Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 13.12.2023

§ 45 Lausuntopyyntö Mullimäki Oy:n eläinsuojan toiminnan muuttamisesta, ESAVI

LAIDno-2023-990

Valmistelija

  • Lea Törmä, Ympäristöpäällikkö, lea.torma@laitila.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa Mullimäki Oy:n eläinsuojan toiminnan muuttamisesta (ESAVI/41187/2023). Mullimäki Oy:n ympäristöluvan muuttaminen koskee naudanlihan tuotannon kasvattamista. Tarkoituksena on rakentaa yksi uusi eläinsuoja ja kasvattaa eläinmäärää. Toiminnan muuttamisen yhteydessä lihanautojen määrä kasvaa uudisrakentamisen myötä nykyisestä 1 195 lihanaudasta yhteensä 1 758 lihanautaan.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävissä sähköisesti osoitteessa https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2599471.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lea Törmä, Ympäristöpäällikkö, lea.torma@laitila.fi

Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että lannan käsittelyyn ja levittämiseen tulee toiminnan muuttamisen yhteydessä kiinnittää tarkempaa huomiota kuin nykyisen toiminnan aikana. Lannan levityksestä ja varastoinnista ei saa aiheutua valumia vesistöön, pohjaveden pilaantumisvaaraa tai kohtuutonta hajuhaittaa naapureille. Lannan levittämisestä poikkeustilanteissa sekä lannan varastoimisesta pellolla aumassa tulee tehdä ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Lisäksi lannan levityksessä tulee huomioida Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset.

Ympäristön pilaantumista ehkäisevät rakenteet tulee saattaa valmiiksi ja niitä tulee ylläpitää asianmukaisesti. 
 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue

Muutoksenhaku

Seuraavasta päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.