Sivistysvaliokunta, kokous 25.4.2024

§ 38 Kulttuuritoimen vuoden 2024 toiminnan tuki / Laitilan kulttuurin tuki

LAIDno-2024-20

Valmistelija

  • Piia Allen, kulttuuripäällikkö, piia.allen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kulttuurin tuki hakee toiminnan tukea jatkaakseen kalevalaisia tuotantoja. 

Historia

Laitilassa on vuodesta 2014 lähtien toteutettu erilaisia taideproduktioita, joiden yhdistävä tekijä on niiden ammentaminen kalevalaisuudesta. Ensimmäiset produktiot valmistuivat Louhenlinna-teatterihankkeessa. Näihin lukeutuu yhteensä neljä Kalevala-henkistä kantaesitystä vuosilta 2014-19 (Kivellä soutajat, Louhen neito, Sampo irti! ja Kullervon kirot). 

Ensimmäiset teatteriproduktiot poikivat lyhytelokuvan Louhi, Pohjan noita. Elokuva on puolituntinen mykkäelokuva samanistisesta Kalevasta. Louhi esitettiin ensi kertaa Laitilan Kinossa huhtikuussa 2017. Sen jälkeen sitä on esitetty mm. Turussa (osana Suomalaisen elokuvan festivaalia), Mexico Cityssä (osana Morbido Festiä) ja alkuvuodesta 2019 Louhi oli mukana Manchesterin Folk Horror Festivaleilla.

Kansanperinteestä ammentava Talvikki elokuva taas pohjautuu elävää musiikkia ja videojaksoja hyödyntävään Kullervon kirot -näytelmään. Kuvauspaikkona toimivat lähialueen kulttuurikohteet, kuten Untamalan kylässä sijaitsevat Sarkin talonpoikaismuseo, kuppikivet ja kirkkomaa, sekä Lukujärvi ja Hautvuori. Talvikin ensi-ilta oli 1.9.2021 Laitilan Kinossa. Seuraava näytös oli osana Suomalaisen elokuvan festivaalia Turussa syyskuussa 2021.

Produktioista uusin elokuvanäytelmä Sotkan muna sai ensi-iltansa 27.9.2023 Laitilan Kinossa. Sotkan muna tuotannon takana on Laitilan Kulttuurin Tuki ry ja turkulainen Tietosuus osk. Paikalliset harrastajat ovat tehneet pitkäjänteistä, uutta luovaa työtä osaavien ammattilaisten ohjauksessa.

Miekkojen maa - kuunnelma Pohjolan synnystä

Kalevalaisten produktioiden sarjaa on tarkoitus jatkaa kuunnelmalla. Työryhmä on pitkälle Talvikki-elokuvasta ja Sotkan muna -esityksestä tuttu. Käsikirjoittajatiimiin on lupautunut palkittu kirjailija Helena Waris. Rooleissa vakka-suomalaisia harrastajanäyttelijöitä. Ohjaus ja leikkaus Lauri Löytökoski. Teoksen arvoitu kesto on puolitoista tuntia ja valmistumisvuosi 2026. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistyvaliokunta päättää myöntää 2 000 euroa toiminnantukea Laitilan Kulttuurintuelle kalevalaiseen produktioon, jonka työnimenä kulkee Miekkojen maa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin kulttuuripäällikkö Piia Allénia.

Tiedoksi

Jukka Vehmas, Lauri Löytökoski ja kulttuuripäällikkö Piia Allén

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.