Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta, kokous 20.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Talousarvioehdotus vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2025-2026

LAIDno-2023-797

Valmistelija

  • Jussi Kauranen, Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori, jussi.kauranen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunginhallitus on hyväksynyt Laitilan kaupungin vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025-2026 kehykset sekä talousarvion laadintaperiaatteet kokouksessaan 19.6.2023 (§ 152).

Vakka-Suomen musiikkiopiston talousarvion lähtökohtana on Laitilan kaupungin strategia sekä valtuuston asettamat strategiset päämäärät. Talousarvio on laadittu siten, että Vakka-Suomen musiikkiopiston oppilaiden tarvitsemat opetuspalvelut voidaan järjestää. Talousarvion tavoitteena on vakaan talouden turvaaminen.

Vakka-Suomen musiikkiopiston talousarvion laadintaan on ollut poikkeuksellinen. Uusien oppilaiden määrä on vähenemässä, joka vaikuttaa toimintatuloissa erityisesti lukukausimaksukertymään. Lisäksi Uudenkaupungin kaupunki on 14.8.2023 päättänyt vuoden 2024 kehyksestä, jossa on edellytetty musiikkiopiston kuntaosuudesta 10% leikkausta. Musiikkiopiston talousarvion valmistelussa on Uudenkaupungin kaupungin maksuosuutta vähennetty 5% vuoden 2023 tasoon nähden, joka on tehty Uudenkaupungin kaupungin hyvinvointijohtajan ohjeistuksen mukaisesti.

Lukukausimaksuja on korotettu viimeksi 1.8.2022 alkaen. Tällä hetkellä ei ole tarkoituksenmukaista korottaa lukukausimaksuja, vaikka lukukausimaksut ovat hyvin kohtuulliset Varsinais-Suomen muihin musiikkiopistoihin nähden, kun yhteiskunnallinen tilanne yleisen kustannustason nousun vuoksi on kotitalouksille haastava.

Musiikkiopisto on sopeuttanut toimintamenojansa syyslukukauden 2023 alusta alkaen jättäen kolmen lauluryhmän ja Uudenkaupungin kaupungin varhaiskasvatusyksiköissä annettavan opetuksen kokonaan pois. Näillä toimilla on mahdollistettu varsinaisten oppilaiden opintotarjotintoiveet. Lisäksi Uudenkaupungin oppilaiden osalta on rajoitettu uusia 2.instrumenttitoiveita.

Vakka-Suomen musiikkiopiston osakaskunnat Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa ovat käyneet 9.6.2023 ja 1.9.2023 neuvotteluja talousarvion valmisteluvaiheessa, joissa osakaskunnat ovat ilmoittaneet kuntaosuuksien suuruudesta. Esityslistan liitteenä arvio kuntien maksuosuuksista vuodelle 2024.

Musiikkiopiston eri osakaskunnissa käyttämien tilojen vuokrakustannukset kirjataan Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunnan talousarvioon. Mikäli vuokrakustannukset nousevat jossakin osakaskunnassa, tämä edellyttää vastaavaa lisäystä kyseisen kunnan maksuosuuteen.

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunnalle esitettävässä talousarvioehdotuksessa vuodelle 2024 annettavan opetuksen kokonaistuntimäärä on 372 opetusviikkotuntia, yhteensä koko lukuvuosi 13 020 (vuoden 2023 suunnitelma 425 opetusviikkotuntia, yhteensä 14 875 tuntia). Vakka-Suomen musiikkiopiston talousarvioehdotuksessa toimintamenoja esitetään yhteensä 1 240 401 €, josta avoimen osaston toimintamenoja on 1 586 €. Toimintamenoihin on laskuttu mukaan myös arvio kustannuslaskennallisista menoista. Toimintatuloja esitetään yhteensä 407 163 €, josta avoimen osaston toimintatuloja on yhteensä 1 200 €.

Vakka-Suomen musiikkiopistolle on määritetty vuodelle 2024 Laitilan kaupungin talousarvioon kehykseksi 1 330 175,37 €, jossa mukana ei ole kustannuslaskennallisia menoja. Talousarvion valmisteluvaiheessa arvio kustannuslaskennallisista menoista on tarpeen ottaa huomioon, sillä ne lasketaan mukaan osakaskuntien toimintamenoihin. Talousarvioehdotuksen toimintamenot (KL-menot huomioiden) ovat pienemmät kuin annettu kehys. Toimintamenoja on ollut tarpeen sopeuttaa musiikkiopiston osakaskunnilta saataviin kuntaosuuksiin nähden. Toimintamenojen sopeuttamisella tullee todennäköisesti olemaan henkilöstövaikutuksia.

Esityslistan liitteenä talousarvioehdotus ja Vakka-Suomen musiikkiopiston strategiset päämäärät ja toiminnan tavoitteet.

 

 

Päätöksenton peruste

Laitilan kaupungin hallintosääntö 33 §

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi Kauranen, Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori, jussi.kauranen@laitila.fi

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2024 talousarvioehdotuksen, Vakka-Suomen musiikkiopiston strategiset päämäärät ja tehtävän tavoitteet.

Päätös

Ehdotuksen mukaisesti.

Liitteet

Oheismateriaali