Sivistysvaliokunta, kokous 7.12.2023

§ 109 Kulttuuriavustuksen myöntäminen Tipulan Kulttuuriyhdistys ry:lle

LAIDno-2023-460

Valmistelija

  • Piia Allen, kulttuuripäällikkö, piia.allen@laitila.fi

Perustelut

Avustuksia myönnetään laitilalaisille toimijoille, joiden toiminta sijoittuu Laitilan kaupunkiin ja kohdistuu sen asukkaisiin. Avustuksia myönnettäessä huomioidaan monipuolisen toiminnan ylläpitäminen ja saavutettavuus sekä kaupunkilaisten harrastusmahdollisuuksien lisääminen. Vuonna 2023 avustuksten myöntämisessä painotetaan yhdenvertaisuuden ja osallistamisen näkökulmaa, saavutettavuutta sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Kulttuuriavustuksen avustusperusteita ovat pitkäjänteinen työ, saavutetut tulokset, uudet ideat ja taloudellisen tuen tarve laitilalaisen kulttuurin saralla. Kulttuuriavustusta voidaan myöntää kaikille yhteisöille, joiden toimintaa kohdentuu yleishyödyllisesti. Kulttuuritoimen avustuksiin on varattu vuoden 2024 talousarviossa yhteensä 4000 e. Kulttuuritoimesta jaetaan Kohde- ja kulttuuriavustuksia. Yhdelle toimijalle voidaan hakemuksesta myöntää avustusta viranhaltijapäätöksellä alle 1000 euroa. 1000 euroa ja sitä suuremmat kulttuuriavustukset päätetään sivistysvaliokunnassa. Kulttuuritoimen avustuksia on tähän mennessä myönnetty viranhaltijapäätöksillä yhteensä 1975 euron edestä.

Tipulan Kulttuuriyhdistys ry hakee ensi kesälle 3.8.2024 kulttuuriavustusta Teatteritapahtuman järjestämiseen. Tapahtumassa esitetään vuoden 2023 teatterina palkitun Red Nose Companyn koko perheen esitys: Keisarin uudet vaatteet. Tapahtuma järjestetään Tipulan konserttitila Suulissa. Esitys on kekeseliäs, innostava ja koko perheelle suunnattu. Tuttu tarina yhdistettynä yllättävään klovneriateatteriin synnyttää elämyksen niin lapsille kuin aikuisille ikään katsomatta. Red Nose Company on haluttu esiintyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Tämä elämyksellinen kokemus omassa kaupungissa on hieno lisä maaseudun kulttuuritarjontaan Laitilan asukkaille. Tapahtuman budjetti on realistisesti laadittu. Kustannukset ovat yhteensä 2394 euroa. Lipputuloja tilaisuuteen arvioidaan saatavan 60 x 20 e = 1200 e. Yhdistys hakee avustusta puolet tapahtuman kuluista eli 1197 euroa. 

Tipulan Kulttuuriyhdistys on tuonut viime vuosina merkittävän lisän Laitilan kulttuuritapahtumiin monipuolisilla sisällöillä, joita ovat olleet konsertit, lukupiiri, teatteriesitykset ja leirit. Tipulan toiminta on aktiivista ja ennakkoluulotonta. Tipulan toiminta vahvistaa myös kaupungin tavoitetta kylien elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi. Kulttuurin kokeminen lisää hyvinvointia. Se tuo ihmiset yhteen ja lisää merkityksellisyyden, että yhteisöllisyyden tuntua. Sen puuttuminen tai vaikea saavutettavuus lisää eriarvoisuutta maaseudun ja kaupungin välillä. Maaseudun täytyy olla kulttuuritarjonnaltaan houkutteleva, jotta se säilyisi elinvoimaisena. Tipulan kulttuuriyhdistys osallistuu työhön maaseudun elävöittämisen puolesta. 

Päätöksen peruteena sivistysvaliokunnan kokous 19.1.2023 § 6 Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen avustusten jakoperiaatteet 2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää myöntää Tipulan Kulttuuriyhdistys ry:lle 1197 euroa Teatteritapahtuman järjestämiseen kesällä 2024. Tipulan kulttuuriyhdistys ry:n tulee toimittaa lyhyt dokumentointi avustuksen käytöstä elokuun 2024 loppuun mennessä

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin kulttuuripäällikkö Piia Allénia.

Tiedoksi

Tipulan kulttuuriyhdistys ry, kulttuuripäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.