuminen on jäänyt pysyväksi ilmiöksi, joten tarvitaan koordinointia ja ponnistelua sen ehkäisemiseksi ja hoitojärjestelmien kehittämiseksi. Velkaongelmien ennalta ehkäisyyn tulee panostaa nykyistä enemmän etsimällä uusia keinoja ja jo tunnettuja keinoja tehostamalla. Velkaongelman laajeneminen osoittaa, että säätelyjärjestelmä ei kykene ehkäisemään velkaongelmien kehittymistä tarvittavassa määrin. Syrjäytymisen riski ylivelkaantuneilla on suuri.

1.              Talousopetuksen lisääminen kouluissa

Mikäli vanhemmilla ei ole tietoa ja kykyä tukea nuoren taloustaitojen ja talousosaamisen kehitystä, koulun talouskasvatuksen merkitys korostuu ja se on nähty merkittävänä keinona ylivelkaantumisen ehkäisyssä. Kaupungissa tulee hyödyntää järjestöjen, ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden osaamista, jolla voidaan täydentää kunnan toimintaa. Näillä toimijoilla on kokemusta vertaistukitoiminnasta ja auttamisesta. Myös talous- ja velkaneuvonnan sekä ulosoton viranomaiset harjoittavat oppilaitos yhteistyötä. Laitilan kaupungin tulee selvittää, onko talousopetus riittävää ja voidaanko sitä lisätä niin, että sitä annetaan koko kouluajan eri oppiaineiden yhteydessä.

2.              Perimistoimiston käytöstä luopuminen kaupungin asiakasmaksujen perinnässä

Perimistoimistojen käyttöön kaupungin asiakasmaksujen perinnässä sisältyy yhteiskunnallinen ongelma. Raha siirtyy köyhiltä ihmisiltä suurten moni kansainvälisten yritysten taskuun. Kaupunki voisi periä maksut itse halvemmalla ja tehokkaasti. Perintätoimistot ovat liiketoiminnallisia yrityksiä, jotka pyrkivät suuriin voittoihin perimällä palveluksistaan tuntuvia lisämaksuja, ja voitot siirtyvät verottajan ulottumattomiin. Maksajina ovat heikoimmassa asemassa olevat kaupunkilaiset. Laitilan tulee selvittää mahdollisuus hoitaa itse omien saatavien perintä ja vaikuttaa siihen, että tytäryhteisöissä asiakasmaksujen perintä hoidetaan itse.

3.              Kaupungin asiakasmaksujen perimättä jättäminen heikossa taloudellisessa asemassa olevilta

Voimassa oleva asiakasmaksulaki velvoittaa luopumaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksusta, jos maksu johtaa kohtuuttomiin seurauksiin. Myös muu lainsäädäntö mahdollistaa harkintavallan käytön.

Laitilan kaupungin tulee selvittää, onko mahdollista ennen perimistoimenpiteiden käynnistämistä selvittää, täyttyvätkö edellytykset maksujen perimättä jättämisestä tai kohtuullistamisesta. Kaupungin tulee myös tiedottaa maksuvapautuksen mahdollisuudesta.

4.              Sosiaalinen luotto, ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki

Sosiaalinen luotto on todettu tehokkaaksi välineeksi ylivelkaantumisen kierteen katkaisemisessa.(Rissanen Kirsti: Sosiaalisen luototuksen kehittäminen 2015). Sosiaalisen luoton avulla on mahdollista saavuttaa säästöä toimeentulotukimenoissa. Sosiaalinen luotto, ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki voivat parhaimmillaan kannustaa ylivelkaantuneita talouden kuntoon saattamisessa ja siten välttymästä lisä velkaantumiselta. Sosiaalisen luototuksen käyttöönottoa tulee harkita Laitilassa. On myös aiheellista selvittää, miten täydentävä ja ehkäisevää toimeentulotuki voivat auttaa ylivelkaantuneita talouden kuntoon saattamisessa.

Esitämme, että Laitilan kaupunki selvittää edellä mainittujen keinojen käyttökelpoisuuden ja mahdollisuuksien mukaan ottaa ne käyttöön yksityishenkilöiden ylivelkaantumisen ja ylivelkaantumisesta aiheutuvien ongelmien ehkäisemiseksi."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.