Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

§ 261 Kartanoperunan asemakaava

LAIDno-2023-999

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Hakemus

Asemakaavan laatimista on haettu kiinteistöille 400-441-11-88, 400-441-11-78, 400-441-11-79 ja 400-441-11-82. Tonteille on tarkoitus rakentaa kaksi tuotantohallia, joiden yhteispinta-ala tulee olemaan maksimissaan 2500 m².

Kaavatilanne

Maakuntakaavassa suunnittelualue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle sekä kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeälle alueelle. Lisäksi alueen läheisyydessä on lehtojensuojeluohjelman mukainen Untamalan pähkinälehdot.

Alueella on voimassa 8.6.2009 hyväksytty Keskustan ja sen ympäristön osayleiskaava. Suunnittelualue sijoittuu osayleiskaavassa TY/m, M, MT ja SL/na -alueille. TY-kaavamääräys: Teollisuusalue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Alue on tarkoitettu ympäristöhaittoja aiheuttamattoman teollisuuden alueeksi. Alueella sallitaan yritystoimintaan liittyvä asuminen. /m-kaavamääräys: Alue, jolla tulee kiinnittää erityistä huomiota rakentamisen sovittamiseen kulttuurimaisemaan ja alueen ympäristöolosuhteisiin. M-kaavamääräys: Maa- ja metsätalousvaltainen alue. Alue on tarkoitettu pääasiassa maa- ja metsätalouskäyttöön. Alueella sallitaan maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen sekä haja-asutusluonteinen asuntorakentaminen. MT-kaavamääräys: Maatalousalue. Alueella sallitaan ainoastaan maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen. Rakennukset on sijoitettava siten, ettei niistä aiheudu maisema- tai ympäristöhaittaa. SL/na-kaavamääräys: Natura 2000-verkostoon kuuluva luonnonsuojelualue. Alue on suojeltu tai varataan suojeltavaksi luonnonsuojelulain nojalla. Luonnontilaa muuttavat toimenpiteet ennen alueen suojelun luonnonsuojelulain mukaista toteuttamista on kielletty. Alueet on lueteltu kaavaselostuksessa.

Lisäksi suunnittelualuetta koskevat seuraavat kaavamääräykset osittain:

  • s-1 (valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristöalueen likimääräinen rajaus),
  • rak (erityistä rakentamisen ohjausta edellyttävän alueen rajaus)
  • na-1 (Natura 2000-alueverkostoon kuuluva alue, jonka luonnonsuojelualueen rajaus on tarpeen tarkentaa erillisellä päätöksellä)
  • 55 dB(A) (liikennemelualue).

Suunnittelualuetta koskevat vielä seuraavat osayleiskaavan yleiset määräykset:

  • Keskustan lähialueilla tai mikäli kyseessä on ympäristön ja taajamarakenteen kannalta vaikutuksiltaan merkittävä rakennus- tai maankäyttöhanke, tulee rakentamista ohjata asemakaavalla.
  • Rakentamisessa ja ympäristötoimenpiteiden yhteydessä tulee ottaa huomioon osayleiskaava-alueella runsaina tavatut kulttuurihistorialliset esiintymät ja mahdollisesti jatkossa esille tulevien muinaisjäännelöydösten vaikutus rakentamiseen ja maankäyttöön. Tarve tarkempiin tutkimuksiin maankäyttöhankkeiden yhteydessä tulee määrittää tapauskohtaisesti yhteistyössä museoviranomaisten kanssa. Muinaisjäännökset on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla.
  • Alueella esiintyvät uhanalaisten lajien elinympäristöt on otettava huomioon yksityiskohtaisessa kaavoituksessa ja rakentamisessa.

 

Päätöksen perustelut

Laitilan kaupungin rakennusjärjestyksen 14 §:n mukaan rakennuspaikalle rakennettavaksi sallittu kerrosala saa olla enintään 15 % rakennuspaikan pinta-alasta kuitenkin enintään 600 m². Osayleiskaavan yleismääräyksen mukaisesti suunnitteilla olevat kaksi tuotantohallia ovat ympäristön ja taajamarakenteen kannalta vaikutuksiltaan merkittävä rakennus- tai maankäyttöhanke, jolloin rakentamista tulee ohjata asemakaavalla.

Kunta veloittaa asemakaavan laatimiskorvauksena kaavoituksesta perittävän taksan (voimaantulo 1.8.2023, KH 19.6.2023 § 149) mukaan 4000 euroa (luokka 3: vaikutukseltaan merkittävä kaavamuutos). Lisäksi hakijalta laskutetaan kuulutuskustannukset toteutuneiden kustannusten sekä taksan mukaisesti ja mahdollisten selvitysten laatimiseen liittyvät todelliset kustannukset. Hakijan kanssa tullaan laatimaan erikseen kaavanlaatimissopimus, jossa sovitaan kaavan laadintaan liittyvästä tavoiteaikataulusta ja muista ehdoista. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että asemakaavan laadintaan kiinteistöille 400-441-11-88, 400-441-11-78, 400-441-11-79 ja 400-441-11-82 ryhdytään. Asemakaavan laatimiskorvausluokka on 3 (4000 euroa), minkä lisäksi laskutetaan toteutuneet kuulutuskustannukset taksan mukaisesti sekä kaavan laadintaan mahdollisesti tarvittavien selvitysten kustannukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta.

 

Tiedoksi

Hakija

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.