Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto, kokous 27.11.2023

§ 40 Katsaus kaupungin ja hyvinvointialueen yhteistyöstä ja rajapinnoista

LAIDno-2023-969

Valmistelija

  • Anna Dauksch, Hyvinvointikoordinaattori, anna.dauksch@laitila.fi
  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi
  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin eri toimijoilla on useita rajapintja ja yhteistyöfoorumeja hyvinvointialue Varhan kanssa. Yhteistyö on osin vielä muotoutumassa ja hakemassa vastinpareja. Joillakin osa-alueilla toimintatavat ovat jo vakiintumassa. 

Ept-, emt- ja evt-yhdyshenkilö tapaaminen oli perjantaina 17.11. (muistio liitteenä)  ja seuraava tapaaminen on 18.1.2024 Turun Medisiina D:ssä, jossa teemana yhteiset tavoitteet. Käydään läpi päihdetilannekyselyn tuloksia sekä työpajatyöskentelyä tavoitteiden priorisoinnista.

Loka-marraskuussa toteutuneeseen päihdetilannekyselyyn alueellisesti saatiin hyvin vastauksia. Kuntakohtaiset tiedot saadaan vuoden alussa.

EPT-työryhmä neljäs kokoontuminen on  tiistaina 12.12. Edellinen kokous  oli 24.10.2023, jolloin aiheena oli ehkäisevän päihdetyön viestintä alueiden ja kuntien yhteistyössä. Kokoontumisissa käydään avointa keskustelua ajankohtaisista asioista ja huolta herättäneistä muutoksista sekä haasteista. Mukana myös THL:n edustaja. Yhtenä tavoitteena on saada tulevana vuonna yhteistä materiaalia ehkäisevään päihdetyöhön siten, ettei samaa polkupyörää keksittäisi monessa kunnassa erikseen. 

Varhan hyte-koordinaattoriverkosto on kokoontunut viimeksi perjantaina 27.10. ja seuraavaksi se kokoontuu perjantaina 1.12. (asialista vielä vahvistamatta) Tavoitteena on kokoontua säännöllisesti viiden viikon välein. Edellisen kokouksen asialistalla mm. Alueellisen liikuntaverkoston perustaminen:  ”Varsinais-Suomeen kuvataan yhtenäinen liikuntaneuvonnan palveluketjun malli hyvinvointialueen ja kuntien yhdyspinnalla. Sekä kehittämistyötä että käytännöntyötä varten tarvitaan alueellinen verkosto, joka toimii useimmilla alueilla hyvinvointialueen ja kuntien yhteisenä verkostona. Esitetään, että kehittämisen verkostona toimii Rajattomasti liikuntaa kuntakumppanuuden verkosto laajennettuna kuntien liikuntaneuvojilla ja liikuntaneuvonnan kehittäjillä sekä Varhan elintapaohjauksen koordinoinnin vastuuhenkilöillä. Myöhemmin ehdotetaan perustettavaksi käytännön tason alueellinen verkosto (liikuntaneuvojat) joko omaksi verkostokseen tai osaksi elintapaohjaajien verkostoa. Esitys käytännön tason verkostosta tuodaan hyte-koordinaattoreiden verkostoon myöhemmin.” Lisäksi on tarkasteltu työnjaon selkeyttämistä ja yhdyspintojen kuvaamista. Paljon keskustelua on aiheuttanut se, että Varhalle siirtyi kunnista kaikki ammattilaiset esimerkiksi mielenterveystyön osalta, mutta kuitenkin ehkäisevän työn vastuu jäi kuntiin. Lisäksi se, että edelleen ollaan monelta osin epäselvässä tilanteessa käytännön toimien osalta ja vastuiden selkeyttäminen on vienyt odotettua pidempään.

Lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä kokoontuu nuorisopäällikön johdolla 11.12.2023 ja aiheina mm. katsaus tuoreisiin kouluterveyskyselyn tuloksiin sekä sivistystoimialan lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyviin hankkeisiin.

