Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

§ 268 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien varhaiskasvatuksen henkilöstön työvaatehankintaa

LAIDno-2023-1003

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Virve Aho esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Elämme aikaa, jolloin yhteiskunnassa on aito halu kohdella ihmisiä oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti. Tätä samaa ajatusta meidän olisi hyvä noudattaa kunta-alan työntekijöihin.
Kunta-alan teknisen toimen henkilöstölle on selkeää, että tarvittavat työvaatteet hankitaan työnantajan toimesta. Tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksessa on kirjaukset suojapuvuista ja niiden hankinnasta työntekijän käyttöön. Suojapukuja ja työrukkasia sekä kumijalkineita ja –käsineitä annetaan työnantajan toimesta työntekijän käyttöön sellaisessa työssä, jossa niiden käyttöä on pidettävä työn luonteen tai olosuhteiden vuoksi tarpeellisena. Työntekijöille, jotka määrätään olemaan työssä ulkona sateesta huolimatta, antaa työnantaja käytettäväksi sadeasusteet. Lämpöpuku tai muu vastaava lämmittävä suojavaatetus annetaan työnantajan toimesta työntekijäin käyttöön heidän joutuessaan työskentelemään ulkosalla erittäin kylmissä olosuhteissa esim. luistinratojen jäädytystyöt, vartiointityöt ja liikenteen valvontatehtävät.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö joutuu työnsä puolesta työskentelemään samanlaisissa vaihtelevissa sääolosuhteissa ja joutuvat työssään myös kosketuksiin eritteiden kanssa. Sade, pakkanen, viima, liukkaus ja eritteet asettavat omat haasteet pukeutumiselle ja työturvallisuudelle. Oikeanlainen pukeutuminen on osa työturvallisuutta ja varhaiskasvatuksessa sillä on myös opetuksellinen merkitys. Lapsille opetetaan pukeutumisen merkitystä omalla esimerkillä ja myös liikunnan taitoja. Välineet kuten luistimet ja sukset, tulee olla hankittuna, jotta työtä voidaan tehdä. Näistä seikoista huolimatta, varhaiskasvatuksen henkilöstö on joutunut itse kustantamaan sekä työvaatteet, että tarvittavat välineet, jotta ovat voineet tehdä työtänsä.

On vaikea nähdä, että varhaiskasvatuksen henkilöstön tekemää työtä tehtäisiin erilaisissa sääolosuhteissa, kun teknisen toimen työtehtäviä. Ulkoilu on päivittäistä ympäri vuoden ja ulkona ollaan normaalisti kahdesti päivässä ja se on kestoltaan pidempiaikaista. Oikeudenmukainen ja tasavertainen yhteiskunta ei saa olla kiinni siitä, mitä tämänkaltaisista asioista on saatu sovittua työehtosopimuksiin.

Aloite

Varhaiskasvatuksen henkilöstön työvaatehankinta

Laitilan Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että Laitilan kaupunki huomioi jatkossa varhaiskasvatuksen henkilöstön työskentelyolosuhteet ja heille hankitaan sääolosuhteiden mukaiset työvaatteet ja jalkineet tai vaihtoehtoisesti henkilöstölle maksetaan vaaterahaa. Rahakorvaus voidaan maksaa joko kerran vuodessa tai kuukausittain palkanmaksun yhteydessä. Hankinnat tai vaaterahan tulee koskea päiväkodin, ryhmäperhepäivähoidon ja perhepäivähoidon vakituisia ja määräaikaisia työntekijöitä, joiden työtehtävien suorittamiseen sääolosuhteet vaikuttavat.

Mainiomman Laitilan tulee nähdä varhaiskasvatuksen vaatehankinta asia sekä pito- ja vetovoimatekijänä, mutta ennen kaikkea työntekijöiden tasavertaisena ja oikeudenmukaisena huomioimisena."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi em. valtuustoaloitteen lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistysjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.