Sivistysvaliokunta, kokous 25.4.2024

§ 40 Kulttuuria ja vapaa-aikaa Laitilassa -kortti

LAIDno-2024-316

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi
  • Piia Allen, kulttuuripäällikkö, piia.allen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungissa on otettu valtuustoaloitteesta käyttöön "Liiku rajattomasti Laitilassa" -liikuntakortti 1.9.2018. Alussa kortti on tarkoitettu kuluvana vuonna 65v. tai enemmän täyttäneille ja erityisryhmiin kuuluville sekä pitkäaikaissairaille. Vuosimaksu on 70 euroa + korttimaksu (15 euroa) ensimmäisellä kerralla. Erityislasten (alle 18v.) kortti maksaa 35 euroa per vuosi. Ensimmäisellä kerralla asiakas kuvataan ja hänelle tulee omalla nimellä ja kuvalla varustettu kortti, jonka hinta on 15 euroa. Myöhemmin asiakkaan on täytynyt maksaa ainoastaan vuosimaksu. Liikuntakortin vuosimaksulla on päässyt Laitilan uimahalliin sekä kuntosali Kuntokukkoon. Sivistysvaliokunnan 19.11.2020 § 25 päätöksellä kortin saamisen edellytyksiä on tarkennettu siten, että kortti on tarkoitettu eläkeläisille, vammaisille ja liikkumisesteisille laitilalaisille henkilöille. Kortin lunastuksen yhteydessä esitetään henkilötodistus sekä voimassa oleva eläkekortti tai vammaiskortti tai invalidikortti. Kortin on voinut hankkia sekä uusia Laitilan uimahallissa.

Vuonna 2023 tehdyn valtuustoaloitteen myötä Liiku rajattomasti Laitilassa -liikuntakorttiin on voinut vuoden 2024 alussa ostaa kulttuuriominaisuuden 20 euron lisämaksusta. Kulttuuriominaisuus on mahdollistanut osallistumisen joihinkin kaupungin järjestämiin kulttuuritapahtumiin, kuten Kustaa Hiekan -kulttuuriviikon konsertteihin/tapahtumiin maksutta. Lisäksi kulttuuriominaisuudella pääsee Kauppilan umpipihalle maksutta. Suurin osa kulttuuritoimen järjestämistä tapahtumista on kuitenkin maksuttomia.

Kulttuuriominaisuuden myötä on pohdittu kortin uudistamista. Liiku rajattomasti Laitilassa -nimi ei kerro korttiin liitetystä kulttuuriominaisuudesta. Mahdollisuus valita vapaasti tarjolla olevista ominaisuuksista tekee siitä monipuolisemman. Nämä ovat perusteluita muuttaa nykyinen kortin nimi, sekä uudistaa korttiin hankittavia ominaisuuksia. Kortin kehittämisen ja uudistamisen päätäntävaltaa tulee myös pohtia, jotta mahdollisten uusien ominaisuuksian lisääminen olisi mahdollisimman jouhevaa. Hyvinvointia Laitilassa -nimi voidaan helposti sekoittaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueeseen. Pelkkä vapaa-aikaa -nimi voi saada mielleyhtymän kortin koskettavan ainoastaan liikuntaa. Kulttuuria ja vapaa-aikaa -nimi kertoo kortin ominaisuuksista laajemmin, mutta on kuitenkin riittävän lyhyt. Jatkossa kortin ominaisuuksien lisääminen ja mahdollinen muuttaminen toimialajohtajan päätöksellä tuo nopeutta ja joustavuutta mahdollisiin uudistuksiin ja muutoksiin. Edelleen uuden kortin hankinta on hyvä tehdä uimahallilla. Jatkossa kortin jo hankkinut asiakas voi ostaa kortin ominaisuuksia uimahallin lisäksi Laitilan kirjastosta. Nykyinen liikuntakortti on tarkoitettu eläkeläisille, vammaisille ja liikkumisesteisille laitilalaisille henkilöille. Viime vuosina elinkustannukset ovat nousseet, joten on perusteltua mahdollistaa kortti myös työttömille laitilalaisille. Näin ollen kortin hankkiva tai korttia uudistavan henkilön tulee esittää voimassa oleva eläkekortti, invalidikortti, vammaiskortti tai todistus työttömyydestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää
1. Kortin nimeksi tulee Kulttuuria ja vapaa-aikaa Laitilassa -kortti.
2. Kortti on tarkoitettu laitilalaisille, joilla on voimassa oleva eläkeläiskortti, invalidikortti, vammaiskortti, tai todistus työttömyydestä. 
3. Uimahalliominaisuus maksaa täysi-ikäiselle 50 euroa per vuosi ja alle 18-vuotiaalle 25 euroa per vuosi.
​​​​​4. Kulttuuriominaisuus maksaa 20 euroa per vuosi ja alle 18-vuotiaalle 10 e per vuosi.
5. Kortti sisältää mahdollisuuden varata Urheilutalon ja Finnlamex-hallin (Monitoimihallin) liikuntatiloja arkisin (psl. arkipyhät) klo 8.30-14.00 puoleen hintaan aikuisen normaalihinnasta. 
6. Sivistysvaliokunta delekoi päätäntävallan sivistysjohtajalle mahdollisista uusista kortin ominaisuuksista sekä kortin ominaisuuksien muutoksista.
7. Ennen uudistusta hankitut liikuntakortit ovat voimassa ostohetkellä olleiden ehtojen ja etuuksien mukaiset. Näiden korttien myynti lopetetaan välittömästi.
​​​​​8. Uudistettua korttia aletaan myymään 15.5.2024 lähtien.

Päätös

Sivistysvaliokunta kävi keskustelun Kulttuuria ja vapaa-aikaa Laitilassa -kortista. Keskustelun aikana jäsen Vuorela teki muutetun päätösehdotuksen:

Kohta 5. Kortti sisältää mahdollisuuden varata Urheilutalon ja Finnlamex-hallin (Monitoimihallin) liikuntatiloja arkisin (psl. arkipyhät) Urheilutalolla klo 7.00-16.00 ja Finnlamex-hallilla klo 8.30-14.00 puoleen hintaan aikuisen normaalista hinnasta. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Päätösehdotus hyväksyttiin. Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijoina kuultiin vapaa-aikapäällikkö Emilia Anderssonia ja kulttuuripäällikkö Piia Allénia.

Tiedoksi

Kulttuuripäällikkö, vapaa-aikapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.