Voimaa Vanhuuteen-toimintamallin osalta on kokoonnuttu viimeksi perjantaina 3.11.  ja seuraava tapaaminen on torstaina 30.11.2023. Teemana on ollut mm. kohderyhmän tavoittaminen. Tämä on ollut esillä myös Laitilassa ja ensi vuodelle onkin jo alustavaa suunnitelmaa ikäihmisten tiedottamiseen liittyen. 

Lisäksi alueellisen liikuntaneuvonnan palveluketjun kehittäminen Varhassa etenee. Parhaillaan laaditaan kuvausta alueemme liikuntaneuvonnan lähtötilanteesta syksyllä toteutettujen teemahaastattelujen pohjalta. Tulokset tullaan esittelemään mm. hyte-koordinaattoriverkostossa.

Kuntouttavan työtoiminnan ja työllisyyspalveluiden yhteistyön toimimisessa on ongelmia sosiaali- ja terveyspalveluiden rajapinnassa. Kuntakokeilukuntien osalta asiasta on lähetettu kirjelmä Varsinais-Suomen kuntajohtajille.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja kuntien edustajien alueellinen yhteistyökokous lasten ja nuorten mielenterveyden hoidon ja sosiaalihuollon mielenterveystyön työnjaon kehittämiseksi 21.11.2023.

Sotekeskus 1 -alueen sivistysjohto ja Varhan työntekijöistä koostunut yhteistyöryhmä on kokoonunut Laitilassa 4.10.2023 opiskeluhuollon alueellisen ohjausryhmätyöskentelyn aloittamisen edistämiseksi. Yhteistyöryhmä lähetti esityksen opiskeluhuollon ohjausryhmän perustamisesta Sotekeskus 1 alueelle. Esitys lähetettiin Varhan integraatiopäällikkö/lasten ja nuorten palvelut Sirpa Kuroselle ja perhekeskuspäällikkö Monica Mäenpäälle. Esityksen tavoitteena oli edistää  opiskeluhuollon ylätason ohjauksen lakisääteistä organisoitumista, joka edelleen puuttuu Sotekeskus 1 alueelta. Yhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran Mynämäellä 27.11.2023.

Laitilan kaupunki on mukana Sotekeskus 1 alueen edustajana yhteistyöryhmässä Varhan alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman edistämiseksi. Työryhmä on kokoontunut viimeksi kesäkuussa 12.6.2023. Syyskuussa Varha on pyytänyt yhteistyöryhmän jäseniltä kommentteja ja näkemyksiä alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman luonnoksesta. Sivistysjohtaja on antanut ko. asiakirjaan omat näkemyksensä sisällön edistämisestä. Asiakirja vahvistetaan joulukuussa 2023 Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustossa osana lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa.

Laitilan kaupungin ja Varhan välinen vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan sopimusneuvottelut ovat edelleen kesken. Paikallinen neuvottelu on käyty 30.6.2023. Neuvottelujen tuloksena todettiin, että sopimuksessa on vielä tarkennettavaa. Tämän hetkinen tieto on, että aamu- ja iltapäivätoiminnan päätös on Varhalla tehty ja sopimukset lähetetään kuntiin viikolla 47. Sopimussisällön on ilmoitettu olevan täysin sama kuin aiemmin.

Varhan alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointiryhmä on viimeksi kokoontunut 24.10.2023. Kokoontumisessa on valmisteltu lasten ja nuorten alueellista hyvinvointisuunnitelmaa, sen toimeenpanoa ja seurantaa. Laitilan edustajana tilaisuuteen on osallistunut nuorisopäällikkö. Seuraava kokoontuminen 16.1.2024. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto merkitsee tiedoksi esitetyn tilannekatsauksen kaupungin ja hyvinvointialue Varhan rajapinnoista ja yhteistyöstä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat hyvinvointikoordinaattori Anna Dauksch ja sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.