Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Vaikuttamistoimielimien esittäytyminen

LAIDno-2023-897

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

​Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista on säädetty Kuntalain 22 §:ssä. Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista. Kunnan vaikuttamistoimielimiä koskeva sääntely on koottu kuntalakiin. Vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto/nuorten vaikuttajaryhmä, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.

Laitilan kaupungissa on nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto, joiden kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kaupunginhallitus. Lisäksi kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 25.9.2023 perustanut monikultturisuusneuvoston. Uusi neuvosto aloittaa toimintansa 1.11.2023. 

Kuntalain 27 §:n mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. Vanhusneuvoston tehtäviin voi sisältyä muun muassa aloitteiden, kannanottojen ja lausuntojen tekeminen. Vaikuttamistehtävän hoitaminen edellyttää, että vanhusneuvosto saa hyvissä ajoin tiedot ajankohtaisista hankkeista ja myös sen oma-aloitteinen rooli on tärkeä. Vanhusneuvosto ei ole kuntalain tarkoittama toimielin, joten sillä ei ole oikeutta tehdä muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä

Vanhuspalvelulain (980/2012) nojalla vanhusneuvosto on otettava mukaan vanhuspalvelulain mukaisen ikääntyneen väestön hyvinvointia koskevan suunnitelman valmisteluun ja palvelujen riittävyyden ja laadun arviointiin.

Vammaisneuvosto on vammaisyhdistysten, viranomaisten ja päätöksentekijöiden yhteistyöfoorumi. Vammaisneuvoston tehtävänä on vaikuttaa hyvinvointialueen tai kunnalliseen suunnitteluun, päätöksentekoon ja seurantaan kaikilla hallinnonaloilla. Vammaisneuvosto voi tehdä aloitteita sekä antaa lausuntoja ja kannanottoja.

Kuntalain 26. pykälän mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Nuorisovaltuustoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kaikkien kunnan toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Nuorisovaltuusto voi nimetä valtuuston kokoukseen sekä valiokuntiin edustajan, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus. Nuorisovaltuuston edustajalla ei kuitenkaan ole läsnäolo-oikeutta suljetussa kokouksessa tai käsiteltäessä salassa pidettäviä asioita. Kaupunginhallituksen edustajalla, kaupunginjohtajalla, kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla ja   toimialajohtajilla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa. (Laitilan kaupungin hallintosääntö § 15)

Hyvä yhteistyö kaupungin vaikuttamistoimielimien ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaoston kanssa edesauttaa yhteisen tilannekuvan ja toimenpiteiden suunnittelua ja toteutusta.

Jaoston kokoukseen on kutsuttu vaikuttamistoimielimien puheenjohtajat kertomaan edustamansa neuvoston ajankohtaisista asioista sekä toiveista yhteistyölle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto käy keskustelua vaikuttamistoimielimien puheenjohtajien kanssa ja linjaa tulevia yhteistyön tapoja.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyn ajan olivat vammaisneuvoston puheenjohtaja Pertti Pokki, nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Jenna Hiltunen sekä nuorisopäällikkö Tero Vinterbäck. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.