Sivistysvaliokunta, kokous 7.12.2023

§ 112 Laitilan kaupungin koulukuljetusoppaan päivittäminen

LAIDno-2023-626

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin koulukuljetusoppaan päivitys on hyväksytty sivistysvaliokunnassa 25.8.2022/ § 83.  Koulukuljetusoppaan kohdassa 2.6 Petovaarakuljetukset on todettu, että pääsääntöisesti kuljetukset järjestetään pimeälle ajalle eli marraskuun alusta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun. Sivistysvaliokunta on päättänyt 21.9.2023/  § 80 muuttaa määräaikaisesti lukuvuodeksi 2023-2024 petovaarakuljetusten järjestämisajankohdan lokakuusta maaliskuuhun.

Varsinais-Suomessa on maan tihein susikanta. Laitilassa susireviirien esiintyvyys on Varsinais-Suomen suurin. Tämän johdosta erityisperusteisten suurpetovaaran vuoksi myönnettyjen koulukuljetusten määrä on noussut vuosittain. Kuljetettavien oppilaiden määrä on asian valmisteluhetkellä 30. Kuljetettavien oppilaiden määrän jatkuva nousu näkyy myös kustannusten nousuna. Tällä hetkellä arvio suurpetokuljetusten vuoksi järjestetyistä kuljetuskustannuksista on n. 22 000€ lukuvuodessa. Odotettavissa on, että hakemuksia saapuu edelleen. Petovaarakuljetusten järjestämisestä johtuviin kustannusten nousuun ei ole varauduttu talousarviossa.

Kustannusten hillitsemiseksi on syytä tarkastella suurpetovaaran vuoksi myönnettävien kuljetusten perusteita. Petovaarakuljetusten periaatteena on, että kuljetukset järjestetään pimeälle ajalle marraskuusta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun. Koulut päättyvät arkipäivisin kuitenkin hyvissä ajoin iltapäivän puolella (viimeistään klo 14.30), jolloin ei edes talviaikaan ole vielä pimeää ko. ajankohtana. Lisäksi käytäntö on osoittanut, että osaa myönnetyistä petovaarakuljetuksista ei käytetä enää, kun valoisa aika alkaa maaliskuussa. 

Edellä mainittujen asioiden johdosta petovaarakuljetusten järjestämisen periaatteita tulee päivittää. Petovaarakuljetukset tulee järjestää pimeäään aikaan eli aamuisin. Iltapäivisin koulujen päätyttyä ei pimeää ole ja näin ollen on perusteltua järjestää kuljetukset jatkossa vain aamuisin. Tällöin myös kuljetuskustannusten nousua saadaan hillittyä, mikäli hakemukset lisääntyvät vielä merkittävästi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää päivittää Laitilan koulukuljetusoppaan kohdan 2.6. Petovaarakuljetukset seuraavasti:

Ennen erityisperusteisten petovaarakuljetusten järjestämistä pyydetään paikallisen riistanhoitoyhdistyksen / Riistakeskuksen lausunto petojen esiintymisestä alueella. Kuljetusta haetaan tapauskohtaisesti lukuvuodeksi kerrallaan. Pääsääntöisesti kuljetukset järjestetään pimeälle ajalle aamuisin marraskuun alusta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun. Kuljetusta ei järjestetä taajama-alueilla, kokonaan valaistuilla koulumatkoilla ja koulumatkoilla, jotka ovat alle 1,5 kilometriä. Pääsääntöisesti koulutoimi organisoi ja tilaa kuljetuksen, mutta myös oppilaiden huoltajille on mahdollista maksaa avustusta kuljetuksesta. Mikäli suurpetokanta oleellisesti lisääntyy Laitilan alueella, päivitetään petovaarakuljetusten periaatteet tilanteen mukaisesti sivistysvaliokunnassa.

Muutos tulee voimaan 1.1.2024.

Päätös

Sivistysvaliokunta kävi koulukuljetusoppaan päivittämisestä keskustelun ja keskustelun aikana esittelijä teki muutetun päätösehdotuksen:

Suurpetokuljetukset järjestetään kevätlukukaudella 2024 nykyisen koulukuljetusoppaan mukaan aamuisin ja iltapäivisin. Suurpetovaaratilannetta ja koulukuljetusoppaan ohjeistusta petovaarakuljetuksista tarkastellaan uudelleen lukuvuonna 2024-2025.

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

koulutoimisto, palveluntuottajat

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.