Sivistysvaliokunta, kokous 20.12.2023

§ 117 Laitilan pesäpallokatsomo -investointihankkeen pääsuunnitelmat ja kustannusarvio

LAIDno-2023-1101

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan keskuspesäpallokentällä, Laserkeskus -areenalla, pelataan sarjatasoilla pesäpalloa aktiivisesti koko kesäkauden. Laitilalainen pesäpallo on tullut tunnetuksi erityisesti naisten ykköspesiksestä sekä B-tyttöjen tasokkaasta pelaamisesta, joka johti kaudella 2023 Superpesiksen finaaliin. Katsojia viimeisessä B-tyttöjen finaalipelissä oli 532. Myön naisten joukkueen tavoitteena on nousta ylimpään sarjaan pesäpallossa. Sekä kenttä- että katsomovaatimukset nousevat pesäpalloliiton osalta, mitä ylemmällä sarjatasolla pelataan. Naisten Superpesiksessä pesäpalloliiton katsomovaatimus on 750 katettua katsomopaikkaa. Katsomo-olosuhteisiin voidaan hakea väliaikaista poikkeuslupaa, mikäli naisten SM-tason pelaamista nähtäisiin lähitulevaisuudessa Laitilassa. Poikkeuksetta lähes kaikissa kunnissa, joissa pelataan SM-tason pesäpalloa, on kuitenkin laitettu katsomo-olosuhteet kuntoon.

Keskuspesäpallokentällä on noin 30 vuotta vanhat katsomot, joiden kunto on erittäin huono. Nykyisten katsomojen paikkamäärä on n. 180. Uusi Laitilan pesäpallokatsomo -investointi on ollut kaupungin investointiohjelmassa mukana vuodesta 2022 ja tätä ennen on jo suunnitelmia laadittu huonokuntoisten katsomoiden tilalle. Katsomorakenteiden uusiminen on kuntoarvion ja iän puolesta välttämätöntä. Hankkeen tavoitteena on saada keskeiselle paikalle esteetön, hyvä ja turvallinen katsomo sekä esteetön wc-tila asiakkaiden käyttöön. Tällä hetkellä katsomo ja alueella oleva wc-tila eivät ole esteettömiä. Lisäksi hanke ennakoi mahdollista pesäpallon SM-tason pelaamista Laitilassa. 

Laitila on tunnettu monipuolisesta tapahtumatarjonnasta. Uusi katsomohanke mahdollistaa myös muiden ulkoilmatapahtumien ja -tilaisuuksien järjestämisen kentällä. Katsomoa voidaan hyödyntää mm. ulkoilmaelokuva, -teatteri tai konserttien järjestämiseen ja talvikaudella talviurheilun ja muiden yhteisöllisten ulkoilutapahtumien järjestämisessä. Katsomoon suunniteltu kioskiosa mahdollistaa eri yhdistysten ja järjestöjen buffettoiminnan tapahtumissa.

 

Tekninen valiokunta on hyväksynyt kokouksessaan 21.6.2023/§ 51 aiemmat pesäpallokentän suunnitelmat . Rakennusurakan kilpailutuksen jälkeen saatujen tarjousten todettiin teknisen valiokunnan kokouksessa 23.8.2023/§ 58 ylittävän talousarviossa varatut määrärahat niin merkittävästi, että hanke oli keskeytettävä ja urakoitsija jätettiin valitsematta.

