Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto, kokous 27.11.2023

§ 38 Varsinais-Suomen liikuntastrategia

LAIDno-2023-1032

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on mukana Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) koordinoimassa Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkostossa. Varsinais-Suomen Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston ohjausryhmän kokouksessa 28.10.2022 päätettiin, että Varsinais-Suomessa toteutetaan maakunnallinen liikuntastrategiatyö.

Liikuntastrategiassa määritellään keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet liikkuvalle ja hyvinvoivalle Varsinais-Suomelle. Ne tukevat kehittämistyötä liikuntapalveluja tuottavien toimijoiden keskuudessa ja niiden välisessä yhteistyössä. Maakunnallinen liikuntastrategia piirtää kokonaiskuvan tahtotilasta liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen liikuntastrategia tukee ja konkretisoi Varsinais-Suomen maakuntastrategian ja Varhan strategian keskeisiä tavoitteita erityisesti ennaltaehkäisevän ja hyvinvointia edistävän toiminnan sekä seutukunnan elin-, veto- ja pitovoiman vahvistamisen osalta.

Varsinais-Suomen liikuntastrategiasta kerätään kommentteja Varsinais-Suomen kunnilta ja muilta keskeisiltä strategiaprosessiin osallistuneilta toimijatahoilta, kuten Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta ja Lounais-Suomen aluehallintovirastolta. Varsinais-Suomen liitto rahoittaa maakunnallisen liikuntastrategian valmistelua 14 350 eurolla (AKKEmäärärahat), ja sille raportoidaan prosessin etenemisestä. LiikUn toimesta kootaan liikuntakentän kommentteja laajemmin LiikUn nettisivuilla. Alueen kuntien liikunnasta vastaavat toimihenkilöt ja virkamiehet ovat jo antaneet kommenttinsa. Nämä kommentit ovat osaltaan vaikuttaneet pykälän liitteenä olevan liikuntastrategia 2030:n sisältöön.

Varsinais-Suomen liikuntastrategia tuodaan jokaisen kunnan liikunnasta päättävän lautakunnan tai valiokunnan käsittelyyn sekä valmistuttuaan tiedoksi kunnanhallitukselle ja -valtuustolle. Lopullinen Varsinais-Suomen liikuntastrategia julkistetaan vuoden 2024 alkupuolella. Samalla käynnistetään myös strategian jalkauttamisprosessi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto päättää osaltaan hyväksyä liitteenä olevan liikuntastrategialuonnoksen ja antaa tarvittaessa siihen kommenttinsa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vapaa-aikapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.