Tekninen valiokunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Kiinteistörekisterin ylläpidon järjestelyt

LAIDno-2023-933

Valmistelija

  • Mika Rostedt, Maankäyttöinsinööri, mika.rostedt@laitila.fi

Perustelut

Kiinteistöistä ja muista maa- ja vesialueiden rekisteriyksiköistä pidetään kiinteistörekisteriä. Kiinteistörekisteri sisältää tietoja yksiköiden ominaisuuksista ja sijainnista sekä yksiköitä koskevia muita tietoja, joita ovat esimerkiksi kiinteistön tunnus, rekisteröimisajankohta, pinta-ala, laatu, rasitteet sekä osuudet yhteiseen alueeseen.  Kiinteistörekisteri kattaa koko Suomen ja sen ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos ja kuntien kiinteistörekisterinpitäjäksi määrätyt kiinteistöinsinöörit niissä tapauksissa, joissa kunta on päättänyt huolehtia asemakaava-alueella kiinteistörekisterin ylläpidosta. Suomessa kiinteistörekisteriä ylläpitäviä kuntia on 70, ja loppujen kuntien alueella ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Laitilan kaupungin alueella rekisterin pidosta vastaa Maanmittauslaitos. "Laki kunnan kiinteistöinsinööristä", jonka mukaan kiinteistöinsinöörin kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva diplomi-insinöörin tutkinto. Kunta voi myös antaa kiinteistöinsinöörin tehtävät toisen kunnan kiinteistöinsinöörin hoidettavaksi kuntien välillä tehtävällä sopimuksella.

Kiinteistörekisterin pidolla on huomattava merkitys jokapäiväisessä työskentelyssä. Kiinteistörekisterinpidolla saadaan aineistoa selkeämmäksi sekä paremmin hyödynnettäväksi erilaisiin raportteihin, sujuvoitettua kiinteistönmuodostusprosessia, alennettua maanmittaustoimituksista koituvia kustannuksia sekä parannettua kiinteistöjaotusta.   

Kiinteistörekisterinpidolla helpotetaan toimitusten priorisointia kaupungin omien tarpeiden mukaisesti ilman ulkopuolisten palveluiden epävarmuutta. Kaupungin oma kiinteistörekisterinpito myös helpottaa yleisesti kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja kiinteistömuodostuksen välistä keskustelua ja yhteistyötä.

Omalla kiinteistörekisterin pidolla on sekä halvempaa sekä yksinkertaisempaa hoitaa esimerkiksi lohkomistoimitukset sekä korvata kadonneet rajamerkit uusiin joko kiinteistömääritystoimituksella tai rajankäynnillä. Laitilan kaupungin kiinteistörakenne on paikoitellen pirstaloitunutta sekä kaavan mukaiset alueet koostuvat useista pienistä osista. Omalla kiinteistörekisterinpidolla Laitilan kaupungilla olisi mahdollisuus parantaa kiinteistörakennetta sekä selkeyttää kiinteistörekisteriä, jonka seurauksena kyseisellä toimenpiteellä saataisiin suuret kustannussäästöt suorittamatta kyseistä parannustyötä Maanmittauslaitoksen kautta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että Laitilan kaupunki ryhtyy selvittämään Maanmittauslaitoksen kanssa mahdollisuudesta ruveta pitämään asemakaava-alueellaan yllä kiinteistörekisteriä sekä selvittämään yhteistyön mahdollisuutta asian tiimoilta Uudenkaupungin kaupungin kanssa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavasta päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.