Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

§ 89 Osallisuusohjelman hyväksyminen

LAIDno-2023-1029

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kuntalaisten osallisuuden edistämiseen on moni kunta panostanut viime aikoina monin eri tavoin. Myös Laitilan kaupunki on muun muassa ottanut käyttöön osallistavan budjetoinnin prosessin. Monet muutkin myös Laitilassa tutut keinot ovat osallisuuden edistämisen työtä: vaikuttamistoimielinten toiminta, kuntalaiskyselyjen ja -iltojen järjestäminen sekä ylipäätään matalan kynnyksen keinojen kehittäminen kuntalaisyhteydenpidon mahdollistamiseksi. Monet kunnat ovat laatineet osallisuusohjelmia osallisuustyön suunnitelmallisen tekemisen tueksi ja näkyväksi tekemiseksi. Laitilassa ollaan aloittamassa osallisuusohjelman laatimista. Tähän työhön pyydetään evästystä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaostolta.

Suuntaviivoja toivotaan seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat osallisuuden tärkeimmät periaatteet Laitilassa?
  • Mitkä ovat osallisuuden tärkeimmät tavoitteet Laitilassa?
  • Mitä keinoja osallisuuden edistämiseksi tulisi Laitilassa kehittää?
  • Mitkä ovat osallisuuden edistämisen tärkeimmät kohderyhmät Laitilassa?
  • Mitkä ovat osallisuuden edistämisen tärkeimmät sidosryhmät Laitilassa?
  • Mikä on Laitilan visio kuntalaisten osallisuudessa?

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Jaosto keskustelee osallisuusohjelman valmistelun kysymyksistä.

Päätös

Jaosto merkitsi käydyn keskustelun tiedoksi.

Valmistelija

  • Tuulia Kujanpää, tuulia.kujanpaa@laitila.fi

Perustelut

Osallisuusohjelma tekee näkyväksi osallisuustyön, jota Laitilan kaupungissakin on tehty pitkäjänteisesti jo kauan. Osallisuuden edistämisen tehtävä kumpuaa Kuntalaista ja on kunnan nykyisessä roolissa erilaisten uudistusten aikana (sote- ja TE-palvelu-uudistukset) noussut entistä tärkeämmäksi. Kunnat tunnistavat tehtävänsä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä eri tavalla kuin ennen ja kuntalaisten osallistamisen osana hyvinvointitehtäväänsä.

Osallisuusohjelma linkittyy osaksi niin kaupungin strategiaa ja hallintosääntöä kuin viestintästrategiaa ja yhdistysohjelmaakin. Laitilan menetelmät ja toimintatavat osallisuuden edistämisessä ovat olleet monipuoliset. Kaupunki on myös ottanut uusia toimintatapoja rohkeasti käyttöönsä, eikä kokeilujen roolia jatkossakaan ole syytä rajoittaa.

Osallisuusohjelmaa esitetään voimaan tulevaksi kaupunginhallituksen päätöksen myötä ja olevan voimassa toistaiseksi. Ohjelman on tarkoitus elää ajassa ja koska sitä osaltaan määrittävät muut dokumentit (kuten kaupungin strategia), tulee sitä päivittää muutaman vuoden välein.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus hyväksyy liitteen mukaisen osallisuusohjelman. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

johdon sihteeri

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.