Sivistysvaliokunta, kokous 20.12.2023

§ 120 LISÄPYKÄLÄ: Vanhan Pappilan ryhmäperhepäivähoitokodin muuttaminen päiväkodiksi (lisäpykälä)

LAIDno-2023-1050

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä kaksi päiväkotia, yhdeksän kotona työskentelevää perhepäivähoitajaa ja Itäkulman ryhmäperhepäivähoitokoti.

Varhaiskasvatukseen on tullut paljon pieniä, alle 3-vuotiaiden hakemuksia vuoden 2024 alkuun. Tämän lisäksi syksyn aikana varhaiskasvatuksesta on irtisanoutunut kolme kotona työskentelevää perhepäivähoitajaa, joilla jokaisella on ollut neljä lasta sijoitettuna. Uusia kotona työskenteleviä perhepäivähoitajia on yritetty rekrytoida, mutta yhtään hakemusta ei ole saapunut. 

Tammikuussa 2024 varhaiskasvatuksessa ollaan siinä tilanteessa, että on perustettava määräaikaisesti uusi varahaiskasvatuspaikka, jotta kaikille varhaiskasvatusta tarvitseville saadaan järjestymään hoitopaikka. Alustavien selvitysten perusteella vanhan Pappilan kiinteistö soveltuu ryhmäperhepäivähoitokodiksi. Tarkoitus on perustaa Pappilaan kaksi lapsiryhmää.

Ryhmäperhepäivähoito luetaan perhepäivähoidoksi ja sen henkilöstömitoituksesta säädetään varhaiskasvatusasetuksen (23.8.2018/753) 2§.  Ryhmäperhepäivähoitokodissa voi kolme hoitajaa hoitaa samanaikaisesti enintään kahtatoista lasta, jolloin vähitään yhdellä tulee olla varhaiskasvatuslain 28§:ssä säädetty lastenhoitajan kelpoisuus. 

Henkilöstön rekrytointi ryhmäperhepäivähoitokotiin on aloitettu ja henkilöstö palkataan ajalle 8.1.-31.7.2024. Kahteen ryhmään tarvitaan yhteensä kuusi aikuista. Ryhmäperhepäiväkoti perustetaan määräajaksi, mutta ryhmäperhepäivähoitopaikan tarveharkinta tulee ratkaistavaksi kevään varhaiskasvatuspaikkahaun jälkeen. 

Uusien ryhmien perustamista ei ole ennakoitu talousarviossa 2024. Kustannukset pyritään kattamaan varhaiskasvatuksen talousarviosta. Mahdollista lisämäärärahan tarvetta arvioidaan vuoden 2024 kuluessa.  

Ehdotus

Esittelijä

Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää perustaa ryhmäperhepäivähoitokodin Pappilan kiinteistöön ajalle 8.1.-31.7.2024 vastaamaan lakisääteiseen varhaiskasvatuspaikkojen tarpeeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin varhaiskasvatuspäällikkö Taija Jalosta.

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Sivistysvaliokunta päätti kokouksessaan  7.12.2023 §111 uuden ryhmäperhepäivähoitokodin perustamisesta Vanhaan Pappilaan. 

Aluehallintoviraston varhaiskasvatuksen ylitarkastaja on ottanut  yhteyttä sähköpostitse 18.12.2023 ja todennut, että lain mukaan ryhmäperhepäivähoitokodissa ei voi olla kahta ”osastoa”/ryhmää.

Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta 753/2018 2 §:

”Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, perhepäiväkodissa kaksi hoitajaa voi samanaikaisesti järjestää varhaiskasvatusta enintään kahdeksalle lapselle ja lisäksi kahdelle 1 momentin toisessa virkkeessä tarkoitetulle lapselle.

Erityisistä syistä ja huomioon ottaen paikalliset olosuhteet kolme hoitajaa voi järjestää varhaiskasvatusta samanaikaisesti enintään kahdelletoista lapselle.

Kun perhepäiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta samanaikaisesti useammalle lapselle kuin 2 momentissa säädetään, tulee yhdellä perhepäivähoitajalla olla vähintään varhaiskasvatuslain 28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus.”

Aluehallintoviraston varhaiskasvatuksen ylitarkastaja toi yhteydenotossaan esiin, että Vanhaan Pappilaan tulisi perustaa kaksiosastoinen päiväkoti. Perusteena oli, että vaikka tilat molemmille ryhmäperhepäivähoitokodeille on omat, on eteinen yhteinen. Tämän vuoksi se ei täytä valtioneuvoston asetusta varhaiskasvatuksesta 753/2018 2 §. Ylitarkastajan mukaan päiväkoti olisi myös joustavampi tapa toteuttaa varhaiskasvatusta.

 

Asiaa on Aluehallintoviraston yhteydenoton jälkeen selvitetty sekä terveystarkastajan että teknisen toimen kanssa ja päädytty tekemään Vanhaan Pappilaan kaksi WC-tilaa lisää käsienpesupaikkoineen ja näin muuttamaan suunniteltu ryhmäperhepäivähoitokoti päiväkodiksi, jossa toimii kaksi ryhmää Mansikat ja Mustikat. 

Päiväkodissa henkilöstömitoitus suhteessa lapsiin on erilainen ja tästä syystä henkilöstömitoitus tulee muuttaa asetuksen mukaiseksi.

Päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26–28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä tarkoitettu ammatillinen kelpoisuus. (30.12.2019/1586)

Päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on 1 momentissa mainittu ammatillinen kelpoisuus enintään 13 enintään viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää perustaa Vanhaan Pappilaan ryhmäperhepäivähoitokodin sijasta päiväkodin, jossa toimii kaksi ryhmää Mansikat ja Mustikat. Henkilöstömitoitus muutetaan vastaamaan varhaiskasvatusasetuksen mukaiseksi päiväkodin henkilöstömitoitukseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

varhaiskasvatuspäällikkö