Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 13.3.2024

§ 15 Lausuntopyyntö Fertilex Oy:n munituskanalan ympäristöluvasta ja toiminnan aloittamisluvasta, ESAVI

LAIDno-2024-163

Valmistelija

  • Lea Törmä, Ympäristöpäällikkö, lea.torma@laitila.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa Fertilex Oy:n munituskanalan ympäristölupahakemuksesta (ESAVI/779/2024). Hakemus koskee uutta 59 900 kanan munituskanalaa Nästin kylässä kiinteistöllä 400-425-2-23. Hakemuksen mukaan kananlantaa syntyy vuositasolla noin 1500 tonnia, joka jalostetaan hygienisoiduksi lannoitepelletiksi. Lantaa ei levitetä pelloille.  Jätevesiä (wc-vesi/kanalanpesuvesi) syntyy noin 200m3/vuosi. Jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Lähin asutus sijaitsee noin 800 metrin päässä hankealueesta. Hakijan mukaan on välimatka riittävä torjumaan haju- ja meluhaitta käytössä olevalla tekniikalla.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävissä sähköisesti osoitteessa https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2665059.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lea Törmä, Ympäristöpäällikkö, lea.torma@laitila.fi

Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että toiminnanharjoittajan tulee jätevesien käsittelyssä huomioida umpisäiliön riittävä tilavuus ja tarpeeksi usein tehtävät tyhjennykset sekä asentaa säiliöön täyttymishälytin. Jätevesiä ei missään tilanteessa saa päästää valumaan ympäristöön. Mahdollisiin häiriötilanteisiin tulee varautua. Toiminnanharjoittajan tulee olla tietoinen umpisäiliöön johdetun jäteveden laadusta ja koostumuksesta, jotka tulee saattaa jäteveden kuljettajan ja vastaanottajan tietoon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue

Muutoksenhaku

Seuraavasta päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.