Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

§ 88 Kotoharjun asemakaava ja asemakaavan laajennus, ehdotus

LAIDno-2022-1004

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Kotoharjun asemakaavan laajennus on tullut vireille vuoden 2023 kaavoituskatsauksen yhteydessä (kuulutettu 31.3.2023). Asemakaavan laajennus koskee kiinteistöä RN:o 400-408-2-571 ja se on Laitilan kaupungin omistuksessa. Tällä hetkellä alue kasvaa metsää ja on kokonaan rakentamaton. Asemakaavan muutoksen kohteena ovat korttelin 951 tontti 3 sekä kolme pienehköä lähivirkistysaluetta (VL) Sytkorventien itäpuolella.

Alue on maakuntakaavassa osoitettu muun muassa taajamatoimintojen alueeksi (A) ja taajamatoimintojen kehittämisen kohdealueeksi sekä yleiskaavassa erillispientalojen asuntoalueeksi (AO). Alueen asemakaavoitusta ohjaa Keskustan ja sen ympäristön osayleiskaava vuodelta 2009.

Kaava on edennyt luonnosvaiheen valmisteluun. Kaavatyössä on kiinnitetty huomiota Kotoharjun asuinalueen viihtyisyyteen, kaupunkikuvaan, virkistys- ja viheralueisiin sekä -verkostoon, alueen metsäisen luonteen säilymiseen sekä asuinalueen maisemalliseen rajautumiseen ympäröivistä avoimista peltoalueista. Lisäksi kaavatyössä tutkitaan asuntokatuyhteyden /-yhteyksien järjestämistä Sytkorventieltä uusille asuintonteille ja tarkistetaan nykyisen asemakaavan korttelin 951 tontin 3 käyttötarkoitus (AP).

Ehdotus

Esittelijä

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Elinvoimajaosto esittää kaupunginhallitukselle, että Kotoharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen luonnosvaihe sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) asetetaan nähtäville ja kaavaluonnoksesta pyydetään tarvittavat lausunnot. Kaavoitukselle varataan mahdollisuus täydentää ja tarkentaa aineistoa ennen nähtäville asettamista.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta.

Valmistelija

Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Kotoharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen luonnosvaiheen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) nähtäville ja kaavaluonnoksesta pyydetään tarvittavat lausunnot. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta.

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Kotoharjun asemakaavan ja asemakaavan laajennuksen luonnos oli julkisesti nähtävillä 29.8.-28.9.2023 kaupungin teknisellä osastolla sekä internetsivuilla. Kaavaluonnoksesta saatiin määräaikaan mennessä neljä lausuntoa ja kolme mielipidettä.

Lausuntojen pohjalta kaavakarttaa on tarkennettu muun muassa seuraavasti:

  • korttelia 1004 on siirretty hieman pois päin luontoselvityksen kuviolta 3
  • yleismääräyksiin on lisätty uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisestä rakentamiseen
  • VL-1-määräykseen on lisätty maininta vanhimpien ja järeimpien kuusien ja suurten lehtipuiden säilyttämisestä.
  • VL-1, VL/s, luo -alueisiin on lisätty erikseen määräys maisematyöluvan edellytyksestä esim. puiden kaatoon
  • RP-1 -alueelta on poistettu rakennusala, jolle oli osoitettu rakennusoikeutta 100 k-m² ja muutettu paikoitusalueeksi

Muistutusten pohjalta kaavakarttaa on tarkennettu muun muassa seuraavasti:

  • ohjeellinen polku/virkistysreitti -merkintä on muutettu ohjeelliseksi metsäpoluksi. Reitille ei saa rakentaa valaistusta. Merkintä on lisätty myös uusien asuinkorttelien ulkokehälle.
  • kevyen liikenteen väylää on kavennettu 3,5 metriin ja määräyksessä on lisäksi todettu, että rakennettava väylä tulee toteuttaa maastoon huolellisesti sovittaen ja olemassa olevaa puustoa säästäen. Lisäksi korttelien 958 ja 953 kohdalla pp-1 -alueen reunoihin on lisätty istutettava/säilytettävä puusto -merkintä
  • rakennusalojen rajoja ja istutusmerkinnällä varustettuja tontin osien laajuutta on tarkennettu
  • asuinrakennusten asemointia suhteessa aurinkoenergian hyödyntämiseen on tarkistettu
  • AO-määräyksestä on poistettu rajoitus ullakkokerrokseen varattavasta rakennusoikeudesta. Asuinrakennuksen kattomuodoksi on muutettu symmetrinen harjakatto ja kattokulmaksi 30-45 astetta

Luonnosvaiheeseen liittyvä vastine on liitteenä.

Kaavakarttaa on tarkennettu myös hulevesien osalta katusuunnitelmaehdotuksen mukaisesti. Kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville katusuunnitelmienn kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä luonnosvaiheen lausuntoihin ja mielipiteisiin laaditut vastineet sekä Kotoharjun asemakaavan ja asemakaavan laajennusehdotuksen. Kaupunginhallitus päättää edelleen asettaa asemakaavan ja asemakaavan laajennusehdotuksen sekä erillisen rakentamistapaohjeen nähtäville katusuunnitelmien kanssa ja pyytää viranomaisilta tarvittavat lausunnot.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.