Kaupunginjohtajan 11.9.2023/§ 43 asettama poikkihallinnollinen työryhmä on laatinut Laitilan pesäpallokatsomo-investoinnin uudet suunnitelmat ja kustannuslaskelman. Työryhmän suunnittelun lähtökohtana on ollut katsomon monikäyttöisyys. Katsomoa voidaan käyttää sekä pesäpallokatsomona että hyödyntää laajasti muiden ulkoilmatilaisuuksien järjestämisessä. Katsomo on suunniteltu niin, että se kestää aikaa ja huomioi esteettömyys- turvallisuus- ja hygieniavaatimukset. Katsomoon on suunniteltu 248 istumapaikkaa, 3 invapaikkaa, 16 m2 seisomakatsomo (20 henk.), kioskitila, 16 m2 asiakastila (20 henk.) sekä esteetön wc. Yhteensä katsomoon mahtuu 291 henkeä ja se on katettu kauttaaltaan. Pesäpallokatsomon kuuluttamo-osa on toteutettu kesällä 2023 ja se on käytössä. Kuuluttamon rakentamiskustannus oli n. 14 000 euroa. Lisäksi tälle vuodelle on kirjautunut katsomohankkeen suunnitelmien kustannuksia n. 9 000 euroa.

Investoinnille on esitetty vuodelle 2024 talousarvion valmistelutyössä 245 000 euron kustannusarviota, jonka kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 15.12.2023/§ 82 hyväksynyt. Sivistysvaliokunnalle esiteltävät päivitetyt suunnitelmat ja sekä suunnitelmien tarkennettu kustannusarvio, on laadittu etukäteen vaadittavalla tarkkuudella, tämän hetkisten rakentamisen kustannusten mukaisesti. Kokonaiskustannusarvio investoinnille on n. 367 000€. Osa suunnittelun kustannuksista on kirjautunut kuluvalle vuodelle, joten kustannusarviosta voidaan vähentää suunnitelmien kustannuksia arviolta n. 10 000 euroa. 

Mikäli katsomon alaosaa halutaan tulevaisuudessa hyödyntää toiminnallisesti, tulisi tämä huomioida jo rakentamisvaiheessa. Rakentamisvaiheessa tehty vedenpitävä välipohja mahdollistaa myöhemmin alaosan rakentamisen lämpimäksi tai puolilämpimäksi tilaksi. Veden pitävän välipohjan rakentaminen nostaa kokonaiskustannusarviota vielä n. 23 000 eurolla.

Alustavien tietojen mukaan hankkeelle olisi mahdollista hakea Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakan Leader-rahoitusta. Suurin mahdollinen myönnettävä avustussumma on 50 000 euroa.

Uudet suunnitelmat ja kustannusarvio ovat esityslistan liitteenä.

 

Laitilan kaupungin hallintosäännön 33 §:n mukaan tekninen valiokunta hyväksyy asianomaista hallintokuntaa kuultuaan kiinteistöjen enintään 1,0 milj. euron rakennushankkeiden yleissuunnitelman ja kustannusarvion.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivitysvaliokunta hyväksyy osaltaan Laitilan pesäpallokatsomo-investointihankkeen suunnittelutyöryhmän laatimat suunnitelmat ja kustannusarvion ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle 112 000 euron lisämäärärahaa investoinnille. 

Sivistysvaliokunta lähettää Laitin pesäpallokatsomo-investointihankeen suunnitelmat ja kustannustarvion tekniselle valiokunnalle hyväksyttäväksi hallintosäännön 33 §:n mukaisesti.

Päätös

Sivistysvaliokunta kävi keskustelun Laitilan pesäpallokatsomo -investointihankeesta ja keskustelun aikana esittelijä teki muutetun päätösehdotuksen:

Sivitysvaliokunta hyväksyy osaltaan Laitilan pesäpallokatsomo-investointihankkeen suunnittelutyöryhmän laatimat suunnitelmat ja kustannusarvion. Lisämäärärahaa ei investointihankkeelle esitetä. Investontihankkeen kokonaiskustannusarvio täsmentyy kilpailutuksen edetessä. 

Sivistysvaliokunta lähettää Laitilan pesäpallokatsomo-investointihankeen suunnitelmat ja kustannustarvion tekniselle valiokunnalle hyväksyttäväksi hallintosäännön 33 §:n mukaisesti.

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Tiedoksi

tekninen valiokunta