Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 31.1.2024

§ 9 Hakemus vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja viemäriin liittämisestä vapauttamiseksi

LAIDno-2024-28

Valmistelija

  • Lea Törmä, Ympäristöpäällikkö, lea.torma@laitila.fi

Perustelut

Rakennus- ja ympäristölautakunnalle on saapunut vesihuoltolain (119/2001) 11 §:n mukainen hakemus vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin liittämisestä vapauttamiseksi. Vapautushakemus koskee kiinteistöä 400-438-2-36 , osoitteessa Tanhuantie 9 b . Kiinteistöllä on saunarakennus, jota käyttää satunnaisesti yksi henkilö. Saunassa vettä käytetään ainoastaan vähäisessä määrin pesuvetenä. Kiinteistöllä ei ole vesivessaa. Saunan vähäiset jätevedet johdetaan maasuodattimeen. 

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Laitilan kaupungin vesihuoltolaitokselta ja Laitilan kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta.

Vesihuoltolaitos puoltaa 22.1.2024 päivätyssä lausunnossaan vapautusta kiinteistölle 400-438-2-36 vesihuoltopalvelujen vähäisen tarpeen perusteella toistaiseksi. Kiinteistön liittämättä jättäminen ei vaikuta vesihuoltolaitoksen talouteen.

Terveydensuojeluviranomainen toteaa 15.1.2024 päivätyssä lausunnossaan, että hakemuksen mukaan kiinteistöllä ei ole tarvetta talousveteen, mutta tilannetta on tarpeen tarkastella uudelleen, mikäli hakemuksessa esitetyssä tilanteessa tapahtuu muutoksia. Terveydensuojeluviranomainen toteaa myös, että kiinteistöllä syntyvä jätevesien määrä on niin vähäinen, ettei niistä oleteta aiheutuvan terveyshaittaa.

Vesihuoltolaitoksen puoltaessa vapautuksen myöntämistä hakijan vastinetta ei katsottu tarpeelliseksi pyytää.

 

Vesihuoltolain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisvelvollisuudesta tässä pykälässä säädetyin perustein. Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on pyydettävä vapauttamisesta kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunto.

Vapautus liittämisvelvollisuudesta on myönnettävä, jos:

1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja

2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Edellä 2 momentissa säädetyn lisäksi edellytyksenä vesijohtoon liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä. Edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on 2 momentissa säädetyn lisäksi, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lea Törmä, Ympäristöpäällikkö, lea.torma@laitila.fi

Ympäristölautakunta myöntää kiinteistölle, 400-438-2-36 toistaiseksi voimassaolevan vapautuksen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin liittämisestä. Mikäli kiinteistön vedenkäyttö muuttuu hakemuksessa esitetyistä tiedoista tai jätevesistä syntyy haittaa, tulee kiinteistö liittää vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Laitilan kaupungin terveydensuojeluviranomainen, Laitilan kaupungin vesihuoltolaitos