Elinvoimajaosto, kokous 4.3.2024

§ 5 Kuntalaisaloite kulttuuriympäristöohjelman laatimisesta Laitilaan

LAIDno-2024-120

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Aloite

Laitilan Kulttuurin Tuki ry ja Laitilan Kulttuuriseura Walo ry ovat lähettäneet 31.1.2024 kuntalaisaloitteen elinvoimajaostolle kulttuuriympäristöohjelman laatimiseksi Laitilan kaupungille. Yhdistysten tekemässä aloitteessa esitetään, että Laitilan kaupungin kulttuuriympäristöohjelman laatimista tehtäisiin siten, että se sopivalla tavalla palvelee alueidenkäytön suunnittelua (mm. ohjelman maantieteellinen rajaus). Laatimisessa on hyvä osallistaa mahdollisimman laajoja kansalaispiirejä.

Yleistä

Ympäristöministeriö on julkaissut kulttuuriympäristöohjelman tekoon kannustavat ja niiden tekoa helpottavat ideakortit. Kulttuuriympäristöohjelmia on menestyksekkäästi käytetty eri puolilla Suomea muun muassa ratkomassa kaavoituksen ja asumisen kysymyksiä, kotouttamisessa sekä matkailun ja muun yrittäjyyden kehittämisessä. Ideakortteja voivat käyttää kunnat, maakunnat, kotiseutuyhdistykset ja muut kulttuuriympäristötoimijat.

Kulttuuriympäristöohjelma auttaa hyödyntämään ympäristöä kestävällä tavalla ja kasvattamaan paikkakunnan houkuttelevuutta. Ohjelmaan kootaan tärkeäksi koetut kulttuuriympäristöt ja suunnitelma, miten niitä hoidetaan ja hyödynnetään. Ohjelmaa tehtäessä se voi tuoda jo ihmisiä yhteen ja tuottaa uutta tietoa.

Kulttuuriympäristöohjelmaa tehtäessä kootaan arvokas tietoaineisto, joka parhaimmillaan sujuvoittaa viranomaisyhteistyötä esimerkiksi kaavoituksessa ja rakennusvalvonnassa. Kulttuuriympäristöohjelmasta saatava tieto on avuksi myös yhtä lailla ympäristökasvatuksessa, kuntakuvan rakentamisessa ja matkailupalveluita suunniteltaessa.

 

Kunnassa aloite ohjataan sen viranomaisen käsiteltäväksi, jonka toimialueeseen se kunnassa kuuluu. Aloitteen käsittelee useimmiten kunnanhallitus, lautakunta tai jokin muu kunnan viranomainen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Elinvoimajaosto merkitsee saapuneen kuntalaisaloitteen tiedoksi ja siirtää otsikossa mainitun kuntalaisaloitteen valmisteluvastuun kaupunkisuunnittelijalle, joka ryhtyy selvittämään kulttuuriympäristöohjelman laatimista Laitilan kaupungille.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta. 

Tiedoksi

Laitilan Kulttuurin Tuki ry, Laitilan Kulttuuriseura Walo ry, kaupunkisuunnittelija

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.